De ECB wil tegen 2024 het ontwerp van de eurobiljetten wijzigen en zal daarvoor met de Europese burger samenwerken. De eerste stap is de oprichting van werkgroepen die de mening van het publiek in de hele eurozone moeten verzamelen over de thema's die voor de toekomstige biljetten in aanmerking komen. Vervolgens legt een adviesgroep, met een expert uit elk land van de eurozone, een lijst met nieuwe thema's aan de raad van bestuur van de ECB voor. De leden van die groep hebben uiteenlopende achtergronden zoals geschiedenis, natuurwetenschappen, sociale wetenschappen, visuele kunst en technologie. Voor ons land is de fotograaf Stephan Vanfleteren lid van de adviesgroep.

Ontwerpwedstrijd

Het grafische beeld van de huidige eurobiljetten is gebaseerd op het thema 'perioden en stijlen', wat tot uiting komt in ramen, poorten en bruggen."Na twintig jaar is het tijd om het uiterlijk van onze biljetten aan te passen, om ervoor te zorgen dat Europeanen van alle leeftijden en achtergronden zich er beter in herkennen", zegt Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB.

De ECB zal het publiek vragen zich over de vooraf gekozen thema's uit te spreken. Vervolgens wordt een ontwerpwedstrijd uitgeschreven waarna de ECB nogmaals het advies van het publiek zal inwinnen. De eindbeslissing wordt genomen door de raad van bestuur. "We willen eurobiljetten ontwerpen waarin Europese burgers zich kunnen herkennen en waarop ze trots zijn", stelt Fabio Panetta, directielid van de ECB. Volgens de Europese Centrale Bank is contant geld in 2019 het populairste betaalmiddel gebleven om kleine betalingen uit te voeren. "Ondanks de toename van cashloze betalingen tijdens de pandemie is de vraag naar biljetten en munten toegenomen", klinkt het.

De ECB wil tegen 2024 het ontwerp van de eurobiljetten wijzigen en zal daarvoor met de Europese burger samenwerken. De eerste stap is de oprichting van werkgroepen die de mening van het publiek in de hele eurozone moeten verzamelen over de thema's die voor de toekomstige biljetten in aanmerking komen. Vervolgens legt een adviesgroep, met een expert uit elk land van de eurozone, een lijst met nieuwe thema's aan de raad van bestuur van de ECB voor. De leden van die groep hebben uiteenlopende achtergronden zoals geschiedenis, natuurwetenschappen, sociale wetenschappen, visuele kunst en technologie. Voor ons land is de fotograaf Stephan Vanfleteren lid van de adviesgroep. Het grafische beeld van de huidige eurobiljetten is gebaseerd op het thema 'perioden en stijlen', wat tot uiting komt in ramen, poorten en bruggen."Na twintig jaar is het tijd om het uiterlijk van onze biljetten aan te passen, om ervoor te zorgen dat Europeanen van alle leeftijden en achtergronden zich er beter in herkennen", zegt Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB. De ECB zal het publiek vragen zich over de vooraf gekozen thema's uit te spreken. Vervolgens wordt een ontwerpwedstrijd uitgeschreven waarna de ECB nogmaals het advies van het publiek zal inwinnen. De eindbeslissing wordt genomen door de raad van bestuur. "We willen eurobiljetten ontwerpen waarin Europese burgers zich kunnen herkennen en waarop ze trots zijn", stelt Fabio Panetta, directielid van de ECB. Volgens de Europese Centrale Bank is contant geld in 2019 het populairste betaalmiddel gebleven om kleine betalingen uit te voeren. "Ondanks de toename van cashloze betalingen tijdens de pandemie is de vraag naar biljetten en munten toegenomen", klinkt het.