De Ghent Workgroup (GWG) heeft de GWG2015 PDF Specification gepubliceerd, voor de productie van drukwerk en verpakkingen. De nieuwe GWG2015 PDF specificatie beschrijft welke bestandsinstellingen en verwerkingsvereisten qua workflow een must zijn om PDF-bestanden in de hoogste kwaliteit te drukken en efficiënt uit te wisselen.

De Ghent Workgroup, die in 2002 werd opgericht, is een internationale organisatie van brancheverenigingen en leveranciers uit Europa en de Verenigde Staten. Deze community van toonaangevende spelers in de grafische industrie heeft consequent tal van processpecificaties opgesteld voor PDF-uitwisseling. Daarnaast heeft ze ook handige tools ontwikkeld voor procesautomatisering en tests om consistente PDF's te creëren voor kwaliteitsdrukwerk en -publicaties.

De release van deze nieuwe specificaties is het jongste resultaat van de inspanningen van deze community van experten uit de grafische industrie. De GWG2015 Specification is gebaseerd op de moderne ISO PDF/X-4-standaard en voegt een aantal specifieke vereisten toe voor verschillende marktsegmenten, zogenaamde varianten. De "variantfamilie" van de GWG2015 PDF Specification is heatset- en coldsetdruk. Denk daarbij enerzijds aan conservatievere varianten, die beperkt zijn tot het gebruik van CMYK, en anderzijds aan progressievere varianten, die kleurruimtes met een breder kleurengamma toelaten voor beeldinhoud.

De GWG kondigt ook de lancering aan van de GWG2015 PDF Specification for Packaging. Deze specificatie werd gecreëerd door de verpakkingscommissie van de Ghent Workgroup en is bestemd voor offset, diepdruk en flexodruk. De creatie van deze specificatie gebeurde onder leiding van de voorzitters van de verpakkingscommissie: Steve Carter van Phototype en Lieven Plettinckx van Esko.

Net zoals alle andere GWG hulpmiddelen zijn ook deze nieuwe specificaties gratis beschikbaar, inclusief bijhorende documentatie. Ze kunnen hier worden gedownload:

GWG2015 Specification: www.gwg.org/gwg-2015-specifications

GWG2015 Specification for Packaging: www.gwg.org/gwg-2015-packaging-specification

Document "GWG2015 PDF/X Workflow": www.gwg.org/gwg-2015-pdfx-workflow/

Verschillen tussen GWG 2012 v4 en de GWG2015 Specifications: www.gwg.org/gwg-2015-specifications

Gebruikers ondersteunen met nieuwe documentatie

De GWG biedt ook bijhorende documentatie voor haar nieuwe PDF Specifications. De documentatie omvat bijvoorbeeld een richtlijn voor implementatie. Daarin wordt uitgelegd wanneer en hoe je de nieuwe specificaties gebruikt. Er is ook een document dat uitlegt wat de belangrijke verschillen zijn tussen enerzijds de GWG 1v4 specificaties, die momenteel worden gebruikt, en anderzijds de nieuwe GWG2015 specificaties.

De Ghent Workgroup (GWG) heeft de GWG2015 PDF Specification gepubliceerd, voor de productie van drukwerk en verpakkingen. De nieuwe GWG2015 PDF specificatie beschrijft welke bestandsinstellingen en verwerkingsvereisten qua workflow een must zijn om PDF-bestanden in de hoogste kwaliteit te drukken en efficiënt uit te wisselen. De Ghent Workgroup, die in 2002 werd opgericht, is een internationale organisatie van brancheverenigingen en leveranciers uit Europa en de Verenigde Staten. Deze community van toonaangevende spelers in de grafische industrie heeft consequent tal van processpecificaties opgesteld voor PDF-uitwisseling. Daarnaast heeft ze ook handige tools ontwikkeld voor procesautomatisering en tests om consistente PDF's te creëren voor kwaliteitsdrukwerk en -publicaties. De release van deze nieuwe specificaties is het jongste resultaat van de inspanningen van deze community van experten uit de grafische industrie. De GWG2015 Specification is gebaseerd op de moderne ISO PDF/X-4-standaard en voegt een aantal specifieke vereisten toe voor verschillende marktsegmenten, zogenaamde varianten. De "variantfamilie" van de GWG2015 PDF Specification is heatset- en coldsetdruk. Denk daarbij enerzijds aan conservatievere varianten, die beperkt zijn tot het gebruik van CMYK, en anderzijds aan progressievere varianten, die kleurruimtes met een breder kleurengamma toelaten voor beeldinhoud.De GWG kondigt ook de lancering aan van de GWG2015 PDF Specification for Packaging. Deze specificatie werd gecreëerd door de verpakkingscommissie van de Ghent Workgroup en is bestemd voor offset, diepdruk en flexodruk. De creatie van deze specificatie gebeurde onder leiding van de voorzitters van de verpakkingscommissie: Steve Carter van Phototype en Lieven Plettinckx van Esko. Net zoals alle andere GWG hulpmiddelen zijn ook deze nieuwe specificaties gratis beschikbaar, inclusief bijhorende documentatie. Ze kunnen hier worden gedownload:GWG2015 Specification: www.gwg.org/gwg-2015-specificationsGWG2015 Specification for Packaging: www.gwg.org/gwg-2015-packaging-specificationDocument "GWG2015 PDF/X Workflow": www.gwg.org/gwg-2015-pdfx-workflow/Verschillen tussen GWG 2012 v4 en de GWG2015 Specifications: www.gwg.org/gwg-2015-specificationsGebruikers ondersteunen met nieuwe documentatieDe GWG biedt ook bijhorende documentatie voor haar nieuwe PDF Specifications. De documentatie omvat bijvoorbeeld een richtlijn voor implementatie. Daarin wordt uitgelegd wanneer en hoe je de nieuwe specificaties gebruikt. Er is ook een document dat uitlegt wat de belangrijke verschillen zijn tussen enerzijds de GWG 1v4 specificaties, die momenteel worden gebruikt, en anderzijds de nieuwe GWG2015 specificaties.