De beslissing kwam er nadat Amazon geen producten van Google-dochter Nest meer wou leveren. Twee jaar geleden haalde Amazon ook al Google's Chromecast uit haar catalogus. Bovendien wil Amazon haar videodienst Prime niet beschikbaar maken voor Chromecast-gebruikers. Ook de Home-speaker van Google is niet te bestellen via de webwinkel van Amazon, dat daar wel haar eigen speaker Echo verkoopt.

'Teleurstellend precedent'

Google trok de YouTube-app vorige maand al even terug van de Amazon-apparaten, maar volgens Engadget probeerde Amazon haar gebruikers toen om te leiden via een 'gehackte' webversie van YouTube. Google, dat daardoor mogelijk advertentie-inkomsten misloopt, probeert daar nu een stokje voor te steken. De techgigangt kondigt aan dat YouTube vanaf 1 januari definitief niet meer beschikbaar zal zijn op FireTv (foto) en op de Echo Show (een slimme speaker met scherm).

Met de dreiging wil het bedrijf vooral druk zetten opdat Amazon toch Google-hardware zou gaan verkopen. "We hopen dat we snel tot een overeenkomst kunnen komen om deze problemen op te lossen", meldt het bedrijf, verwijzend naar de afwezigheid van verschillende Google-apparaten in Amazons webwinkel.

Amazon noemt het weghalen van de YouTube-app op FireTV "een teleurstellend precedent" omdat hierdoor "de toegang van consumenten tot een open website selectief geblokkeerd wordt".

Tweestrijd

Het dispuut toont hoe de techgiganten in een tweestrijd liggen om de markt te domineren. Amazon krijgt steeds meer controle over wat mensen kopen, terwijl Google vooral weet wat mensen willen kopen, maar de twee bedrijven begeven zich steeds meer op elkaars speelveld. Daar dreigt de consument nu het slachtoffer van te worden.

Pieter Van Nuffel Journalist DataNews.be

De beslissing kwam er nadat Amazon geen producten van Google-dochter Nest meer wou leveren. Twee jaar geleden haalde Amazon ook al Google's Chromecast uit haar catalogus. Bovendien wil Amazon haar videodienst Prime niet beschikbaar maken voor Chromecast-gebruikers. Ook de Home-speaker van Google is niet te bestellen via de webwinkel van Amazon, dat daar wel haar eigen speaker Echo verkoopt.'Teleurstellend precedent'Google trok de YouTube-app vorige maand al even terug van de Amazon-apparaten, maar volgens Engadget probeerde Amazon haar gebruikers toen om te leiden via een 'gehackte' webversie van YouTube. Google, dat daardoor mogelijk advertentie-inkomsten misloopt, probeert daar nu een stokje voor te steken. De techgigangt kondigt aan dat YouTube vanaf 1 januari definitief niet meer beschikbaar zal zijn op FireTv (foto) en op de Echo Show (een slimme speaker met scherm). Met de dreiging wil het bedrijf vooral druk zetten opdat Amazon toch Google-hardware zou gaan verkopen. "We hopen dat we snel tot een overeenkomst kunnen komen om deze problemen op te lossen", meldt het bedrijf, verwijzend naar de afwezigheid van verschillende Google-apparaten in Amazons webwinkel.Amazon noemt het weghalen van de YouTube-app op FireTV "een teleurstellend precedent" omdat hierdoor "de toegang van consumenten tot een open website selectief geblokkeerd wordt". TweestrijdHet dispuut toont hoe de techgiganten in een tweestrijd liggen om de markt te domineren. Amazon krijgt steeds meer controle over wat mensen kopen, terwijl Google vooral weet wat mensen willen kopen, maar de twee bedrijven begeven zich steeds meer op elkaars speelveld. Daar dreigt de consument nu het slachtoffer van te worden.Pieter Van Nuffel Journalist DataNews.be