Eurosac, de Europese federatie van producenten van papieren zakken voor grote volumes, organiseert elk jaar de Eurosac Grand Prix Award om realisaties van haar leden te onderscheiden. De grote winnaar van de editie 2021 is Mondi met de EcoWicketBag.

Dat product werd bekroond voor zijn potentieel om het plastic verpakkingsafval bij hygiëneproducten te verminderen, meer bepaald consumptiegoederen zoals luiers voor kinderen en volwassenen, producten voor de vrouwelijke hygiëne, toiletpapier en keukenrollen die meestal in plastic verpakt worden.

Alternatief voor plastic

Alleen al de markt voor luiers is goed voor meer dan 60 miljard euro volgens Mondi. Dat was voor het bedrijf het uitgangspunt om voor alle hygiëneproducten een zak in kraftpapier op basis van nieuwe vezels te ontwikkelen, als alternatief voor plastic oplossingen. Volgens Mondi is de EcoWicketBag in een ruime waaier formaten beschikbaar en is hij stevig genoeg om de vulprocessen te doorstaan. Bovendien kan hij op de bestaande afwerkmachines verwerkt worden.

"Er zijn geen of nauwelijks aanpassingen nodig om de papieren zak met een traditionele vulmachine te vullen", preciseert de papiermaker. De zak heeft nog andere troeven: hij is gemakkelijk te openen en heeft een groot oppervlak dat bedrukt kan worden om met de klant te communiceren.

Eurosac, de Europese federatie van producenten van papieren zakken voor grote volumes, organiseert elk jaar de Eurosac Grand Prix Award om realisaties van haar leden te onderscheiden. De grote winnaar van de editie 2021 is Mondi met de EcoWicketBag.Dat product werd bekroond voor zijn potentieel om het plastic verpakkingsafval bij hygiëneproducten te verminderen, meer bepaald consumptiegoederen zoals luiers voor kinderen en volwassenen, producten voor de vrouwelijke hygiëne, toiletpapier en keukenrollen die meestal in plastic verpakt worden. Alleen al de markt voor luiers is goed voor meer dan 60 miljard euro volgens Mondi. Dat was voor het bedrijf het uitgangspunt om voor alle hygiëneproducten een zak in kraftpapier op basis van nieuwe vezels te ontwikkelen, als alternatief voor plastic oplossingen. Volgens Mondi is de EcoWicketBag in een ruime waaier formaten beschikbaar en is hij stevig genoeg om de vulprocessen te doorstaan. Bovendien kan hij op de bestaande afwerkmachines verwerkt worden. "Er zijn geen of nauwelijks aanpassingen nodig om de papieren zak met een traditionele vulmachine te vullen", preciseert de papiermaker. De zak heeft nog andere troeven: hij is gemakkelijk te openen en heeft een groot oppervlak dat bedrukt kan worden om met de klant te communiceren.