Met twee jaar vertraging werd op vrijdag 30 september het vijftigjarig bestaan gevierd van Grafityp, de familiale producent van zelfklevende folies, in het Limburgse Houthalen. Meer dan driehonderd genodigden trokken naar Hangar58 in Bokrijk om mee te vieren met de familie Bosman. Het was de Nederlandse ondernemer Herman Bosman Senior die in 1970 naar het Belgische Houthalen trok om er een nieuw bedrijf, Grafityp, uit de grond te stampen. Zoon Herman en dochter Carla waren er van bij de start bij. De geschiedenis van het bedrijf werd voor de gelegenheid opgetekend door auteur Herman Hartman in een lijvig boek van meer dan 200 bladzijden. 'Grafityp 5.0' werd gedrukt bij de naburige drukkerij Haletra van de familie Paredis.

Herman Bosman en Herman Hartman schreven samen het boek 'Grafityp 5.0'., KDC
Herman Bosman en Herman Hartman schreven samen het boek 'Grafityp 5.0'. © KDC

Derde generatie

Vandaag is Grafityp in handen van de derde generatie: Brigitte en Patricia Bosman, de dochters van Herman Bosman jr en Rosa Vandingen. Het familiebedrijf wordt geleid door een externe CEO, Patrick Nijs. Grafityp produceert zelfklevende folies voor de wereldmarkt, de producten worden geëxporteerd naar meer dan zestig landen. Met honderd medewerkers realiseert de onderneming een omzet van ongeveer dertig miljoen euro.

Miljoeneninvestering

Het familiebedrijf bestudeert momenteel een miljoeneninvestering in Houthalen. Patrick Nijs kondigt plannen aan om te investeren in een nieuwbouw met een nieuwe machine voor de productie van gegoten film (cast) en een coatinglijn. Volgens Nijs gaat het om een investering van meer dan tien miljoen euro. "Deze investering past in onze groeiplannen voor de komende jaren. Met de nieuwe lijn kunnen we inspelen op de groeiende vraag naar cast-producten en kunnen we ook meer produceren voor grotere projecten", duidt de CEO. De investeringsbeslissing wordt begin volgend jaar verwacht. De nieuwe lijnen zouden moeten operationeel zijn in de tweede helft van 2025.

(vlnr:) Herman Bosman, Rosa Vandingen, Patrick Nijs, Brigitte Bosman en Patricia Bosman., KDC
(vlnr:) Herman Bosman, Rosa Vandingen, Patrick Nijs, Brigitte Bosman en Patricia Bosman. © KDC
Met twee jaar vertraging werd op vrijdag 30 september het vijftigjarig bestaan gevierd van Grafityp, de familiale producent van zelfklevende folies, in het Limburgse Houthalen. Meer dan driehonderd genodigden trokken naar Hangar58 in Bokrijk om mee te vieren met de familie Bosman. Het was de Nederlandse ondernemer Herman Bosman Senior die in 1970 naar het Belgische Houthalen trok om er een nieuw bedrijf, Grafityp, uit de grond te stampen. Zoon Herman en dochter Carla waren er van bij de start bij. De geschiedenis van het bedrijf werd voor de gelegenheid opgetekend door auteur Herman Hartman in een lijvig boek van meer dan 200 bladzijden. 'Grafityp 5.0' werd gedrukt bij de naburige drukkerij Haletra van de familie Paredis.Vandaag is Grafityp in handen van de derde generatie: Brigitte en Patricia Bosman, de dochters van Herman Bosman jr en Rosa Vandingen. Het familiebedrijf wordt geleid door een externe CEO, Patrick Nijs. Grafityp produceert zelfklevende folies voor de wereldmarkt, de producten worden geëxporteerd naar meer dan zestig landen. Met honderd medewerkers realiseert de onderneming een omzet van ongeveer dertig miljoen euro.Het familiebedrijf bestudeert momenteel een miljoeneninvestering in Houthalen. Patrick Nijs kondigt plannen aan om te investeren in een nieuwbouw met een nieuwe machine voor de productie van gegoten film (cast) en een coatinglijn. Volgens Nijs gaat het om een investering van meer dan tien miljoen euro. "Deze investering past in onze groeiplannen voor de komende jaren. Met de nieuwe lijn kunnen we inspelen op de groeiende vraag naar cast-producten en kunnen we ook meer produceren voor grotere projecten", duidt de CEO. De investeringsbeslissing wordt begin volgend jaar verwacht. De nieuwe lijnen zouden moeten operationeel zijn in de tweede helft van 2025.