Graham & Brown is een internationale leverancier van producten voor muurdecoratie (zoals behangpapier) die je ook in sommige Belgische interieurwinkels kunt aantreffen. Op het moment dat Graham & Brown met de online verkoop van gepersonaliseerd behangpapier van start ging, voerde het bedrijf ook de digitale druk in. Het idee was om meer flexibiliteit te bieden door op aanvraag van de klant te drukken, en om de voorraad te verminderen. "Digitale druk is enorm belangrijk voor de sector van het behangpapier. Daarmee kun je op aanvraag drukken, de oplagen verminderen en de klanten een gepersonaliseerd aanbod voorstellen. Momenteel overbrugt de digitale productie op industriële schaal de kloof tussen de hoge oplagen van de conventionele druk en de kleine volumes van onze vorige digitale machines," zegt Sam Dobson, operationeel bij Graham & Brown.

Versnelling in digitale productie

Om zijn digitale drukcapaciteit te verhogen, investeerde Graham & Brown vorig jaar in de Alpha Wallpaper Edition technologie van Durst. Volgens de Italiaanse fabrikant gaat het om het meest productieve printsysteem op de markt, met een capaciteit van meer dan 1500 rollen per dag - tot 1,2 miljoen lineaire meter per jaar. Na die eerste installatie heeft het bedrijf in een tweede vergelijkbare printer geïnvesteerd. "De overstap naar digitale productie door de sector van het behangpapier versnelt naarmate het koopgedrag verandert", zegt Martin Winkler, specialist in behangpapier en business manager Textile Printing bij Durst.

Meer duurzame productie

Al verscheidene jaren spant Graham & Brown zich in om zijn koolstofafdruk te verminderen, meer bepaald door de installatie van zonnepanelen. Het bedrijf beschikt over zes digitale printers (twee daarvan zijn van Durst) en volgens Graham & Brown werken die allemaal op hernieuwbare energie. In 2022 werd de volledige digitale productie, goed voor 35 procent van het aanbod van het merk, koolstofneutraal.

De overstap van de conventionele druk op de digitale technologie maakte een duurzamer productieproces mogelijk door het water- en energieverbruik te verminderen. In tegenstelling tot het conventionele procedé vergt digitale druk geen gassen om het drukwerk te drogen, en ook geen drukcilinders. Dankzij de druk op aanvraag kunnen ook de voorraden en de afvalhoeveelheden verminderd worden. Het bedrijf maakt bovendien gebruik van milieuvriendelijke drukdragers op papierbasis en van inkten op waterbasis zonder solventen. De 8-kleurenprinter Durst Alpha Wallpaper Edition maakt overigens gebruik van pigmentinkten op basis van water. Graham & Brown stelt ook dat de gebruikte inkten volledig gerecycleerd worden.

Sinds 2022 heeft Graham & Brown de certificatie 'CO2 neutral' door de organisatie Verra (Verified Carbon Standard) toegekend gekregen. Het bedrijf steunt ook verscheidene compensatieprojecten van Forest Carbon.

Graham & Brown is een internationale leverancier van producten voor muurdecoratie (zoals behangpapier) die je ook in sommige Belgische interieurwinkels kunt aantreffen. Op het moment dat Graham & Brown met de online verkoop van gepersonaliseerd behangpapier van start ging, voerde het bedrijf ook de digitale druk in. Het idee was om meer flexibiliteit te bieden door op aanvraag van de klant te drukken, en om de voorraad te verminderen. "Digitale druk is enorm belangrijk voor de sector van het behangpapier. Daarmee kun je op aanvraag drukken, de oplagen verminderen en de klanten een gepersonaliseerd aanbod voorstellen. Momenteel overbrugt de digitale productie op industriële schaal de kloof tussen de hoge oplagen van de conventionele druk en de kleine volumes van onze vorige digitale machines," zegt Sam Dobson, operationeel bij Graham & Brown.Om zijn digitale drukcapaciteit te verhogen, investeerde Graham & Brown vorig jaar in de Alpha Wallpaper Edition technologie van Durst. Volgens de Italiaanse fabrikant gaat het om het meest productieve printsysteem op de markt, met een capaciteit van meer dan 1500 rollen per dag - tot 1,2 miljoen lineaire meter per jaar. Na die eerste installatie heeft het bedrijf in een tweede vergelijkbare printer geïnvesteerd. "De overstap naar digitale productie door de sector van het behangpapier versnelt naarmate het koopgedrag verandert", zegt Martin Winkler, specialist in behangpapier en business manager Textile Printing bij Durst.Al verscheidene jaren spant Graham & Brown zich in om zijn koolstofafdruk te verminderen, meer bepaald door de installatie van zonnepanelen. Het bedrijf beschikt over zes digitale printers (twee daarvan zijn van Durst) en volgens Graham & Brown werken die allemaal op hernieuwbare energie. In 2022 werd de volledige digitale productie, goed voor 35 procent van het aanbod van het merk, koolstofneutraal.De overstap van de conventionele druk op de digitale technologie maakte een duurzamer productieproces mogelijk door het water- en energieverbruik te verminderen. In tegenstelling tot het conventionele procedé vergt digitale druk geen gassen om het drukwerk te drogen, en ook geen drukcilinders. Dankzij de druk op aanvraag kunnen ook de voorraden en de afvalhoeveelheden verminderd worden. Het bedrijf maakt bovendien gebruik van milieuvriendelijke drukdragers op papierbasis en van inkten op waterbasis zonder solventen. De 8-kleurenprinter Durst Alpha Wallpaper Edition maakt overigens gebruik van pigmentinkten op basis van water. Graham & Brown stelt ook dat de gebruikte inkten volledig gerecycleerd worden.Sinds 2022 heeft Graham & Brown de certificatie 'CO2 neutral' door de organisatie Verra (Verified Carbon Standard) toegekend gekregen. Het bedrijf steunt ook verscheidene compensatieprojecten van Forest Carbon.