Agfa-Gevaert, dat in Mortsel gevestigd is, boekte in het derde kwartaal van 2021 een omzet van 439 miljoen euro, dat is een stijging van 7,2 procent in vergelijking met dezelfde periode van 2020. De brutowinst steeg met 5,4 procent tot 118 miljoen euro en de EBITDA, goed voor 21 miljoen euro, ging er zelfs 34,9 procent op vooruit.

Stijgende kosteninflatie

"Op zakelijk vlak stelden we een behoorlijk herstel van de marktvraag voor de meeste van onze activiteiten, maar anderzijds hadden alle divisies op de een of andere manier te lijden onder de snel stijgende kosteninflatie en onder problemen in de toeleveringsketen", legde CEO Pascal Juéry uit. "Dankzij succesvolle prijsacties voor onze filmproducten en drukplaten en een strik kostenbeheer, bleven onze marges op een behoorlijk niveau in vergelijking met vorig jaar. (...) In de toekomst zullen we onze prijzen blijven aanpassen aan de situatie op de grondstoffenmarkten. Kostenbeheersing zal een van onze topprioriteiten blijven."

De divisies 'Digital Print & Chemicals' en 'Offset Solutions' hebben in vergelijking met het derde trimester van 2020, toen ze onder de pandemie te lijden hadden, hun omzet aanzienlijk verbeterd. 'Offset Solutions' boekte in het derde trimester van 2021 een omzet van 192 miljoen euro, dat is 14,5 procent meer dan de 168 miljoen euro die een jaar daarvoor geboekt werd. Het gaat om de grootste afdeling van Agfa-Gevaert die bovendien het zwaarst door de kostenstijgingen getroffen wordt. Pascal Juéry schrijft dit resultaat toe aan "de herneming van de volumes en de prijsstijgingen die het bedrijf doorgevoerd heeft." Ondanks die stijging van het omzetcijfer blijft de afdeling toch nog onder het niveau van voor de pandemie.

Bevoorradingsproblemen

De afdeling 'Digital Print & Chemicals', die de inkjetactiviteit van Agfa omvat zag de omzet met 18,9 procent stijgen tot 82 miljoen euro. De EBITDA echter ging 11 procent achteruit tot 3,8 miljoen euro.

De omzet van de groep Agfa over de periode van januari tot en met september 2021 bedraagt 1,28 miljard euro, een stijging met 2,8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De aangepaste EBITDA bedraagt 77 miljoen euro, een stijging met 8,1 procent tegenover 2021. Agfa-Gevaert verwacht dat de inflatiedruk en de bevoorradingsproblemen ook nog tijdens de eerste kwartalen van 2022 een impact zullen hebben.

Agfa-Gevaert, dat in Mortsel gevestigd is, boekte in het derde kwartaal van 2021 een omzet van 439 miljoen euro, dat is een stijging van 7,2 procent in vergelijking met dezelfde periode van 2020. De brutowinst steeg met 5,4 procent tot 118 miljoen euro en de EBITDA, goed voor 21 miljoen euro, ging er zelfs 34,9 procent op vooruit. "Op zakelijk vlak stelden we een behoorlijk herstel van de marktvraag voor de meeste van onze activiteiten, maar anderzijds hadden alle divisies op de een of andere manier te lijden onder de snel stijgende kosteninflatie en onder problemen in de toeleveringsketen", legde CEO Pascal Juéry uit. "Dankzij succesvolle prijsacties voor onze filmproducten en drukplaten en een strik kostenbeheer, bleven onze marges op een behoorlijk niveau in vergelijking met vorig jaar. (...) In de toekomst zullen we onze prijzen blijven aanpassen aan de situatie op de grondstoffenmarkten. Kostenbeheersing zal een van onze topprioriteiten blijven."De divisies 'Digital Print & Chemicals' en 'Offset Solutions' hebben in vergelijking met het derde trimester van 2020, toen ze onder de pandemie te lijden hadden, hun omzet aanzienlijk verbeterd. 'Offset Solutions' boekte in het derde trimester van 2021 een omzet van 192 miljoen euro, dat is 14,5 procent meer dan de 168 miljoen euro die een jaar daarvoor geboekt werd. Het gaat om de grootste afdeling van Agfa-Gevaert die bovendien het zwaarst door de kostenstijgingen getroffen wordt. Pascal Juéry schrijft dit resultaat toe aan "de herneming van de volumes en de prijsstijgingen die het bedrijf doorgevoerd heeft." Ondanks die stijging van het omzetcijfer blijft de afdeling toch nog onder het niveau van voor de pandemie.De afdeling 'Digital Print & Chemicals', die de inkjetactiviteit van Agfa omvat zag de omzet met 18,9 procent stijgen tot 82 miljoen euro. De EBITDA echter ging 11 procent achteruit tot 3,8 miljoen euro.De omzet van de groep Agfa over de periode van januari tot en met september 2021 bedraagt 1,28 miljard euro, een stijging met 2,8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De aangepaste EBITDA bedraagt 77 miljoen euro, een stijging met 8,1 procent tegenover 2021. Agfa-Gevaert verwacht dat de inflatiedruk en de bevoorradingsproblemen ook nog tijdens de eerste kwartalen van 2022 een impact zullen hebben.