Heidelberg tekende op 3 maart een overeenkomst met de investeringsmaatschappij CoBe Capital voor de overname van de European Printing Systems Group (PSG) met hoofdkwartier in Almere, Nederland.

PSG heeft een geschiedenis van meer dan 150 jaar in de toelevering van complete grafische oplossingen voor commerciële en industriële drukkerijen, en voor verpakkings- en etikettendrukkerijen. Elke markt wordt bediend door lokale vestigingen, gebaseerd in België (Plantin en Grafimat), Griekenland (BTI-Hellas), Italië (Macchingraf), Nederland (Tetterode) en Spanje (Hartmann). PSG levert een volledig gamma van services aan drukkerijen en softwareoplossingen, die zowel machines, onderhoud en workflow toepassingen omvat.

CoBe Capital, een internationale privé beleggingsonderneming met focus op het bestuur van non-core of onvoldoende presterende business units, nam de toenmalige Staples Printing Systems Divisie (PSD, nu dus PSG) van Staples in oktober 2013 over.

PSG stelt in de Benelux en Zuid-Europa ongeveer 400 mensen tewerk. Door de acquisitie stijgt de omzet van Heidelberg met 130 miljoen euro. PSG haalt reeds meer dan de helft van zijn omzet uit de verkoop van diensten en verbruiksgoederen. Hiermee voldoet het aan de criteria van Heidelberg. De producten van Heidelberg maken het overgrote deel uit van de machineverkoop.

"De sterkte van PSG in de verkoop van diensten en verbruiksgoederen en de ruime klantenbasis, zijn zeer attractief voor ons," zegt Heidelberg topman Gerold Linzbach. "Nadat we eerst niet rendabele zaken uit ons aanbod hebben geweerd, starten we nu met de uitbreiding van ons portfolio met de bedoeling opnieuw met groei aan te knopen."

De overname van PSG is een nieuwe stap in de strategie van Heidelberg naar stabiele activiteiten en hoge marges door het verkopen van diensten en verbruiksgoederen. Dit heeft geleid tot de overname van distributienetwerken voor een bredere markttoegang en het uitbreiden van het portfolio door de overnames van lokale fabrikanten van supplies. Enkele jaren geleden werd de Engelse fabrikant van lakken Hi-tech Coatings overgenomen, in december van vorig jaar het Belgische Blue Print Products.

Het plan van Heidelberg op de middellange termijn is om diensten en verbruiksgoederen meer dan 50 procent te laten uitmaken van de omzet van de groep. Nu is dat ongeveer 40 procent.

Heidelberg tekende op 3 maart een overeenkomst met de investeringsmaatschappij CoBe Capital voor de overname van de European Printing Systems Group (PSG) met hoofdkwartier in Almere, Nederland.PSG heeft een geschiedenis van meer dan 150 jaar in de toelevering van complete grafische oplossingen voor commerciële en industriële drukkerijen, en voor verpakkings- en etikettendrukkerijen. Elke markt wordt bediend door lokale vestigingen, gebaseerd in België (Plantin en Grafimat), Griekenland (BTI-Hellas), Italië (Macchingraf), Nederland (Tetterode) en Spanje (Hartmann). PSG levert een volledig gamma van services aan drukkerijen en softwareoplossingen, die zowel machines, onderhoud en workflow toepassingen omvat.CoBe Capital, een internationale privé beleggingsonderneming met focus op het bestuur van non-core of onvoldoende presterende business units, nam de toenmalige Staples Printing Systems Divisie (PSD, nu dus PSG) van Staples in oktober 2013 over.PSG stelt in de Benelux en Zuid-Europa ongeveer 400 mensen tewerk. Door de acquisitie stijgt de omzet van Heidelberg met 130 miljoen euro. PSG haalt reeds meer dan de helft van zijn omzet uit de verkoop van diensten en verbruiksgoederen. Hiermee voldoet het aan de criteria van Heidelberg. De producten van Heidelberg maken het overgrote deel uit van de machineverkoop."De sterkte van PSG in de verkoop van diensten en verbruiksgoederen en de ruime klantenbasis, zijn zeer attractief voor ons," zegt Heidelberg topman Gerold Linzbach. "Nadat we eerst niet rendabele zaken uit ons aanbod hebben geweerd, starten we nu met de uitbreiding van ons portfolio met de bedoeling opnieuw met groei aan te knopen." De overname van PSG is een nieuwe stap in de strategie van Heidelberg naar stabiele activiteiten en hoge marges door het verkopen van diensten en verbruiksgoederen. Dit heeft geleid tot de overname van distributienetwerken voor een bredere markttoegang en het uitbreiden van het portfolio door de overnames van lokale fabrikanten van supplies. Enkele jaren geleden werd de Engelse fabrikant van lakken Hi-tech Coatings overgenomen, in december van vorig jaar het Belgische Blue Print Products.Het plan van Heidelberg op de middellange termijn is om diensten en verbruiksgoederen meer dan 50 procent te laten uitmaken van de omzet van de groep. Nu is dat ongeveer 40 procent.