In overeenstemming met die procedure beginnen de directie en de personeelsvertegenwoordigers deze week met een reeks van raadplegingen vooraleer over het sociale plan te onderhandelen. In afwachting van die gesprekken heeft het personeel ervoor gekozen om het werk voort te zetten en de bestellingen af te werken.

De directie wil niet alleen een collectief ontslag (voor 90 arbeiders en 21 bedienden en kaderleden), maar wil ook het werk en de lonen reorganiseren. Daarnaast moet de oudste van de vijf rotatiepersen uit gebruik genomen worden. Hélio Charleroi zou dan vier persen behouden, twee rotatiepersen met een breedte van 4,32 m en twee met een breedte van 2,54 m. Die reorganisatie 'zou de productiecapaciteit niet wezenlijk aantasten'.

Om de maatregelen te rechtvaardigen, verwijst de directie naar de overcapaciteit en de prijzenoorlog op de Europese grafische markt, die het gevolg zijn van de krimpende vraag. Hélio Charleroi drukt onder andere catalogi (voor bedrijven zoals Ikea, La Redoute en Thomas Cook) en tijdschriften (Ciné Télé Revue, Dag Allemaal en andere). Het bedrijf heeft vooral te kampen met een probleem van rendabiliteit op een diepdrukmarkt in crisis. In 2010 bedrukte het bedrijf 141.000 ton papier, dat is 10.000 ton meer dan in 2009, maar zag het zijn omzet wel van 72,3 tot 67,4 miljoen euro dalen.

Hélio Charleroi, dat qua omzet de op 5 na grootste Belgische drukkerij is, maakt sinds 2008 deel uit van de groep CirclePrinters die in verschillende Europese landen aanwezig is. Vorig jaar werd de Franse tak van die groep volledig ontmanteld.

In overeenstemming met die procedure beginnen de directie en de personeelsvertegenwoordigers deze week met een reeks van raadplegingen vooraleer over het sociale plan te onderhandelen. In afwachting van die gesprekken heeft het personeel ervoor gekozen om het werk voort te zetten en de bestellingen af te werken. De directie wil niet alleen een collectief ontslag (voor 90 arbeiders en 21 bedienden en kaderleden), maar wil ook het werk en de lonen reorganiseren. Daarnaast moet de oudste van de vijf rotatiepersen uit gebruik genomen worden. Hélio Charleroi zou dan vier persen behouden, twee rotatiepersen met een breedte van 4,32 m en twee met een breedte van 2,54 m. Die reorganisatie 'zou de productiecapaciteit niet wezenlijk aantasten'.Om de maatregelen te rechtvaardigen, verwijst de directie naar de overcapaciteit en de prijzenoorlog op de Europese grafische markt, die het gevolg zijn van de krimpende vraag. Hélio Charleroi drukt onder andere catalogi (voor bedrijven zoals Ikea, La Redoute en Thomas Cook) en tijdschriften (Ciné Télé Revue, Dag Allemaal en andere). Het bedrijf heeft vooral te kampen met een probleem van rendabiliteit op een diepdrukmarkt in crisis. In 2010 bedrukte het bedrijf 141.000 ton papier, dat is 10.000 ton meer dan in 2009, maar zag het zijn omzet wel van 72,3 tot 67,4 miljoen euro dalen. Hélio Charleroi, dat qua omzet de op 5 na grootste Belgische drukkerij is, maakt sinds 2008 deel uit van de groep CirclePrinters die in verschillende Europese landen aanwezig is. Vorig jaar werd de Franse tak van die groep volledig ontmanteld.