De Henry van de Velde Awards zijn de meest bekende designawards van ons land. Ze werden op 7 februari uitgereikt in Bozar te Brussel. Flanders DC reikt 32 prijzen uit, vijf hoofdprijzen en 27 projectprijzen in negen categorieën.

Lifetime Achievement Award: Paul Boudens

Grafisch ontwerper Paul Boudens wint de hoofdprijs van deze editie. "Omwille van zijn eigen signatuur, internationale uitstraling en invloed op de grafische sector in Vlaanderen en ook ver daarbuiten", stelt de jury. "Paul Boudens ontwikkelde in de afgelopen dertig jaar een sterke, iconische stijl waarbij het handgemaakte aspect vaak een grote rol speelt."

Boudens wordt gezien als een gepassioneerde ontwerper die tegen de schenen durft te schoppen. Als pionier in de grafische sector heeft hij de identiteit van de Belgische modesector mee op de kaart gezet door zijn eigenzinnige ontwerpen. "Ik wil altijd dingen maken die voor de eeuwigheid zijn. En dat gaat wars in tegen wat veel grafisch design vandaag is, dat is veel meer nu, nu, nu. Ik wil zoveel mogelijk impact maken met het bescheiden materiaal dat ik heb", reageert de laureaat.

Public Award: Fontrescue

Het publiek kon via een online stemming haar favoriet voor de Public Gold Award kiezen. Fontrescue van designbureau Studio Brussels Lof in Meise (designer Jo Klaps) kreeg het meeste aantal stemmen voor het redden van oude letters die in de openbare ruimte op gebouwen en grafstenen te vinden zijn. Aan de hand van nieuwe technieken worden letters, die ooit gecreëerd zijn door letterschilders en steenkappers, opgemeten, gedigitaliseerd en aangevuld tot een volledig alfabet, zodat deze opnieuw kunnen gebruikt worden.

"Een mix van ambachtelijke kennis en kunde wordt vertaald naar hedendaagse productiemethodes waardoor een stukje grafische geschiedenis voor toekomstige generaties bewaard blijft", lezen we in het juryrapport.

Met het font 'Levensgevaar' creërde Jo Klaps een typografie uit gelaserd staal voor een gedicht van Herman Rohaert.
Fontrescue blaast grafische geschiedenis nieuw leven in. Hier de basis voor het font 'Levensgevaar'.
Voor het font 'Pastoor Lemmens' is een gedicht van Menno Wigman ge-3D-print.
Jo Klaps digitaliseerde de letters die hij op grafzerken zag en ging ermee aan de slag.

Graphic Awards

Naast de Public Award wint Fontrescue ook de Graphics Gold Award. Silver is voor 'Vel', een graphic novel over lijven en nabijheid, van Sabien Clement & Mieke Versyp in een lay-out van Quod voor de vorm, voor Uitgeverij Oogachtend. Bronze gaat naar 'Passages', een graphic novel over tijd en keuzes maken, van ontwerper Martha Verschaffel in een lay-out van Stijn Dams voor Bries vzw.

Op de 'Henry van de Velde Awards'-expo in Bozar is het werk van alle winnaars te bezichtigen. De gratis tentoonstelling, in een scenografie van Isabelle Speybrouck, loopt tot 2 april 2023.

Een overzicht van alle winnaars van de Henry van de Velde Awards 2023 vindt u hier.

De officiële 'Henry van de Velde Awards 23'-publicatie is een ontwerp van Geoffrey Brusatto.
De Henry van de Velde Awards zijn de meest bekende designawards van ons land. Ze werden op 7 februari uitgereikt in Bozar te Brussel. Flanders DC reikt 32 prijzen uit, vijf hoofdprijzen en 27 projectprijzen in negen categorieën.Grafisch ontwerper Paul Boudens wint de hoofdprijs van deze editie. "Omwille van zijn eigen signatuur, internationale uitstraling en invloed op de grafische sector in Vlaanderen en ook ver daarbuiten", stelt de jury. "Paul Boudens ontwikkelde in de afgelopen dertig jaar een sterke, iconische stijl waarbij het handgemaakte aspect vaak een grote rol speelt."Boudens wordt gezien als een gepassioneerde ontwerper die tegen de schenen durft te schoppen. Als pionier in de grafische sector heeft hij de identiteit van de Belgische modesector mee op de kaart gezet door zijn eigenzinnige ontwerpen. "Ik wil altijd dingen maken die voor de eeuwigheid zijn. En dat gaat wars in tegen wat veel grafisch design vandaag is, dat is veel meer nu, nu, nu. Ik wil zoveel mogelijk impact maken met het bescheiden materiaal dat ik heb", reageert de laureaat.Het publiek kon via een online stemming haar favoriet voor de Public Gold Award kiezen. Fontrescue van designbureau Studio Brussels Lof in Meise (designer Jo Klaps) kreeg het meeste aantal stemmen voor het redden van oude letters die in de openbare ruimte op gebouwen en grafstenen te vinden zijn. Aan de hand van nieuwe technieken worden letters, die ooit gecreëerd zijn door letterschilders en steenkappers, opgemeten, gedigitaliseerd en aangevuld tot een volledig alfabet, zodat deze opnieuw kunnen gebruikt worden."Een mix van ambachtelijke kennis en kunde wordt vertaald naar hedendaagse productiemethodes waardoor een stukje grafische geschiedenis voor toekomstige generaties bewaard blijft", lezen we in het juryrapport.Naast de Public Award wint Fontrescue ook de Graphics Gold Award. Silver is voor 'Vel', een graphic novel over lijven en nabijheid, van Sabien Clement & Mieke Versyp in een lay-out van Quod voor de vorm, voor Uitgeverij Oogachtend. Bronze gaat naar 'Passages', een graphic novel over tijd en keuzes maken, van ontwerper Martha Verschaffel in een lay-out van Stijn Dams voor Bries vzw.Op de 'Henry van de Velde Awards'-expo in Bozar is het werk van alle winnaars te bezichtigen. De gratis tentoonstelling, in een scenografie van Isabelle Speybrouck, loopt tot 2 april 2023.Een overzicht van alle winnaars van de Henry van de Velde Awards 2023 vindt u hier.