De plasticvrije Flock Box is een nieuwe duurzame oplossing om geschenken te verpakken. Ze leent zich bijvoorbeeld voor cosmetica, elektronica en juwelen, producten dus waarbij een luxueuze verpakking hoort die bovendien ook een luxueuze uitpakervaring moet bieden.

De Flock Box bestaat uit een externe doos die uiteenlopende texturen kan hebben, met daarin een schaaltje dat op maat ingedeeld werd. Het schaaltje dat met een elektrostatisch flockingprocedé, waarbij de vezels verticaal gefixeerd worden, vervaardigd wordt, voelt prettig aan en werd in de vorm van de te verpakken producten geperst.

"Inverform, het karton van Holmen Iggesund, kan goed in gelijk welke vorm geperst worden zodat het mogelijk werd om de Flock Box te creëren. Dankzij zijn eigenschappen kan dit karton volgens de gevraagde criteria geperst en gevormd worden", legt Per Berglund uit, head of Formables bij Holmen Iggesund.

Bedrijven werken samen

Het Nederlandse bedrijf Krekelberg, dat sinds 1948 gevlokte producten vervaardigt, heeft op het Inverform-karton cellulosevezels aangebracht waardoor het karton bijzonder luxueus aanvoelt. Die vezels kunnen in gelijk welke kleur geverfd worden.

Het Nederlandse Inmaco Solutions, een producent van machines om karton en vochtige vezels driedimensionaal vorm te geven, heeft het persgereedschap voor het interne schaaltje van de Flock Box vervaardigd.

Van de Velde Packaging heeft op zijn beurt de buitenste doos van de Flock Box gecreëerd met het Invercote DUO-karton van Holmen Iggesund en heeft het bovendeel van het schaaltje in het Inverform-karton uitgestanst. Het oppervlak van het karton heeft een speciale behandeling gekregen om de textuur en het luxueuze gevoel van de doos ten volle tot hun recht te laten komen.

"Bij de ontwikkeling van dit product was de samenwerking erg belangrijk", vertelt Per Berglund. "Binnen de synergie van deze samenwerking om een nieuw verpakkingsproduct te ontwikkelen, speelden de materialen, de machines, de gereedschappen en de productieprocedés allemaal een belangrijke rol. Het resultaat is een concreet bewijs van wat die manier van werken mogelijk maakt. We merken dat hoe langer hoe meer luxemerken kunststof door alternatieven op basis van vezels willen vervangen", gaat hij voort.

Duurzaam en recycleerbaar

"De Flock Box bestaat uit karton en vezels die voor honderd procent binnen het bestaande inzamelingssysteem gerecycleerd kunnen worden. Dat draagt direct bij tot een circulair ecosysteem voor verpakkingen. Het binnenwerk met de vezelflocking kan heel wat kunststof inserts vervangen", zegt Per Berglund. De verpakking wordt vervaardigd met nieuwe houtvezels uit duurzaam beheerde bossen. Het Inverform-karton, waarmee het binnenschaaltje vervaardigd wordt, is erg stijf en is ontworpen om op de machine blijk van een grote stabiliteit te geven terwijl het tegelijk op een visueel aantrekkelijke manier gevouwen en in een vorm geperst kan worden, aldus Holmen Iggesund.

Het karton waarmee het binnenschaaltje van de Flock Box vervaardigd werd, heeft een flockingbehandeling ondergaan en werd dan in de juiste vorm geperst.
De plasticvrije Flock Box is een nieuwe duurzame oplossing om geschenken te verpakken. Ze leent zich bijvoorbeeld voor cosmetica, elektronica en juwelen, producten dus waarbij een luxueuze verpakking hoort die bovendien ook een luxueuze uitpakervaring moet bieden.De Flock Box bestaat uit een externe doos die uiteenlopende texturen kan hebben, met daarin een schaaltje dat op maat ingedeeld werd. Het schaaltje dat met een elektrostatisch flockingprocedé, waarbij de vezels verticaal gefixeerd worden, vervaardigd wordt, voelt prettig aan en werd in de vorm van de te verpakken producten geperst."Inverform, het karton van Holmen Iggesund, kan goed in gelijk welke vorm geperst worden zodat het mogelijk werd om de Flock Box te creëren. Dankzij zijn eigenschappen kan dit karton volgens de gevraagde criteria geperst en gevormd worden", legt Per Berglund uit, head of Formables bij Holmen Iggesund.Het Nederlandse bedrijf Krekelberg, dat sinds 1948 gevlokte producten vervaardigt, heeft op het Inverform-karton cellulosevezels aangebracht waardoor het karton bijzonder luxueus aanvoelt. Die vezels kunnen in gelijk welke kleur geverfd worden.Het Nederlandse Inmaco Solutions, een producent van machines om karton en vochtige vezels driedimensionaal vorm te geven, heeft het persgereedschap voor het interne schaaltje van de Flock Box vervaardigd.Van de Velde Packaging heeft op zijn beurt de buitenste doos van de Flock Box gecreëerd met het Invercote DUO-karton van Holmen Iggesund en heeft het bovendeel van het schaaltje in het Inverform-karton uitgestanst. Het oppervlak van het karton heeft een speciale behandeling gekregen om de textuur en het luxueuze gevoel van de doos ten volle tot hun recht te laten komen."Bij de ontwikkeling van dit product was de samenwerking erg belangrijk", vertelt Per Berglund. "Binnen de synergie van deze samenwerking om een nieuw verpakkingsproduct te ontwikkelen, speelden de materialen, de machines, de gereedschappen en de productieprocedés allemaal een belangrijke rol. Het resultaat is een concreet bewijs van wat die manier van werken mogelijk maakt. We merken dat hoe langer hoe meer luxemerken kunststof door alternatieven op basis van vezels willen vervangen", gaat hij voort."De Flock Box bestaat uit karton en vezels die voor honderd procent binnen het bestaande inzamelingssysteem gerecycleerd kunnen worden. Dat draagt direct bij tot een circulair ecosysteem voor verpakkingen. Het binnenwerk met de vezelflocking kan heel wat kunststof inserts vervangen", zegt Per Berglund. De verpakking wordt vervaardigd met nieuwe houtvezels uit duurzaam beheerde bossen. Het Inverform-karton, waarmee het binnenschaaltje vervaardigd wordt, is erg stijf en is ontworpen om op de machine blijk van een grote stabiliteit te geven terwijl het tegelijk op een visueel aantrekkelijke manier gevouwen en in een vorm geperst kan worden, aldus Holmen Iggesund.