RIP-toepassingen voor de verpakkingssector kenmerkten zich altijd al door een eenvoudig concept: elke belichtingseenheid werd met zijn eigen RIP geleverd. Dat bedrijfsmodel werkt goed voor verpakkingsdrukkers met één enkel CTP-toestel, maar het wordt moeilijk te beheren wanneer men meerdere plaatbelichters heeft. En het wordt totaal onbeheersbaar voor bedrijven met meerdere productiesites. In die werkwijze is immers geen enkel mechanisme voorzien om de belasting over meerdere CTP-systemen gelijkmatig te verdelen. Als een job dan wegens productiebeperkingen naar een andere pers of een andere site verplaatst wordt, moet die job opnieuw geript worden. Een ander nadeel van die aanpak zijn de kosten: een aparte RIP voor elke eenheid om platen te belichten is duur, niet alleen bij de aankoop maar ook bij het onderhoud.

RIP in de cloud

Volgens Hybrid Software is een gecentraliseerde RIP-architectuur, zoals de Cloudflow RIP-farm, nuttig voor bedrijven die verscheidene sites exploiteren en die in markten actief zijn waar de prijzen onder druk staan. De workflow wordt efficiënter: de opdrachten kunnen gedigitaliseerd en in de cloud bewaard worden, van waar ze vervolgens naar de printsite gestuurd worden om de platen te vervaardigen. Klanten met een vaste licentie kunnen de RIP-farm onderbrengen in de cloud van een leverancier naar keuze. De Cloudflow kan bijvoorbeeld in AWS (Amazon Web Services) ondergebracht worden of in de cloud van een andere aanbieder en wordt door Hybrid Software beheerd.

Nick De Roeck, de CTO van Hybrid Software, duidt met een voorbeeld: "Een grote leverancier van prepressdiensten moest afstappen van het grote aantal RIP's dat op elke site geïnstalleerd was. De Cloudflow RIP-farm van Hybrid kwam perfect aan zijn behoeften tegemoet. De farm werkt immers 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 en verwerkt de RIP-opdrachten voor de wereldwijde productie. De klant heeft aanzienlijke besparingen gerealiseerd door zijn voetafdruk te vereenvoudigen en te verkleinen, en door tegelijk de RIP-licenties te centraliseren zodat het aantal programma's dat hij nodig had, aanzienlijk verminderde. Die klant is overgestapt van 50 specifieke RIP's die in verschillende sites zowat overal ter wereld opgesteld stonden, naar een gecentraliseerde Cloudflow RIP-farm met 16 RIP-motoren die op Amazon Web Services (AWS) werken."

RIP-toepassingen voor de verpakkingssector kenmerkten zich altijd al door een eenvoudig concept: elke belichtingseenheid werd met zijn eigen RIP geleverd. Dat bedrijfsmodel werkt goed voor verpakkingsdrukkers met één enkel CTP-toestel, maar het wordt moeilijk te beheren wanneer men meerdere plaatbelichters heeft. En het wordt totaal onbeheersbaar voor bedrijven met meerdere productiesites. In die werkwijze is immers geen enkel mechanisme voorzien om de belasting over meerdere CTP-systemen gelijkmatig te verdelen. Als een job dan wegens productiebeperkingen naar een andere pers of een andere site verplaatst wordt, moet die job opnieuw geript worden. Een ander nadeel van die aanpak zijn de kosten: een aparte RIP voor elke eenheid om platen te belichten is duur, niet alleen bij de aankoop maar ook bij het onderhoud.Volgens Hybrid Software is een gecentraliseerde RIP-architectuur, zoals de Cloudflow RIP-farm, nuttig voor bedrijven die verscheidene sites exploiteren en die in markten actief zijn waar de prijzen onder druk staan. De workflow wordt efficiënter: de opdrachten kunnen gedigitaliseerd en in de cloud bewaard worden, van waar ze vervolgens naar de printsite gestuurd worden om de platen te vervaardigen. Klanten met een vaste licentie kunnen de RIP-farm onderbrengen in de cloud van een leverancier naar keuze. De Cloudflow kan bijvoorbeeld in AWS (Amazon Web Services) ondergebracht worden of in de cloud van een andere aanbieder en wordt door Hybrid Software beheerd.Nick De Roeck, de CTO van Hybrid Software, duidt met een voorbeeld: "Een grote leverancier van prepressdiensten moest afstappen van het grote aantal RIP's dat op elke site geïnstalleerd was. De Cloudflow RIP-farm van Hybrid kwam perfect aan zijn behoeften tegemoet. De farm werkt immers 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 en verwerkt de RIP-opdrachten voor de wereldwijde productie. De klant heeft aanzienlijke besparingen gerealiseerd door zijn voetafdruk te vereenvoudigen en te verkleinen, en door tegelijk de RIP-licenties te centraliseren zodat het aantal programma's dat hij nodig had, aanzienlijk verminderde. Die klant is overgestapt van 50 specifieke RIP's die in verschillende sites zowat overal ter wereld opgesteld stonden, naar een gecentraliseerde Cloudflow RIP-farm met 16 RIP-motoren die op Amazon Web Services (AWS) werken."