Intelligente inkten die van kleur veranderen naargelang van een externe stimulus, worden in de industrie almaar vaker ingezet; vooral de thermochrome inkten zijn zeer in trek.

Er bestaan echter ook andere inkten die een bron van innovatie kunnen uitmaken. De hydrochrome inkten bijvoorbeeld. Ze zijn nog maar weinig bekend, maar kunnen nieuwe ideeën geven.

Het gaat om een materiaal dat op water reageert en doorgaans van opaak wit in een transparant oppervlak verandert.

Deze inkt kan omkeerbaar zijn - het oppervlak wordt opnieuw wit wanneer het water verdampt is - maar kan ook onomkeerbaar gekleurd blijven, waardoor het als vochtigheidsmarker kan fungeren.

LCR Hallcrest is een fabrikant van dergelijke hydrochrome inkten. Het heeft hiervoor verschillende types van inkten, solvent- of watergebaseerd. De meeste inkten worden gezeefdrukt, er is ook een inkt voor flexo. De solventgebaseerde Wet & Reveal zeefdrukinkt bijvoorbeeld geeft een omkeerbare witte print die transparant wordt in contact met water waardoor de kleur van het substraat of een onderliggende laag zichtbaar wordt. Bij het uitdrogen keert de witte kleur terug. Toepassingen: marketing, verpakkingsschade detectie, enz. Een watergebaseerde Wet & Reveal zeefdrukinkt heeft dezelfde functionaliteiten en kan gebruikt worden voor textielbedrukking voor bijvoorbeeld interactieve kleding. De fabrikant vermeldt toepassingen voor textiel, plastiek, papier en karton, glasproducten, didactisch materiaal, vermaak.

Bron: nieuwsbrief Sirris, http://www.lcrhallcrest.com

Intelligente inkten die van kleur veranderen naargelang van een externe stimulus, worden in de industrie almaar vaker ingezet; vooral de thermochrome inkten zijn zeer in trek.Er bestaan echter ook andere inkten die een bron van innovatie kunnen uitmaken. De hydrochrome inkten bijvoorbeeld. Ze zijn nog maar weinig bekend, maar kunnen nieuwe ideeën geven.Het gaat om een materiaal dat op water reageert en doorgaans van opaak wit in een transparant oppervlak verandert.Deze inkt kan omkeerbaar zijn - het oppervlak wordt opnieuw wit wanneer het water verdampt is - maar kan ook onomkeerbaar gekleurd blijven, waardoor het als vochtigheidsmarker kan fungeren.LCR Hallcrest is een fabrikant van dergelijke hydrochrome inkten. Het heeft hiervoor verschillende types van inkten, solvent- of watergebaseerd. De meeste inkten worden gezeefdrukt, er is ook een inkt voor flexo. De solventgebaseerde Wet & Reveal zeefdrukinkt bijvoorbeeld geeft een omkeerbare witte print die transparant wordt in contact met water waardoor de kleur van het substraat of een onderliggende laag zichtbaar wordt. Bij het uitdrogen keert de witte kleur terug. Toepassingen: marketing, verpakkingsschade detectie, enz. Een watergebaseerde Wet & Reveal zeefdrukinkt heeft dezelfde functionaliteiten en kan gebruikt worden voor textielbedrukking voor bijvoorbeeld interactieve kleding. De fabrikant vermeldt toepassingen voor textiel, plastiek, papier en karton, glasproducten, didactisch materiaal, vermaak.Bron: nieuwsbrief Sirris, http://www.lcrhallcrest.com