Febelgra:

De crisis heeft de normale werking van nagenoeg alle bedrijfssectoren verstoord. Op 3 weken tijd werd in alle sectoren voor 1.258.549 werknemers tijdelijke werkloosheid aangevraagd. Dit betekent dat gemiddeld 36,7 % van de werkende bevolking getroffen werd door volledige of gedeeltelijke tijdelijke werkloosheid. Deze maatregel was van toepassing in 122.330 ondernemingen. Inmiddels hebben ook 300.000 zelfstandigen hun activiteit moeten stopzetten als gevolg van het coronavirus.

Er worden wel grote verschillen vastgesteld tussen de sectoren. Zo bedraagt het aantal werknemers waarvoor TW werd aangevraagd in bv de horecasector 94,5 %; daar waar dit in de sector van bv de telecommunicatie slechts 6,7 % bedraagt.

In de grafische sector werden op vandaag 51,3 % van de werknemers tijdelijk werkloos gesteld.

Dit betreft 5.045 werknemers in 568 ondernemingen.

De ondernemingen in kwestie zijn de drukkerijen (met inbegrip van de krantendrukkerijen), de prepress- en premediadiensten, de afwerkingsbedrijven en de reproductie van opgenomen media (NACE code 18).

Ook binnen de sector bestaan er echter grote verschillen. De verpakkingsdrukkerijen (voeding, agro en farma) draaien momenteel op volle toeren omdat zij onderdeel zijn van een nu "essentiële" waardeketen. Grafische bedrijven die het moeten hebben van commercieel drukwerk zoals folders, uitnodigingen en catalogi hebben momenteel zwaar te lijden. Dit geldt ook voor andere actoren die een marketing ondersteunende activiteit hebben.

De verwachting voor de maand april is dat deze percentages in de sector verder zullen oplopen. Andere prognoses blijven afhankelijk van de snelheid en de mate waarin de pandemie kan worden een halt toegeroepen.

Bronnen : VBO, NBB

Febelgra:De crisis heeft de normale werking van nagenoeg alle bedrijfssectoren verstoord. Op 3 weken tijd werd in alle sectoren voor 1.258.549 werknemers tijdelijke werkloosheid aangevraagd. Dit betekent dat gemiddeld 36,7 % van de werkende bevolking getroffen werd door volledige of gedeeltelijke tijdelijke werkloosheid. Deze maatregel was van toepassing in 122.330 ondernemingen. Inmiddels hebben ook 300.000 zelfstandigen hun activiteit moeten stopzetten als gevolg van het coronavirus.Er worden wel grote verschillen vastgesteld tussen de sectoren. Zo bedraagt het aantal werknemers waarvoor TW werd aangevraagd in bv de horecasector 94,5 %; daar waar dit in de sector van bv de telecommunicatie slechts 6,7 % bedraagt.In de grafische sector werden op vandaag 51,3 % van de werknemers tijdelijk werkloos gesteld.Dit betreft 5.045 werknemers in 568 ondernemingen.De ondernemingen in kwestie zijn de drukkerijen (met inbegrip van de krantendrukkerijen), de prepress- en premediadiensten, de afwerkingsbedrijven en de reproductie van opgenomen media (NACE code 18).Ook binnen de sector bestaan er echter grote verschillen. De verpakkingsdrukkerijen (voeding, agro en farma) draaien momenteel op volle toeren omdat zij onderdeel zijn van een nu "essentiële" waardeketen. Grafische bedrijven die het moeten hebben van commercieel drukwerk zoals folders, uitnodigingen en catalogi hebben momenteel zwaar te lijden. Dit geldt ook voor andere actoren die een marketing ondersteunende activiteit hebben. De verwachting voor de maand april is dat deze percentages in de sector verder zullen oplopen. Andere prognoses blijven afhankelijk van de snelheid en de mate waarin de pandemie kan worden een halt toegeroepen.Bronnen : VBO, NBB