Binnen zijn afdeling 'Papier' heeft Fedrigoni de incubator FedLab opgericht om een papiergamma te ontwikkelen dat stevig en waterdicht genoeg is om kunststof te vervangen. FedLab brengt specialisten uit alle afdelingen van het bedrijf samen en knoopt partnerships en samenwerkingsverbanden aan met andere bedrijven, universiteiten en start-ups. De duurzame papierproducten die FedLab als een alternatief voor kunststof zal ontwikkelen, vinden een afzetgebied in sectoren zoals de cosmetica, voeding en landbouw of nog bij luxeproducten die via e-commerce aangeboden worden.

Ideeën en innovaties

"FedLab is een incubator van ideeën en innovaties. Het geeft ons de kans om samen na te denken over oplossingen die aan de behoeften van de klanten tegemoet komen en tegelijk tot hun ecologische transitie bijdragen. In die hub verbeteren we de prestaties en de duurzaamheid van onze producten", legt Micaela Di Trana uit, ondervoorzitter Marketing en O&O van Fedrigoni Paper en directeur van het initiatief.

De joint-venture NewCo, die Fedrigoni samen met het bedrijf Tecnoform uit Parma opgericht heeft (dat 30 procent van de joint-venture in handen heeft), is daar een voorbeeld van. De joint-venture produceert met een gebrevetteerde technologie het binnenwerk voor luxeverpakkingen met als basis warmgeperste, biologisch afbreekbare en ecologisch verantwoorde cellulose. De papieren fles als alternatief voor de kunststof fles is een ander voorbeeld van een belangrijke innovatie waar verscheidene papierproducenten, zoals Metsä Board, Stora Enso en het Canadese Kruger, aan werken.

Technologische innovaties

Binnen het FedLab ontwikkelt Fedrigoni nieuwe technologische innovaties die de transitie van kunststof naar papier mogelijk moeten maken. De papieroplossingen die er ontwikkeld worden, moeten stevig, waterdicht en hygiënisch zijn. Bovendien wordt dat papier vervaardigd met hernieuwbare en recycleerbare grondstoffen, met vezels die cellulose vervangen of die uit recyclagestromen afkomstig zijn. Een van die alternatieve vezels is de Icelite CleanCut, het innoverende papier dat in samenwerking met Easysnap ontwikkeld is en waarmee individuele verpakkingen voor vloeistoffen vervaardigd kunnen worden. Dergelijke verpakkingen waar voordien kunststof voor gebruikt werd, worden nu op basis van papier vervaardigd.

Fedrigoni Zepstudio: de papieren oplossing Easysnap voor individuele verpakkingen van vloeistoffen.

De ontwikkeling van verpakkingen voor luxeproducten die via e-commerce aangeboden worden, krijgt eveneens veel aandacht. Voor die sector ontwikkelt Fedrigoni gepersonaliseerde en sierlijke verpakkingen, zonder lijm en zonder plastic tussenstukken. De verpakkingen moeten tegen de belastingen bij het transport bestand zijn zonder dat nog een extra extern beschermend omhulsel nodig is.

Gouden medaille van EcoVadis

Fedrigoni kreeg van EcoVadis de gouden medaille voor zijn duurzaamheidsbeleid. Het internationale organisme dat de MVO-scores toekent, bevestigt hiermee dat de papierproducent behoort tot de internationale bedrijven die het best scoren op het vlak van milieu-initiatieven en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De hoogste erkenning van EcoVadis is de platina medaille (de top 1% van de beoordeelde bedrijven), gevolgd door de gouden medaille (top 5%). In 2021 hebben nog andere papierbedrijven een erkenning van EcoVadis gekregen: zo gingen er platina medailles naar Metsä Board, UPM, Stora Enso en DS Smith en een gouden medaille naar Kruger.

Binnen zijn afdeling 'Papier' heeft Fedrigoni de incubator FedLab opgericht om een papiergamma te ontwikkelen dat stevig en waterdicht genoeg is om kunststof te vervangen. FedLab brengt specialisten uit alle afdelingen van het bedrijf samen en knoopt partnerships en samenwerkingsverbanden aan met andere bedrijven, universiteiten en start-ups. De duurzame papierproducten die FedLab als een alternatief voor kunststof zal ontwikkelen, vinden een afzetgebied in sectoren zoals de cosmetica, voeding en landbouw of nog bij luxeproducten die via e-commerce aangeboden worden."FedLab is een incubator van ideeën en innovaties. Het geeft ons de kans om samen na te denken over oplossingen die aan de behoeften van de klanten tegemoet komen en tegelijk tot hun ecologische transitie bijdragen. In die hub verbeteren we de prestaties en de duurzaamheid van onze producten", legt Micaela Di Trana uit, ondervoorzitter Marketing en O&O van Fedrigoni Paper en directeur van het initiatief.De joint-venture NewCo, die Fedrigoni samen met het bedrijf Tecnoform uit Parma opgericht heeft (dat 30 procent van de joint-venture in handen heeft), is daar een voorbeeld van. De joint-venture produceert met een gebrevetteerde technologie het binnenwerk voor luxeverpakkingen met als basis warmgeperste, biologisch afbreekbare en ecologisch verantwoorde cellulose. De papieren fles als alternatief voor de kunststof fles is een ander voorbeeld van een belangrijke innovatie waar verscheidene papierproducenten, zoals Metsä Board, Stora Enso en het Canadese Kruger, aan werken.Binnen het FedLab ontwikkelt Fedrigoni nieuwe technologische innovaties die de transitie van kunststof naar papier mogelijk moeten maken. De papieroplossingen die er ontwikkeld worden, moeten stevig, waterdicht en hygiënisch zijn. Bovendien wordt dat papier vervaardigd met hernieuwbare en recycleerbare grondstoffen, met vezels die cellulose vervangen of die uit recyclagestromen afkomstig zijn. Een van die alternatieve vezels is de Icelite CleanCut, het innoverende papier dat in samenwerking met Easysnap ontwikkeld is en waarmee individuele verpakkingen voor vloeistoffen vervaardigd kunnen worden. Dergelijke verpakkingen waar voordien kunststof voor gebruikt werd, worden nu op basis van papier vervaardigd. De ontwikkeling van verpakkingen voor luxeproducten die via e-commerce aangeboden worden, krijgt eveneens veel aandacht. Voor die sector ontwikkelt Fedrigoni gepersonaliseerde en sierlijke verpakkingen, zonder lijm en zonder plastic tussenstukken. De verpakkingen moeten tegen de belastingen bij het transport bestand zijn zonder dat nog een extra extern beschermend omhulsel nodig is.