'CrystalCleanConnect', de productielijn voor flexoplaten, is het resultaat van een samenwerking tussen Esko en Asahi en bundelt software- en hardwaretechnologie van de twee bedrijven. Volgens de twee partners helpt dit geautomatiseerde systeem de gebruikers om milieuvriendelijker te werken. "CrystalCleanConnect automatiseert het hele proces van de productie van de platen (van de aanmaak over de belichting tot de gebruiksklare plaat). Daardoor wordt het aantal stappen in de productie van flexoplaten herleid van 12 tot één enkele stap", legt Pascal Thomas uit, directeur van Flexo Business bij Esko. "Doordat zoveel stappen uit het proces geëlimineerd worden, heeft de operator meteen ook 90 procent minder tijd nodig wat het risico van menselijke fouten vermindert en de efficiëntie verhoogt".

Pascal Thomas onderstreept daarnaast ook nog dat de operationele voordelen aangevuld worden door een daling van het inktverbruik en een kleinere ecologische voetafdruk. Dieter Niederstadt, directeur van de technische marketing bij Asahi, benadrukt dat 'CrystalCleanConnect' de eerste geautomatiseerde oplossing is die bij het productieproces van de platen geen beroep moet doen op solventen op basis van COV's (vluchtige organische stoffen).

Overgang naar milieuvriendelijkere werkwijze

De Japanse drukkerij Nabe Process integreerde als eerste bedrijf 'CrystalCleanConnect' in haar platenproductie. Na een reeks van overtuigende tests gebruikt de Japanse drukkerij nu de oplossing van Esko en Asahi om de met water wasbare flexoplaten van Asahi te vervaardigen, veeleer dan conventionele platen waarvoor solventen nodig zijn. "In vergelijking met de klassieke flexoplaten die met solventen ontwikkeld worden, staan die (met water wasbare) platen borg voor een significante verbetering van de drukkwaliteit en de productiviteit. Dat laatste element heeft rechtstreeks te maken met de tijdwinst die geboekt wordt door de kortere insteltijden, door de minder frequente stops om de machine schoon te maken en door de vermindering van de inschiet", zegt Yasuo Naka, de CEO van de drukkerij Nabe Process.

Yasuo Naka, de CEO van de Japanse drukkerij Nabe Process.
'CrystalCleanConnect', de productielijn voor flexoplaten, is het resultaat van een samenwerking tussen Esko en Asahi en bundelt software- en hardwaretechnologie van de twee bedrijven. Volgens de twee partners helpt dit geautomatiseerde systeem de gebruikers om milieuvriendelijker te werken. "CrystalCleanConnect automatiseert het hele proces van de productie van de platen (van de aanmaak over de belichting tot de gebruiksklare plaat). Daardoor wordt het aantal stappen in de productie van flexoplaten herleid van 12 tot één enkele stap", legt Pascal Thomas uit, directeur van Flexo Business bij Esko. "Doordat zoveel stappen uit het proces geëlimineerd worden, heeft de operator meteen ook 90 procent minder tijd nodig wat het risico van menselijke fouten vermindert en de efficiëntie verhoogt".Pascal Thomas onderstreept daarnaast ook nog dat de operationele voordelen aangevuld worden door een daling van het inktverbruik en een kleinere ecologische voetafdruk. Dieter Niederstadt, directeur van de technische marketing bij Asahi, benadrukt dat 'CrystalCleanConnect' de eerste geautomatiseerde oplossing is die bij het productieproces van de platen geen beroep moet doen op solventen op basis van COV's (vluchtige organische stoffen).De Japanse drukkerij Nabe Process integreerde als eerste bedrijf 'CrystalCleanConnect' in haar platenproductie. Na een reeks van overtuigende tests gebruikt de Japanse drukkerij nu de oplossing van Esko en Asahi om de met water wasbare flexoplaten van Asahi te vervaardigen, veeleer dan conventionele platen waarvoor solventen nodig zijn. "In vergelijking met de klassieke flexoplaten die met solventen ontwikkeld worden, staan die (met water wasbare) platen borg voor een significante verbetering van de drukkwaliteit en de productiviteit. Dat laatste element heeft rechtstreeks te maken met de tijdwinst die geboekt wordt door de kortere insteltijden, door de minder frequente stops om de machine schoon te maken en door de vermindering van de inschiet", zegt Yasuo Naka, de CEO van de drukkerij Nabe Process.