De beoogde gedrukte producten die onderworpen zullen worden aan een extra importheffing van 25%, zijn drukwerk in losse vellen en transfers (decalcomanies).

De VS is een belangrijke handelspartner voor de EU op het gebied van drukwerk en de EU is dat ook voor de VS. De handelsbalans tussen beide partners is neutraal en meer dan 50% van de handel in drukwerk bestaat uit boeken. De EU importeert voor 928 miljoen euro aan gedrukte producten uit de VS en exporteert voor 919 miljoen euro aan gedrukte producten naar de VS (cijfers 2018).

De twee beoogde landen - het VK en Duitsland - zijn de belangrijkste handelspartners van de EU in de VS. 70% van de Europese gedrukte producten die naar de VS worden uitgevoerd, zijn afkomstig uit het VK en Duitsland. In totaal zullen de voorgestelde aanvullende invoerrechten van invloed zijn op 14% van de totale EU-uitvoer van drukwerk naar de VS. In 2018 exporteerden het VK en Duitsland voor respectievelijk 487 miljoen euro en 158 miljoen euro aan drukwerk naar de VS.

Deze maatregel heeft niet alleen economische gevolgen voor Europa, maar ook voor zijn culturele waarden. Intergraf is van mening dat de handel in drukwerk tussen de EU en de VS een teken is van een sterke culturele uitwisseling tussen onze continenten. Vooral gedrukte boeken zijn een belangrijke drager van cultuur en onderwijs in de wereld, zowel ingebonden als in losse vellen. Regeringen moeten vermijden om economische instrumenten te gebruiken om hun handel en gebruik te beperken.

De beoogde gedrukte producten die onderworpen zullen worden aan een extra importheffing van 25%, zijn drukwerk in losse vellen en transfers (decalcomanies). De VS is een belangrijke handelspartner voor de EU op het gebied van drukwerk en de EU is dat ook voor de VS. De handelsbalans tussen beide partners is neutraal en meer dan 50% van de handel in drukwerk bestaat uit boeken. De EU importeert voor 928 miljoen euro aan gedrukte producten uit de VS en exporteert voor 919 miljoen euro aan gedrukte producten naar de VS (cijfers 2018).De twee beoogde landen - het VK en Duitsland - zijn de belangrijkste handelspartners van de EU in de VS. 70% van de Europese gedrukte producten die naar de VS worden uitgevoerd, zijn afkomstig uit het VK en Duitsland. In totaal zullen de voorgestelde aanvullende invoerrechten van invloed zijn op 14% van de totale EU-uitvoer van drukwerk naar de VS. In 2018 exporteerden het VK en Duitsland voor respectievelijk 487 miljoen euro en 158 miljoen euro aan drukwerk naar de VS.Deze maatregel heeft niet alleen economische gevolgen voor Europa, maar ook voor zijn culturele waarden. Intergraf is van mening dat de handel in drukwerk tussen de EU en de VS een teken is van een sterke culturele uitwisseling tussen onze continenten. Vooral gedrukte boeken zijn een belangrijke drager van cultuur en onderwijs in de wereld, zowel ingebonden als in losse vellen. Regeringen moeten vermijden om economische instrumenten te gebruiken om hun handel en gebruik te beperken.