Om de milieuprestaties en de ecologische voetafdruk van de grafische industrie in kaart te brengen, was er reeds de tool 'Recommendations on CO2 emissions calculation in the printing industry' van Intergraf. De aanbevelingen zijn gebaseerd op de drie scopes van het International Greenhouse Gas Protocol en identificeren dertien parameters die 95 procent van alle CO2-uitstoot van een printproces of -product dekken.

Nu gaat Intergraf een stap verder en lanceert de federatie een stappenplan voor CO2-berekening, CO2-reductie en CO2-compensatie in de grafische industrie.

Voor drukkers en drukwerkinkopers

Terwijl de markt steeds meer vraagt naar CO2-compensatie in plaats van te kijken naar het potentieel om de CO2-uitstoot en het energieverbruik te verminderen, biedt de roadmap van Intergraf zowel drukkers als drukwerkinkopers een concrete procedure om parameters die de CO2-uitstoot beïnvloeden te categoriseren en prioriteit te geven aan CO2-reductie in de industrie. Het stappenplan ondersteunt volgens Intergraf bedrijven die gedrukte producten op de markt willen brengen die energie- en CO2-geoptimaliseerd zijn.

"Het terugdringen van de CO2-uitstoot zal een van de vereisten zijn van de komende Europese verordening over ecodesign voor duurzame producten", zegt Beatrice Klose, de secretaris-generaal van Intergraf. "De vraag naar het verkleinen van de CO2-voetafdruk van gedrukte producten zal toenemen. De grafische industrie is nu niet alleen uitgerust met een geloofwaardige aanpak om de CO2-voetafdruk van haar producten te beoordelen, maar biedt de markt ook een procedure om prioriteit te geven aan de reductie boven de compensatie van de CO2-uitstoot van haar producten."

Om de milieuprestaties en de ecologische voetafdruk van de grafische industrie in kaart te brengen, was er reeds de tool 'Recommendations on CO2 emissions calculation in the printing industry' van Intergraf. De aanbevelingen zijn gebaseerd op de drie scopes van het International Greenhouse Gas Protocol en identificeren dertien parameters die 95 procent van alle CO2-uitstoot van een printproces of -product dekken.Nu gaat Intergraf een stap verder en lanceert de federatie een stappenplan voor CO2-berekening, CO2-reductie en CO2-compensatie in de grafische industrie.Terwijl de markt steeds meer vraagt naar CO2-compensatie in plaats van te kijken naar het potentieel om de CO2-uitstoot en het energieverbruik te verminderen, biedt de roadmap van Intergraf zowel drukkers als drukwerkinkopers een concrete procedure om parameters die de CO2-uitstoot beïnvloeden te categoriseren en prioriteit te geven aan CO2-reductie in de industrie. Het stappenplan ondersteunt volgens Intergraf bedrijven die gedrukte producten op de markt willen brengen die energie- en CO2-geoptimaliseerd zijn."Het terugdringen van de CO2-uitstoot zal een van de vereisten zijn van de komende Europese verordening over ecodesign voor duurzame producten", zegt Beatrice Klose, de secretaris-generaal van Intergraf. "De vraag naar het verkleinen van de CO2-voetafdruk van gedrukte producten zal toenemen. De grafische industrie is nu niet alleen uitgerust met een geloofwaardige aanpak om de CO2-voetafdruk van haar producten te beoordelen, maar biedt de markt ook een procedure om prioriteit te geven aan de reductie boven de compensatie van de CO2-uitstoot van haar producten."