De discussie over de bijsluiter speelt al een tijd op Europees niveau. De Europese Commissie heeft plannen om de papieren bijsluiter te vervangen door een digitaal alternatief zoals een QR-code op de verpakking van medicijnen. De farmaceutische industrie zou vragende partij zijn om afscheid te nemen van het papieren exemplaar.

Veiligheid en gezondheid

Volgens een onderzoek van de consumentenorganisatie Testaankoop eind vorig jaar zou acht op de tien consumenten de papieren versie willen behouden. Ook Intergraf zit op die lijn. De Europese federatie van de grafische industrie dringt er bij de Europese Unie op aan om artikel 63.3 van de voorgestelde richtlijn inzake Geneesmiddelen te heroverwegen. Intergraf benadrukt de essentiële rol van medische bijsluiters in farmaceutische verpakkingen.

"De vooruitgang van het digitale gezondheidssysteem mag niet leiden tot uitsluiting van een aanzienlijk deel van de bevolking; het is cruciaal om de veiligheid en gezondheid van alle patiënten voorop te stellen", stelt Intergraf. Volgens cijfers van Eurostat zou 70,7 procent van de Europeanen slechts basis-, lage of geen digitale vaardigheden bezitten, terwijl 7,5 procent van de Europese huishoudens geen internettoegang heeft.

Industriële processen

Artikel 63.3 stelt voor dat patiënten gratis gedrukte kopieën van uitsluitend digitale bijsluiters kunnen aanvragen. Een idee dat in de praktijk moeilijk te implementeren is, volgens Intergraf. "Apotheken kunnen niet voldoen aan de strenge afdruknormen en beveiligingseisen voor medische bijsluiters, in tegenstelling tot industriële processen in de farmaceutische industrie", klinkt het.

Intergraf benadrukt het belang van complementariteit tussen elektronische productinformatie en papieren bijsluiters. De federatie roept op tot het verplicht behouden van papieren bijsluiters in de verpakking van geneesmiddelen.

De discussie over de bijsluiter speelt al een tijd op Europees niveau. De Europese Commissie heeft plannen om de papieren bijsluiter te vervangen door een digitaal alternatief zoals een QR-code op de verpakking van medicijnen. De farmaceutische industrie zou vragende partij zijn om afscheid te nemen van het papieren exemplaar.Volgens een onderzoek van de consumentenorganisatie Testaankoop eind vorig jaar zou acht op de tien consumenten de papieren versie willen behouden. Ook Intergraf zit op die lijn. De Europese federatie van de grafische industrie dringt er bij de Europese Unie op aan om artikel 63.3 van de voorgestelde richtlijn inzake Geneesmiddelen te heroverwegen. Intergraf benadrukt de essentiële rol van medische bijsluiters in farmaceutische verpakkingen."De vooruitgang van het digitale gezondheidssysteem mag niet leiden tot uitsluiting van een aanzienlijk deel van de bevolking; het is cruciaal om de veiligheid en gezondheid van alle patiënten voorop te stellen", stelt Intergraf. Volgens cijfers van Eurostat zou 70,7 procent van de Europeanen slechts basis-, lage of geen digitale vaardigheden bezitten, terwijl 7,5 procent van de Europese huishoudens geen internettoegang heeft.Artikel 63.3 stelt voor dat patiënten gratis gedrukte kopieën van uitsluitend digitale bijsluiters kunnen aanvragen. Een idee dat in de praktijk moeilijk te implementeren is, volgens Intergraf. "Apotheken kunnen niet voldoen aan de strenge afdruknormen en beveiligingseisen voor medische bijsluiters, in tegenstelling tot industriële processen in de farmaceutische industrie", klinkt het.Intergraf benadrukt het belang van complementariteit tussen elektronische productinformatie en papieren bijsluiters. De federatie roept op tot het verplicht behouden van papieren bijsluiters in de verpakking van geneesmiddelen.