De grafische industrie behoort tot de waardeketen van papier en karton. Deze energie-intensieve sector werd als een van de eersten getroffen door de stijgende energieprijzen. "Dit leidde tot stijgende papier- en kartonprijzen en tot kritieke tekorten", stelt Intergraf.

Dubbele impact

Voor de grafische industrie is de impact dubbel: torenhoge grondstofkosten in combinatie met stijgende energiekosten. "Vanwege hun KMO-structuur is dit een situatie die veel drukkerijen niet lang meer zullen kunnen volhouden", zegt de federatie.

"De bestaande steunregelingen zijn meestal gericht op grote energie-intensieve sectoren, maar het is van vitaal belang dat wetgevers - zowel op Europees als op nationaal niveau - ook steun verlenen aan sectoren zoals de onze", benadrukt Intergraf. "We roepen beleidsmakers in heel Europa op om de grafische sector gerichter te ondersteunen."

De Europese grafische sector telt zo'n 112.000 drukkerijen (95% kmo's), die 640.000 mensen tewerkstellen en een gecombineerde omzet van 82 miljard euro genereren (EU27 + VK, Zwitserland en Noorwegen).

De grafische industrie behoort tot de waardeketen van papier en karton. Deze energie-intensieve sector werd als een van de eersten getroffen door de stijgende energieprijzen. "Dit leidde tot stijgende papier- en kartonprijzen en tot kritieke tekorten", stelt Intergraf.Voor de grafische industrie is de impact dubbel: torenhoge grondstofkosten in combinatie met stijgende energiekosten. "Vanwege hun KMO-structuur is dit een situatie die veel drukkerijen niet lang meer zullen kunnen volhouden", zegt de federatie."De bestaande steunregelingen zijn meestal gericht op grote energie-intensieve sectoren, maar het is van vitaal belang dat wetgevers - zowel op Europees als op nationaal niveau - ook steun verlenen aan sectoren zoals de onze", benadrukt Intergraf. "We roepen beleidsmakers in heel Europa op om de grafische sector gerichter te ondersteunen."