Aanleiding was een telefoontje van Katrien Maes (GuidoMaes.Printingdeluxe.*****) en Stephan Delabie (Delabiebooks) naar Grafisch Nieuws. Beiden signaleerden extra afwerkingsproblemen bij gelijmde of genaaide boeken met zware inktbezetting op zwaardere gestreken papiersoorten. Febelgra pikte het probleem op en breidde het discussieplatform uit, door meer stake holders van de grafische industrie rond de tafel bij elkaar te brengen.

Eén van de klachten is dat er bij de huidige generatie papieren veel meer stof na het driesnijden achterblijft, wat des te meer opvalt in drukwerk met donkere kleurpartijen. Of de lijm breekt tussen twee katernen in de rug, waardoor verschillende lijmpassages nodig zijn of de boekrug moet worden versterkt door het opkleven van extra karton. Dat betekent supplementair werk waarvoor geen geld kan worden gevraagd. Het vermoeden is dat de papierindustrie gaandeweg de samenstelling van zijn papier heeft gewijzigd.

Een vertegenwoordiger van de industriële papierproductie zegt dat papierkwaliteiten er eigenlijk beter op zijn geworden want ze zijn geschikt gemaakt om te worden bedrukt op snellopende persen van 18.000 vel per uur. Bovendien moet ook de rol van de inkten en de lakken worden onderzocht.

De fabrikant van speciale papierkwaliteiten in de groep zegt dat duurdere papiersoorten geen problemen geven. Maar de klant moet er wel voor willen betalen. Hij wijst erop dat de papierprijs van standaard papierkwaliteiten zo laag is dat fabrikanten wel rendabelere samenstellingen in overweging moeten nemen.

Eén van de eindconclusies is dat papierkwaliteiten weliswaar uitvoerig worden getest op 'printability' en 'runnability' op de drukpers maar niet op hun gedrag in de afwerking. En net daar worden grote krachten op het papier uitgeoefend.

Febelgra en het VIGC bekijken verder of het onderwerp 'papierkwaliteit en afwerking' een thema voor een onderzoeksproject kan worden. De grafische productiebedrijven gaan een lijstje opstellen met papierkwaliteiten die regelmatig, zelden of nooit een probleem opleveren. Wordt vervolgd.

Bedrijven en organisaties rond de tafel: Fedrigoni, Delabiebooks, GuidoMaes.Printingdeluxe.*****, Mathildestudios, Antilope, Stevens Print, Drukkerij Pattyn, VIGC, Antalis, StoraEnso, Trapaca, Scheufelen, Febelgra en Grafisch Nieuws.

Aanleiding was een telefoontje van Katrien Maes (GuidoMaes.Printingdeluxe.*****) en Stephan Delabie (Delabiebooks) naar Grafisch Nieuws. Beiden signaleerden extra afwerkingsproblemen bij gelijmde of genaaide boeken met zware inktbezetting op zwaardere gestreken papiersoorten. Febelgra pikte het probleem op en breidde het discussieplatform uit, door meer stake holders van de grafische industrie rond de tafel bij elkaar te brengen.Eén van de klachten is dat er bij de huidige generatie papieren veel meer stof na het driesnijden achterblijft, wat des te meer opvalt in drukwerk met donkere kleurpartijen. Of de lijm breekt tussen twee katernen in de rug, waardoor verschillende lijmpassages nodig zijn of de boekrug moet worden versterkt door het opkleven van extra karton. Dat betekent supplementair werk waarvoor geen geld kan worden gevraagd. Het vermoeden is dat de papierindustrie gaandeweg de samenstelling van zijn papier heeft gewijzigd.Een vertegenwoordiger van de industriële papierproductie zegt dat papierkwaliteiten er eigenlijk beter op zijn geworden want ze zijn geschikt gemaakt om te worden bedrukt op snellopende persen van 18.000 vel per uur. Bovendien moet ook de rol van de inkten en de lakken worden onderzocht.De fabrikant van speciale papierkwaliteiten in de groep zegt dat duurdere papiersoorten geen problemen geven. Maar de klant moet er wel voor willen betalen. Hij wijst erop dat de papierprijs van standaard papierkwaliteiten zo laag is dat fabrikanten wel rendabelere samenstellingen in overweging moeten nemen.Eén van de eindconclusies is dat papierkwaliteiten weliswaar uitvoerig worden getest op 'printability' en 'runnability' op de drukpers maar niet op hun gedrag in de afwerking. En net daar worden grote krachten op het papier uitgeoefend.Febelgra en het VIGC bekijken verder of het onderwerp 'papierkwaliteit en afwerking' een thema voor een onderzoeksproject kan worden. De grafische productiebedrijven gaan een lijstje opstellen met papierkwaliteiten die regelmatig, zelden of nooit een probleem opleveren. Wordt vervolgd.Bedrijven en organisaties rond de tafel: Fedrigoni, Delabiebooks, GuidoMaes.Printingdeluxe.*****, Mathildestudios, Antilope, Stevens Print, Drukkerij Pattyn, VIGC, Antalis, StoraEnso, Trapaca, Scheufelen, Febelgra en Grafisch Nieuws.