De Ghent Workgroup, de internationale organisatie opgericht voor de ontwikkeling en verspreiding van best practices in de grafische industrie, is verheugd te zien dat de werkzaamheden die het startte omtrent Processing Steps, nu als internationale standaard zijn overgenomen. De nieuwe ISO-norm betekent een grote stap voorwaarts in de richting van standaardisatie en automatisering van verpakkingsworkflows op basis van het PDF-bestandsformaat.

Het concept van de processing steps

PDF-bestanden in verpakkingsworkflows bevatten doorgaans het te drukken ontwerp en elementen die niet worden gedrukt, maar die toch cruciaal zijn voor de verdere verwerking van het drukwerk. Een goed voorbeeld hiervan is informatie omtrent het snijden en vouwen die nodig is om een doos tot het uiteindelijke formaat te snijden en in zijn 3D-vorm te vouwen. De Ghent Workgroup stelde jaren geleden vast dat een gebrek aan standaardisatie in de manier waarop deze "verwerkingsstappen" in PDF-documenten waren opgenomen, een belemmering vormde voor de acceptatie van PDF als standaardformaat in dergelijke verpakkingsworkflows.

Van best practice naar internationale standaard

De subcommissie verpakkingen van de Ghent Workgroup heeft een voorstel opgesteld om metadata die worden toegewezen aan optionele inhoudsgroepen (ook wel layers genoemd) in PDF-documenten, te gebruiken om gestandaardiseerde informatie te communiceren over elementen die nodig zijn voor de verschillende verwerkingsstappen in de verpakkingsworkflow. Dit voorstel werd vervolgens besproken in de International Standards Organization en werd aangenomen als ISO 19593-1.

Lieven Plettinck, Director Software Engineering bij Esko en co-voorzitter van het GWG Packaging Subcommittee, stelt: "De goedkeuring van ISO 19593-1 is een belangrijke stap voor het verhogen van de productiviteit van de verpakkingsketen, en we zijn blij dat we hebben kunnen helpen bij de ontwikkeling van deze belangrijke norm. Nu beschikken we over een formele, gestandaardiseerde manier om digitale data te communiceren, ingesloten in PDF's, gedurende de gehele preproductieworkflow van de verpakking. Het zal de behoefte aan manuele interventie drastisch verminderen en de kans op menselijke fouten minimaliseren in een complexe en zeer competitieve wereldwijde verpakkingsomgeving."

De Ghent Workgroup, de internationale organisatie opgericht voor de ontwikkeling en verspreiding van best practices in de grafische industrie, is verheugd te zien dat de werkzaamheden die het startte omtrent Processing Steps, nu als internationale standaard zijn overgenomen. De nieuwe ISO-norm betekent een grote stap voorwaarts in de richting van standaardisatie en automatisering van verpakkingsworkflows op basis van het PDF-bestandsformaat.Het concept van de processing stepsPDF-bestanden in verpakkingsworkflows bevatten doorgaans het te drukken ontwerp en elementen die niet worden gedrukt, maar die toch cruciaal zijn voor de verdere verwerking van het drukwerk. Een goed voorbeeld hiervan is informatie omtrent het snijden en vouwen die nodig is om een doos tot het uiteindelijke formaat te snijden en in zijn 3D-vorm te vouwen. De Ghent Workgroup stelde jaren geleden vast dat een gebrek aan standaardisatie in de manier waarop deze "verwerkingsstappen" in PDF-documenten waren opgenomen, een belemmering vormde voor de acceptatie van PDF als standaardformaat in dergelijke verpakkingsworkflows.Van best practice naar internationale standaardDe subcommissie verpakkingen van de Ghent Workgroup heeft een voorstel opgesteld om metadata die worden toegewezen aan optionele inhoudsgroepen (ook wel layers genoemd) in PDF-documenten, te gebruiken om gestandaardiseerde informatie te communiceren over elementen die nodig zijn voor de verschillende verwerkingsstappen in de verpakkingsworkflow. Dit voorstel werd vervolgens besproken in de International Standards Organization en werd aangenomen als ISO 19593-1.Lieven Plettinck, Director Software Engineering bij Esko en co-voorzitter van het GWG Packaging Subcommittee, stelt: "De goedkeuring van ISO 19593-1 is een belangrijke stap voor het verhogen van de productiviteit van de verpakkingsketen, en we zijn blij dat we hebben kunnen helpen bij de ontwikkeling van deze belangrijke norm. Nu beschikken we over een formele, gestandaardiseerde manier om digitale data te communiceren, ingesloten in PDF's, gedurende de gehele preproductieworkflow van de verpakking. Het zal de behoefte aan manuele interventie drastisch verminderen en de kans op menselijke fouten minimaliseren in een complexe en zeer competitieve wereldwijde verpakkingsomgeving."