Op een event van Antwerp Powered By Creatives (APBC) in samenwerking met Flanders DC vorige week in De Winkelhaak in Antwerpen lanceerde Jo De Baerdemaeker, type designer en font engineer, zijn webplatform voor Belgische fonts. "Het is de bedoeling dat dit een platform wordt voor Belgische ontwerpers", zegt De Baerdemaeker. Tot voor kort moesten letterontwerpers naar het buitenland om hun fonts via het internet te vermarkten. Ondertussen is de website live en kunnen de eerste acht fonts aangekocht worden. Het gaat om de letterfamilies zoals 'Brel', 'Dani', 'Pennequin', 'Wiels', 'KdG', enzovoort.

Vergeten geschiedenis

Jo De Baerdemaeker is een internationaal gevierd letterontwerper die samenwerkt met bedrijven zoals Adobe, Apple, Google en Microsoft. Hij geeft ook les aan LUCA School of Arts in Gent. De Baerdemaeker is onder andere bekend van het onderzoeksproject 'Typo Belgiëque', waarin hij de vergeten Belgische typografiegeschiedenis in kaart brengt en enkele typisch Belgische letterfamilies een nieuw leven geeft. De belangrijkste lettergieterijen in de negentiende eeuw waren Vanderborght, Van Loey-Nouri en Carabin-Schildknecht, alle drie in de buurt van het Brusselse Noordstation gevestigd. Jo De Baerdemaeker wil niet alleen het patrimonium onderzoeken en inventariseren. "Het uiteindelijke doel is om deze lettertypen nieuw leven in te blazen als digitale computerfonts voor hedendaags gebruik in publicatie- en mediavormgeving", aldus De Baerdemaeker.

Jo De Baerdemaeker, de oprichter van Studio Type.
Op een event van Antwerp Powered By Creatives (APBC) in samenwerking met Flanders DC vorige week in De Winkelhaak in Antwerpen lanceerde Jo De Baerdemaeker, type designer en font engineer, zijn webplatform voor Belgische fonts. "Het is de bedoeling dat dit een platform wordt voor Belgische ontwerpers", zegt De Baerdemaeker. Tot voor kort moesten letterontwerpers naar het buitenland om hun fonts via het internet te vermarkten. Ondertussen is de website live en kunnen de eerste acht fonts aangekocht worden. Het gaat om de letterfamilies zoals 'Brel', 'Dani', 'Pennequin', 'Wiels', 'KdG', enzovoort.Jo De Baerdemaeker is een internationaal gevierd letterontwerper die samenwerkt met bedrijven zoals Adobe, Apple, Google en Microsoft. Hij geeft ook les aan LUCA School of Arts in Gent. De Baerdemaeker is onder andere bekend van het onderzoeksproject 'Typo Belgiëque', waarin hij de vergeten Belgische typografiegeschiedenis in kaart brengt en enkele typisch Belgische letterfamilies een nieuw leven geeft. De belangrijkste lettergieterijen in de negentiende eeuw waren Vanderborght, Van Loey-Nouri en Carabin-Schildknecht, alle drie in de buurt van het Brusselse Noordstation gevestigd. Jo De Baerdemaeker wil niet alleen het patrimonium onderzoeken en inventariseren. "Het uiteindelijke doel is om deze lettertypen nieuw leven in te blazen als digitale computerfonts voor hedendaags gebruik in publicatie- en mediavormgeving", aldus De Baerdemaeker.