In 2021 voerde de technische universiteit van het Oostenrijkse Graz een onderzoek uit waarbij vouwkarton verschillende keren gerecycleerd werd. Het was de bedoeling om het effect op de mechanische eigenschappen van het materiaal, met inbegrip van de interne stevigheid en de weerstand tegen pletten, te onderzoeken. "Dit onderzoek bracht geen negatieve impact op de mechanische eigenschappen in kwestie aan het licht. Het feit dat vezels kunnen opzwellen, had evenmin een negatief effect", verklaarden de onderzoekers.

"De resultaten verwijzen het idee dat verpakkingen op basis van vezels maar vier tot zeven keer gerecycleerd kunnen worden zonder dat de vezels aangetast worden, resoluut naar de vuilnisbak. Ze maken duidelijk dat papier- en kartonvezels veel duurzamer zijn dan men voordien veronderstelde", zegt Winfried Muehling, algemeen directeur van Pro Carton, de Europese vereniging van kartonproducenten.

Volgens René Eckhart, hoofdwetenschapper aan de TU van Graz die het onderzoek leidde, wordt de recyclinglimiet van karton veeleer bepaald door de processen om de voorraden voor te bereiden en door de inzamel- en recyclagecijfers. Volgens Pro Carton wordt in Europa vandaag ongeveer 84,2 procent van de papieren en kartonnen verpakkingen gerecycleerd. De Europese industrie stelt zich tot doel om tegen 2030 een recyclageniveau van 90 procent te halen.

'Nieuwe en gerecupereerde vezels zijn even belangrijk'

Het rapport van de universiteit onderstreept ook de ecologische voordelen van het grote aantal recyclingcycli. "Hoe vaker hetzelfde verpakkingsartikel gerecycleerd kan worden, hoe beter voor het milieu", stelt het onderzoek.

"Opdat ons circulair economisch model zou werken, zullen we altijd een gezonde mix van nieuwe en gerecupereerde vezels nodig hebben. Sommige klanten stellen specifieke eisen aan het productmateriaal die alleen maar met nieuwe vezels mogelijk zijn. Verpakkingen bijvoorbeeld die direct in contact komen met vochtige of vethoudende voedingsmiddelen zoals chocolade, vergen per definitie nieuwe vezels, net als luxeverpakkingen die een hoge graad van 'witheid' of 'stijfheid' moeten vertonen", stelt Winfried Muehling.

"Voor onze bedrijfstak is het van groot belang om alle vezelmaterialen op de markt te verzamelen, te sorteren en te recycleren. Nieuwe en gerecupereerde vezels zijn beiden even belangrijk voor de circulaire economie waarvoor tal van merken en verkopers zich willen inzetten", besluit Muehling.

Hier kan u het rapport lezen.

In 2021 voerde de technische universiteit van het Oostenrijkse Graz een onderzoek uit waarbij vouwkarton verschillende keren gerecycleerd werd. Het was de bedoeling om het effect op de mechanische eigenschappen van het materiaal, met inbegrip van de interne stevigheid en de weerstand tegen pletten, te onderzoeken. "Dit onderzoek bracht geen negatieve impact op de mechanische eigenschappen in kwestie aan het licht. Het feit dat vezels kunnen opzwellen, had evenmin een negatief effect", verklaarden de onderzoekers."De resultaten verwijzen het idee dat verpakkingen op basis van vezels maar vier tot zeven keer gerecycleerd kunnen worden zonder dat de vezels aangetast worden, resoluut naar de vuilnisbak. Ze maken duidelijk dat papier- en kartonvezels veel duurzamer zijn dan men voordien veronderstelde", zegt Winfried Muehling, algemeen directeur van Pro Carton, de Europese vereniging van kartonproducenten.Volgens René Eckhart, hoofdwetenschapper aan de TU van Graz die het onderzoek leidde, wordt de recyclinglimiet van karton veeleer bepaald door de processen om de voorraden voor te bereiden en door de inzamel- en recyclagecijfers. Volgens Pro Carton wordt in Europa vandaag ongeveer 84,2 procent van de papieren en kartonnen verpakkingen gerecycleerd. De Europese industrie stelt zich tot doel om tegen 2030 een recyclageniveau van 90 procent te halen.Het rapport van de universiteit onderstreept ook de ecologische voordelen van het grote aantal recyclingcycli. "Hoe vaker hetzelfde verpakkingsartikel gerecycleerd kan worden, hoe beter voor het milieu", stelt het onderzoek."Opdat ons circulair economisch model zou werken, zullen we altijd een gezonde mix van nieuwe en gerecupereerde vezels nodig hebben. Sommige klanten stellen specifieke eisen aan het productmateriaal die alleen maar met nieuwe vezels mogelijk zijn. Verpakkingen bijvoorbeeld die direct in contact komen met vochtige of vethoudende voedingsmiddelen zoals chocolade, vergen per definitie nieuwe vezels, net als luxeverpakkingen die een hoge graad van 'witheid' of 'stijfheid' moeten vertonen", stelt Winfried Muehling. "Voor onze bedrijfstak is het van groot belang om alle vezelmaterialen op de markt te verzamelen, te sorteren en te recycleren. Nieuwe en gerecupereerde vezels zijn beiden even belangrijk voor de circulaire economie waarvoor tal van merken en verkopers zich willen inzetten", besluit Muehling.Hier kan u het rapport lezen.