Het digitaal printen van een dergelijk grote oplage, is wereldwijd een belangrijke case op het vlak van krantendruk in inkjet. Het is het eerste krantenproduct dat op een dergelijke schaal zal worden geproduceerd. Er werd door verschillende printerfabrikanten hard gevochten voor de opdracht.

Kerk & Leven verschijnt op 300.000 exemplaren in 500 verschillende edities. De weekkrant is samengesteld uit een 16-paginakatern met nationaal nieuws en nieuws uit het bisdom en een 4-paginakatern met lokaal parochiaal nieuws. De 16-paginakatern wordt extern in 4/2 gedrukt op een manroland Mediaman, de 4-paginakatern bij Halewijn op een 2/2 Drent Goebel smalbaanrotatiepers. Het in mekaar steken van de twee katernen gebeurt bij Halewijn.

De nieuwe inkjetpers zal uitgever Halewijn in staat stellen de sterke lokale verankering van Kerk & Leven te behouden. Zelfs de kleinst denkbare oplage kan in tegenstelling tot offset, nog rendabel digitaal worden geproduceerd. Een vervangingsinvestering met offsetmachines stond die onontbeerlijke lokale verankering in de weg. Kerk & Leven zal door het gebruik van de inkjetpers nog uit één enkele katern bestaan. Tegelijkertijd liet Halewijn een webgebaseerde editor ontwikkelen bij het Brugse bedrijf Duo. Met het programma zullen medewerkers in de parochies op een eenvoudige manier teksten en beelden in templates kunnen plaatsen en uploaden.

Halewijn ging op zoek naar een partner met ervaring als commercieel printbedrijf, waarmee het projectrisico en de grote financiële inspanningen konden worden gedeeld. Dat werd Speos (dochtermaatschappij van bpost), dat onder andere is gespecialiseerd in de behandeling van financiële en administratieve documenten. Het bedrijf heeft in zijn productievestigingen in Anderlecht en Fleurus snelle inkjetprintsystemen.

De Colorstream 3900 printsystemen bij Halewijn en Speos beschikken over twee printtorens voor 4/4 productie aan 127 m/min. De breedte van het Océ-rollenprintsysteem werd aangepast, 56 cm in plaats van 54 cm. De productievestigingen bij Halewijn in Antwerpen en Speos in Fleurus zullen voor de Colorstream 3900 machines, beschikken over quasi dezelfde nearline afwerking van Hunkeler. Op de afwerkingslijn van Halewijn zal ook kunnen worden gelijmd. De uitgever is namelijk van plan op termijn ook andere en nieuwe producten zoals tijdschriften en boeken te drukken op het nieuwe printsysteem.

Speos start in juni met het printen van de oplage van Kerk & Leven. Intussen wordt met de verwijdering van de smalbaanpers bij Halewijn, ruimte gemaakt voor de installatie van de Colorstream 3900 waarmee vanaf augustus of september een gedeelte van de oplage zal worden geprint. Met de twee installaties weet men zich tevens verzekerd van een machine back-up.

Canon (Océ) is als integrator verantwoordelijk voor het hele project.

Het digitaal printen van een dergelijk grote oplage, is wereldwijd een belangrijke case op het vlak van krantendruk in inkjet. Het is het eerste krantenproduct dat op een dergelijke schaal zal worden geproduceerd. Er werd door verschillende printerfabrikanten hard gevochten voor de opdracht.Kerk & Leven verschijnt op 300.000 exemplaren in 500 verschillende edities. De weekkrant is samengesteld uit een 16-paginakatern met nationaal nieuws en nieuws uit het bisdom en een 4-paginakatern met lokaal parochiaal nieuws. De 16-paginakatern wordt extern in 4/2 gedrukt op een manroland Mediaman, de 4-paginakatern bij Halewijn op een 2/2 Drent Goebel smalbaanrotatiepers. Het in mekaar steken van de twee katernen gebeurt bij Halewijn.De nieuwe inkjetpers zal uitgever Halewijn in staat stellen de sterke lokale verankering van Kerk & Leven te behouden. Zelfs de kleinst denkbare oplage kan in tegenstelling tot offset, nog rendabel digitaal worden geproduceerd. Een vervangingsinvestering met offsetmachines stond die onontbeerlijke lokale verankering in de weg. Kerk & Leven zal door het gebruik van de inkjetpers nog uit één enkele katern bestaan. Tegelijkertijd liet Halewijn een webgebaseerde editor ontwikkelen bij het Brugse bedrijf Duo. Met het programma zullen medewerkers in de parochies op een eenvoudige manier teksten en beelden in templates kunnen plaatsen en uploaden.Halewijn ging op zoek naar een partner met ervaring als commercieel printbedrijf, waarmee het projectrisico en de grote financiële inspanningen konden worden gedeeld. Dat werd Speos (dochtermaatschappij van bpost), dat onder andere is gespecialiseerd in de behandeling van financiële en administratieve documenten. Het bedrijf heeft in zijn productievestigingen in Anderlecht en Fleurus snelle inkjetprintsystemen.De Colorstream 3900 printsystemen bij Halewijn en Speos beschikken over twee printtorens voor 4/4 productie aan 127 m/min. De breedte van het Océ-rollenprintsysteem werd aangepast, 56 cm in plaats van 54 cm. De productievestigingen bij Halewijn in Antwerpen en Speos in Fleurus zullen voor de Colorstream 3900 machines, beschikken over quasi dezelfde nearline afwerking van Hunkeler. Op de afwerkingslijn van Halewijn zal ook kunnen worden gelijmd. De uitgever is namelijk van plan op termijn ook andere en nieuwe producten zoals tijdschriften en boeken te drukken op het nieuwe printsysteem.Speos start in juni met het printen van de oplage van Kerk & Leven. Intussen wordt met de verwijdering van de smalbaanpers bij Halewijn, ruimte gemaakt voor de installatie van de Colorstream 3900 waarmee vanaf augustus of september een gedeelte van de oplage zal worden geprint. Met de twee installaties weet men zich tevens verzekerd van een machine back-up.Canon (Océ) is als integrator verantwoordelijk voor het hele project.