De Innovationdays in het Zwitserse Luzern staan bekend als de plek waar de grote spelers uit de hoogvolume printwereld de actuele stand van zaken tonen op het gebied van printtechnologie, automatisering, materialen en finishing. Vrijwel alle grote leveranciers van productieprinters geven er dan ook graag acte de présence, maar dit jaar valt op dat twee namen ontbreken: Kodak en Fujifilm.

Mark Stephenson (Fujifilm) laat desgevraagd weten nu de focus te richten op de digitale inkjetvellenpers, met de net voor kerst aangekondigde Jet Press 750S. "Ik ben er zeker van dat we in de toekomst ook weer naar de Innovationdays komen met nieuwe ontwikkelingen op rotatief gebied." Mogelijk doelt hij op de '11000 Inkjet Press' die Fuji Xerox deze maand aankondigde voor introductie op de Japanse markt. Die rotatieve inkjetpers, voorzien van Samba-printkoppen, was vorig jaar ook al even tijdens de IGAS-vakbeurs op de Fujifilm-stand te zien.

Begin 2017 stond de complete inkjet-divisie van Kodak nog in de etalage, maar al snel besloot het bedrijf deze activiteiten toch in eigen huis te houden. Tijdens de Innovationdays van dat jaar toonde ze de eerste printresultaten van Ultrastream, de nieuwe generatie inkjetkoppen die toen voor lancering in 2019 op de planning stond. Dat zal nu echter kennelijk niet tijdens de aanstaande editie van de Innovationdays gebeuren. Kodak reageerde niet op een verzoek om toelichting op haar afwezigheid in Luzern.

De Innovationdays in het Zwitserse Luzern staan bekend als de plek waar de grote spelers uit de hoogvolume printwereld de actuele stand van zaken tonen op het gebied van printtechnologie, automatisering, materialen en finishing. Vrijwel alle grote leveranciers van productieprinters geven er dan ook graag acte de présence, maar dit jaar valt op dat twee namen ontbreken: Kodak en Fujifilm.Mark Stephenson (Fujifilm) laat desgevraagd weten nu de focus te richten op de digitale inkjetvellenpers, met de net voor kerst aangekondigde Jet Press 750S. "Ik ben er zeker van dat we in de toekomst ook weer naar de Innovationdays komen met nieuwe ontwikkelingen op rotatief gebied." Mogelijk doelt hij op de '11000 Inkjet Press' die Fuji Xerox deze maand aankondigde voor introductie op de Japanse markt. Die rotatieve inkjetpers, voorzien van Samba-printkoppen, was vorig jaar ook al even tijdens de IGAS-vakbeurs op de Fujifilm-stand te zien.Begin 2017 stond de complete inkjet-divisie van Kodak nog in de etalage, maar al snel besloot het bedrijf deze activiteiten toch in eigen huis te houden. Tijdens de Innovationdays van dat jaar toonde ze de eerste printresultaten van Ultrastream, de nieuwe generatie inkjetkoppen die toen voor lancering in 2019 op de planning stond. Dat zal nu echter kennelijk niet tijdens de aanstaande editie van de Innovationdays gebeuren. Kodak reageerde niet op een verzoek om toelichting op haar afwezigheid in Luzern.