De groep WKS is actief in offsetrotatiedruk, vellenoffsetdruk en digitale druk en afwerking. De groep heeft zes productievestigingen in Duitsland en is een van de grootste leveranciers van druk- en mediadiensten in de Duitstalige landen van Europa. De volledig automatische plaatbelichtingseenheid, de Magnus Q4800, is in december 2021 bij WKS in gebruik genomen. Het CTP-systeem is uitgerust met een laadsysteem XPL dat vier palletstations voor vier verschillende formaten omvat. Volgens Kodak is het systeem dat 19 meter lang en 3,5 meter breed is, het grootste CTP-systeem ooit.

Ongewone logistieke uitdagingen

Om de installatie van dit CTP-systeem tot een goed einde te brengen, heeft de ploeg van Kodak heel wat logistieke problemen moeten overwinnen. Daar kwam nog bij dat de pandemie de zaken extra moeilijk maakte. De vijftien grote transportkisten waarin het systeem verpakt was, gingen per truck vanuit het CTP-ontwikkelings- en productiecentrum van Kodak in het Canadese Vancouver naar Chicago. Van daar werd de reis met het vliegtuig voortgezet naar Frankfurt, waarna het materiaal met vier opleggers naar de vestiging van WKS in Essen van de groep vervoerd werd. Daar moesten de kisten met een kraan naar de vierde verdieping gehesen worden om er geïnstalleerd te worden.

Snelle productie van XL offsetplaten

De CTP Magnus Q4800 verwerkt platen met een breedte tot 2,86 m en maakt gebruik van de belichtingstechnologie Kodak Squarespot. Het CTP-systeem kan automatisch XLF-platen (erg groot formaat) vanaf vier pallets laden. Dat betekent dat de machine meer dan 10.000 vierkante meter platen kan verwerken (tot 4800 platen) voor ze opnieuw platen moet laden. "Met de plaatbelichter Magnus Q4800 zet de groep WKS een nieuwe stap op het vlak van automatisering en productiviteit bij de aanmaak van XLF-platen", onderstreept Giuliano Bianchet, ondervoorzitter verkoop EAMER van Kodak.

Van UV- naar thermische beeldtechniek

"De investering in een dergelijke CTP-configuratie is logisch omdat die perfect aan de huidige en toekomstige eisen van onze productievestiging voor grote volumes in Essen tegemoet komt. Meer bepaald wat betreft de grootte van de platen, de productiesnelheid en de volledig geautomatiseerde werking", legt Frank Döding uit, Business Manager/Operations Manager van de WKS-site in Essen. "Met de CTP Magnus Q4800 beschikken we over een nieuwe technologische basis om de platen voor onze offsetrotatiepersen te belichten. De machine stelt ons in staat om van de UV-beeldtechniek op de thermische beeldtechniek over te stappen. Tegelijk heeft ze een veel grotere productiecapaciteit en dat is wat we nodig hebben", gaat hij voort.

Het Kodak Magnus Q4800 CTP-systeem.
De groep WKS is actief in offsetrotatiedruk, vellenoffsetdruk en digitale druk en afwerking. De groep heeft zes productievestigingen in Duitsland en is een van de grootste leveranciers van druk- en mediadiensten in de Duitstalige landen van Europa. De volledig automatische plaatbelichtingseenheid, de Magnus Q4800, is in december 2021 bij WKS in gebruik genomen. Het CTP-systeem is uitgerust met een laadsysteem XPL dat vier palletstations voor vier verschillende formaten omvat. Volgens Kodak is het systeem dat 19 meter lang en 3,5 meter breed is, het grootste CTP-systeem ooit.Om de installatie van dit CTP-systeem tot een goed einde te brengen, heeft de ploeg van Kodak heel wat logistieke problemen moeten overwinnen. Daar kwam nog bij dat de pandemie de zaken extra moeilijk maakte. De vijftien grote transportkisten waarin het systeem verpakt was, gingen per truck vanuit het CTP-ontwikkelings- en productiecentrum van Kodak in het Canadese Vancouver naar Chicago. Van daar werd de reis met het vliegtuig voortgezet naar Frankfurt, waarna het materiaal met vier opleggers naar de vestiging van WKS in Essen van de groep vervoerd werd. Daar moesten de kisten met een kraan naar de vierde verdieping gehesen worden om er geïnstalleerd te worden.De CTP Magnus Q4800 verwerkt platen met een breedte tot 2,86 m en maakt gebruik van de belichtingstechnologie Kodak Squarespot. Het CTP-systeem kan automatisch XLF-platen (erg groot formaat) vanaf vier pallets laden. Dat betekent dat de machine meer dan 10.000 vierkante meter platen kan verwerken (tot 4800 platen) voor ze opnieuw platen moet laden. "Met de plaatbelichter Magnus Q4800 zet de groep WKS een nieuwe stap op het vlak van automatisering en productiviteit bij de aanmaak van XLF-platen", onderstreept Giuliano Bianchet, ondervoorzitter verkoop EAMER van Kodak."De investering in een dergelijke CTP-configuratie is logisch omdat die perfect aan de huidige en toekomstige eisen van onze productievestiging voor grote volumes in Essen tegemoet komt. Meer bepaald wat betreft de grootte van de platen, de productiesnelheid en de volledig geautomatiseerde werking", legt Frank Döding uit, Business Manager/Operations Manager van de WKS-site in Essen. "Met de CTP Magnus Q4800 beschikken we over een nieuwe technologische basis om de platen voor onze offsetrotatiepersen te belichten. De machine stelt ons in staat om van de UV-beeldtechniek op de thermische beeldtechniek over te stappen. Tegelijk heeft ze een veel grotere productiecapaciteit en dat is wat we nodig hebben", gaat hij voort.