Dit voorjaar was de Duitse drukpersenfabrikant Koenig & Bauer een van de partijen die betrokken waren bij praktijktests van heatset MGA-inkten bij B&K Offsetdruck in het Duitse Ottersweier. De MGA-inktserie, geproduceerd door Hubergroup, is ontwikkeld voor het bedrukken van voedselverpakkingen. De inkten zijn vrij van minerale oliën en beloven bijzonder lage migratie.

Lagemigratie-inkten zonder minerale oliën zijn een belangrijke voorwaarde voor heatset-drukkers die overwegen om in de verpakkingsdruk te stappen - het grootste en snelst groeiende segment in de printmarkt. Over het algemeen zijn de meeste commerciële rotatiepersen geschikt voor toepassingen in verpakkingsdruk dankzij hun brede formaatvariatie en kunnen ze met enkele aanpassingen worden geoptimaliseerd voor de verpakkingsmarkt.

Kinder- en kleurboeken

Het familiebedrijf B&K Offsetdruck in Ottersweier produceert kinder- en kleurboeken. De productie kan in de toekomst duurzamer worden gemaakt met MGA-inkten die vrij zijn van minerale oliën. Het testen van MGA-inkten bij B&K gaf ook een blik op wat de toekomst in petto heeft. Begin dit jaar trad een ministeriële verordening in werking met betrekking tot het gebruik van mineraalolievrije processen in de productie voor de Franse drukmarkt. De nieuwe voorschriften regelen het gehalte aan MOAH (aromatische koolwaterstoffen) en MOSH (verzadigde koolwaterstoffen) in drukinkten en specificeren een vermindering van deze inktcomponenten in twee stappen tussen 2023 en 2025. Uiterlijk in 2025 zullen op minerale olie gebaseerde heatset-inkten verboden zijn op de Franse markt. Experten vermoeden dat het verbod ook zal worden overgenomen door de buurlanden van Frankrijk.

Overtuigende testresultaten

De druktests werden uitgevoerd op een Koenig & Bauer C217 rotatiepers (16 pagina's). In de eerste testronde werd gewerkt met gecoat papier dat wordt gebruikt voor wegwerpproducten voor voedselverpakkingen, een toepassing waarbij de inktdekking doorgaans hoog is. Gedurende verschillende runs drukte de pers met een verminderde snelheid, zowel met als zonder een extra MGA UV-coating. De tests leverden naar verluidt foutloze drukproducten op zonder waarneembare problemen. Een nieuwe testrun met gecoat natuurpapier (90 g/m² kunstpapier, glanzend) bevestigde de resultaten.

"De conclusie na deze testserie is dat, bij een verminderde snelheid, de MGA-inkten net als conventionele heatset-inkten presteren en overtuigende resultaten opleveren", zegt Georg Zitterbart, die de testproductie als expert voor Koenig & Bauer heeft gevolgd.

Dit voorjaar was de Duitse drukpersenfabrikant Koenig & Bauer een van de partijen die betrokken waren bij praktijktests van heatset MGA-inkten bij B&K Offsetdruck in het Duitse Ottersweier. De MGA-inktserie, geproduceerd door Hubergroup, is ontwikkeld voor het bedrukken van voedselverpakkingen. De inkten zijn vrij van minerale oliën en beloven bijzonder lage migratie.Lagemigratie-inkten zonder minerale oliën zijn een belangrijke voorwaarde voor heatset-drukkers die overwegen om in de verpakkingsdruk te stappen - het grootste en snelst groeiende segment in de printmarkt. Over het algemeen zijn de meeste commerciële rotatiepersen geschikt voor toepassingen in verpakkingsdruk dankzij hun brede formaatvariatie en kunnen ze met enkele aanpassingen worden geoptimaliseerd voor de verpakkingsmarkt.Het familiebedrijf B&K Offsetdruck in Ottersweier produceert kinder- en kleurboeken. De productie kan in de toekomst duurzamer worden gemaakt met MGA-inkten die vrij zijn van minerale oliën. Het testen van MGA-inkten bij B&K gaf ook een blik op wat de toekomst in petto heeft. Begin dit jaar trad een ministeriële verordening in werking met betrekking tot het gebruik van mineraalolievrije processen in de productie voor de Franse drukmarkt. De nieuwe voorschriften regelen het gehalte aan MOAH (aromatische koolwaterstoffen) en MOSH (verzadigde koolwaterstoffen) in drukinkten en specificeren een vermindering van deze inktcomponenten in twee stappen tussen 2023 en 2025. Uiterlijk in 2025 zullen op minerale olie gebaseerde heatset-inkten verboden zijn op de Franse markt. Experten vermoeden dat het verbod ook zal worden overgenomen door de buurlanden van Frankrijk.De druktests werden uitgevoerd op een Koenig & Bauer C217 rotatiepers (16 pagina's). In de eerste testronde werd gewerkt met gecoat papier dat wordt gebruikt voor wegwerpproducten voor voedselverpakkingen, een toepassing waarbij de inktdekking doorgaans hoog is. Gedurende verschillende runs drukte de pers met een verminderde snelheid, zowel met als zonder een extra MGA UV-coating. De tests leverden naar verluidt foutloze drukproducten op zonder waarneembare problemen. Een nieuwe testrun met gecoat natuurpapier (90 g/m² kunstpapier, glanzend) bevestigde de resultaten."De conclusie na deze testserie is dat, bij een verminderde snelheid, de MGA-inkten net als conventionele heatset-inkten presteren en overtuigende resultaten opleveren", zegt Georg Zitterbart, die de testproductie als expert voor Koenig & Bauer heeft gevolgd.