Een gemend beeld bij de presentatie van Agfa-Gevaert over de resultaten van het derde kwartaal van 2022. Ook voor de komende kwartalen verwacht de beeldvormingsgroep een blijvende impact van de kosteninflatie, de lockdowns in China en de onzekere geopolitieke en economische situatie. "Terwijl de inflatie van de grondstofkosten begon af te vlakken, wordt verwacht dat de inflatie van de loonkosten in de nabije toekomst een bron van bezorgdheid zal blijven", klinkt het.

Toeleveringsproblemen en kosteninflatie

"De divisies HealthCare IT en Offset Solutions presteerden goed, met een sterke verbetering van de rendabiliteit. De divisies Radiology Solutions en Digital Print & Chemicals bleven last ondervinden van de lockdowns in China, toeleveringsproblemen en kosteninflatie", zegt Pascal Juéry, de CEO van Agfa. "Een aantal activiteiten voelde ook de impact van de verzwakkende conjunctuur, vooral in Europa en China. De economische realiteit vereist bijkomende acties om de kostenstructuur van de groep aan te passen, bovenop de lopende transformatieacties met betrekking tot onze interne IT- en financiële diensten."

Lockdowns in China

Zonder wisselkoerseffecten steeg de omzet van Afga in het derde kwartaal met 1,4 procent naar 474 miljoen euro. De omzet van de HealthCare IT-divisie steeg met 14 procent naar 62 miljoen euro. De Digital Print-activiteiten boekten een groei van 12 procent naar een omzet van 96 miljoen euro. De medische filmactiviteiten van Radiology Solutions werden naar verluidt sterk beïnvloed door de lockdowns in China en daalden met vijf procent. De omzet van Offset Solutions daalde met 2,6 procent. Volgens de CEO zit de verkoop van de Offset-divisie aan Aurelius Group op schema om de transactie af te ronden in de loop van het eerste kwartaal van 2023.

Sterke groei bij sign & display

De omzet van de Digital Print & Chemicals-divisie groeide vooral onder impuls van de sign & display-activiteiten. "Ondanks de logistieke uitdagingen voor de high-end apparatuur in de hele sector, zette de opwaartse omzettrend voor de business voor grootformaatprinters zich door", aldus Agfa. "Op het vlak van industriële inkjet, werden de decordrukactiviteiten beïnvloed door de zwakkere conjunctuur. Klanten stellen hun investeringen in hun digitaliseringsproces uit."

"De ontwikkeling van de Speedset single-pass verpakkingsprinter van het recent overgenomen Inca Digital Printers verloopt volgens plan", zegt Agfa. "De machine kan op sterke interesse van potentiële klanten rekenen. In het derde kwartaal werden tevens de eerste contracten getekend voor Onset-breedformaatprinters onder het Agfa-merk."

Een gemend beeld bij de presentatie van Agfa-Gevaert over de resultaten van het derde kwartaal van 2022. Ook voor de komende kwartalen verwacht de beeldvormingsgroep een blijvende impact van de kosteninflatie, de lockdowns in China en de onzekere geopolitieke en economische situatie. "Terwijl de inflatie van de grondstofkosten begon af te vlakken, wordt verwacht dat de inflatie van de loonkosten in de nabije toekomst een bron van bezorgdheid zal blijven", klinkt het."De divisies HealthCare IT en Offset Solutions presteerden goed, met een sterke verbetering van de rendabiliteit. De divisies Radiology Solutions en Digital Print & Chemicals bleven last ondervinden van de lockdowns in China, toeleveringsproblemen en kosteninflatie", zegt Pascal Juéry, de CEO van Agfa. "Een aantal activiteiten voelde ook de impact van de verzwakkende conjunctuur, vooral in Europa en China. De economische realiteit vereist bijkomende acties om de kostenstructuur van de groep aan te passen, bovenop de lopende transformatieacties met betrekking tot onze interne IT- en financiële diensten."Zonder wisselkoerseffecten steeg de omzet van Afga in het derde kwartaal met 1,4 procent naar 474 miljoen euro. De omzet van de HealthCare IT-divisie steeg met 14 procent naar 62 miljoen euro. De Digital Print-activiteiten boekten een groei van 12 procent naar een omzet van 96 miljoen euro. De medische filmactiviteiten van Radiology Solutions werden naar verluidt sterk beïnvloed door de lockdowns in China en daalden met vijf procent. De omzet van Offset Solutions daalde met 2,6 procent. Volgens de CEO zit de verkoop van de Offset-divisie aan Aurelius Group op schema om de transactie af te ronden in de loop van het eerste kwartaal van 2023.De omzet van de Digital Print & Chemicals-divisie groeide vooral onder impuls van de sign & display-activiteiten. "Ondanks de logistieke uitdagingen voor de high-end apparatuur in de hele sector, zette de opwaartse omzettrend voor de business voor grootformaatprinters zich door", aldus Agfa. "Op het vlak van industriële inkjet, werden de decordrukactiviteiten beïnvloed door de zwakkere conjunctuur. Klanten stellen hun investeringen in hun digitaliseringsproces uit.""De ontwikkeling van de Speedset single-pass verpakkingsprinter van het recent overgenomen Inca Digital Printers verloopt volgens plan", zegt Agfa. "De machine kan op sterke interesse van potentiële klanten rekenen. In het derde kwartaal werden tevens de eerste contracten getekend voor Onset-breedformaatprinters onder het Agfa-merk."