Kyocera is een Japanse fabrikant die bekend staat om zijn printkoppen op basis van ceramische onderdelen, om zijn laserprinters en sinds kort ook om zijn inkjet-vellenprinters. En nu legt Kyocera met de Forearth een nieuwe pijl op zijn boog, namelijk een nieuwe textielprinter. De Japanse fabrikant heeft dit printsysteem ontwikkeld om de watervervuiling die met textieldruk gepaard gaat, te bestrijden. Die vervuiling is al sinds lang een probleem in de textiel- en kledingindustrie.

Inkjetoplossing om milieuhinder te beperken

"De traditionele, analoge textieldruk verbruikt massa's water, meer bepaald bij het stomen en wassen, en de watervervuiling bij de textieldruk is al sinds jaren in de hele wereld een probleem", stelt Kyocera."Daarnaast vormt ook het afval als gevolg van de massale vernietiging van kleding die wegens te oud uit de winkel gehaald is, een milieuprobleem. De textiel- en kledingindustrie zijn dan ook verplicht om snel maatregelen te nemen om dat probleem op te lossen."

Vanuit die achtergrond heeft Kyocera dus Forearth ontwikkeld, een nieuwe textielprinter die van de inkjettechniek gebruik maakt. Volgens Kyocera combineert deze machine gebrevetteerde inkjettechnologieën, speciale inkten en drukapparatuur die bijdragen om die milieuproblemen op te lossen.

99 procent minder waterverbruik

Forearth maakt gebruik van een nieuw pigmentinkt waarvan de grote kleurpartikels niet in water oplossen. Daarnaast wordt via de inkjetprintkop ook een vloeistof voor de voorbehandeling en een afwerkingselement aangebracht. Dat systeem maakt komaf met de voor- en nabehandeling die bij de traditionele druk met textielverf nodig zijn en vermindert het waterverbruik bij de textieldruk met 99 procent. "Over het algemeen maakt textieldruk gebruik van inkt op basis van kleurstoffen (met fijne verfdeeltjes die in water opgelost zijn, n.v.d.r.) en vergt zowel de voor- als nabehandeling, zoals het stomen en wassen van het textiel, een grote hoeveelheid water", legt Kyocera uit.

De Forearth kan in totaal acht kleuren drukken (CMYK + 4 andere kleuren) en heeft een drukbreedte van 1800 mm. De printer haalt een druksnelheid van 250 m²/u bij een resolutie van 600 x 600 dpi. Volgens Kyocera kan de printer gedetailleerde motieven printen, zowel op katoen, polyester of zijde als op gemengde weefsels. En de toepassingsgebieden zijn al even gevarieerd: vrouwenkleren, sportkledij, babykleren, huistextiel.

Kyocera zal de Forearth aan het publiek voorstellen op de ITMA 2023, de internationale beurs voor textiel- en kledijtechnologie die van 8 tot 14 juni plaatsvindt in Milaan (Italië).

Kyocera is een Japanse fabrikant die bekend staat om zijn printkoppen op basis van ceramische onderdelen, om zijn laserprinters en sinds kort ook om zijn inkjet-vellenprinters. En nu legt Kyocera met de Forearth een nieuwe pijl op zijn boog, namelijk een nieuwe textielprinter. De Japanse fabrikant heeft dit printsysteem ontwikkeld om de watervervuiling die met textieldruk gepaard gaat, te bestrijden. Die vervuiling is al sinds lang een probleem in de textiel- en kledingindustrie."De traditionele, analoge textieldruk verbruikt massa's water, meer bepaald bij het stomen en wassen, en de watervervuiling bij de textieldruk is al sinds jaren in de hele wereld een probleem", stelt Kyocera."Daarnaast vormt ook het afval als gevolg van de massale vernietiging van kleding die wegens te oud uit de winkel gehaald is, een milieuprobleem. De textiel- en kledingindustrie zijn dan ook verplicht om snel maatregelen te nemen om dat probleem op te lossen."Vanuit die achtergrond heeft Kyocera dus Forearth ontwikkeld, een nieuwe textielprinter die van de inkjettechniek gebruik maakt. Volgens Kyocera combineert deze machine gebrevetteerde inkjettechnologieën, speciale inkten en drukapparatuur die bijdragen om die milieuproblemen op te lossen.Forearth maakt gebruik van een nieuw pigmentinkt waarvan de grote kleurpartikels niet in water oplossen. Daarnaast wordt via de inkjetprintkop ook een vloeistof voor de voorbehandeling en een afwerkingselement aangebracht. Dat systeem maakt komaf met de voor- en nabehandeling die bij de traditionele druk met textielverf nodig zijn en vermindert het waterverbruik bij de textieldruk met 99 procent. "Over het algemeen maakt textieldruk gebruik van inkt op basis van kleurstoffen (met fijne verfdeeltjes die in water opgelost zijn, n.v.d.r.) en vergt zowel de voor- als nabehandeling, zoals het stomen en wassen van het textiel, een grote hoeveelheid water", legt Kyocera uit.De Forearth kan in totaal acht kleuren drukken (CMYK + 4 andere kleuren) en heeft een drukbreedte van 1800 mm. De printer haalt een druksnelheid van 250 m²/u bij een resolutie van 600 x 600 dpi. Volgens Kyocera kan de printer gedetailleerde motieven printen, zowel op katoen, polyester of zijde als op gemengde weefsels. En de toepassingsgebieden zijn al even gevarieerd: vrouwenkleren, sportkledij, babykleren, huistextiel.Kyocera zal de Forearth aan het publiek voorstellen op de ITMA 2023, de internationale beurs voor textiel- en kledijtechnologie die van 8 tot 14 juni plaatsvindt in Milaan (Italië).