Landa installeert eerste nanopers

21/08/17 om 09:21 - Bijgewerkt om 09:21

Ruim vijf jaar na de spectaculaire aankondiging van 'nanography' heeft Landa begin deze maand dan toch zijn eerste installatie gerealiseerd bij het Israelische Graphica Bezalel. De specialist in vouwkartonnage en labels gaat nu de S10-pers in de praktijk testen.

Landa installeert eerste nanopers

Op Drupa 2012 kon Landa aanvankelijk op veel enthousiasme rekenen, maar naar mate de tijd verstreek groeide ook de scepsis over zijn nanografische druktechniek. Het ontwerp van de persen onderging sindsdien een make-over: bijvoorbeeld de in het midden van de pers gesitueerde touch-screen bediening werd vervangen door een futuristische cockpit bij de uitleg van de pers. Tijdens Drupa 2016 was ook de afdrukkwaliteit zichtbaar verbeterd - al bleef er kritiek - en konden de eerste bèta-gebruikers worden aangekondigd. Na Graphica Bezalel volgen dit jaar nog installaties bij Imagine! in de VS en Edelmann in Duitsland.

Ook Komori zal de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden: de Japanse persenbouwer gaat, na geslaagde Landa-tests, de nano-pers op B1-formaat onder eigen merk als Impremia NS40 op de markt brengen. Onder andere Cassochrome, de specialist in kunstboeken in Waregem, tekende vorig jaar een zogenoemde 'letter of intent' voor de aanschaf van deze pers.