Lecta had in juni 2023 al aangekondigd om de activiteit op lijn 4 van zijn fabriek in Condat (Le Lardin St Lazare, Frankrijk) stop te zetten. Op die lijn wordt tweezijdig gestreken papier geproduceerd, onder meer het premium merk Perigord. De papierproducent wil de kennis en de middelen van de fabriek in Condat concentreren op lijn 8 waarop speciale papiersoorten, glassine en eenzijdig gestreken papier vervaardigd worden. Lecta heeft een aanzienlijk bedrag geïnvesteerd in de reconversie van die lijn.

Het bedrijf heeft er zich toe verbonden om de sociale gevolgen die het stilleggen van lijn 4 in de fabriek van Condat met zich meebrengt, tot een minimum te beperken. Er worden informatie-/overlegvergaderingen met de vertegenwoordigers van het personeel belegd.

De multinationale groep Lecta is gespecialiseerd in de productie van speciale papiersoorten voor etiketten en soepele verpakkingen en van gestreken en ongestreken papiersoorten voor uitgevers en handelsdrukkers. Lecta, dat een industriële capaciteit van ongeveer 1,7 miljoen ton heeft, beschikt over een geïntegreerd productiesysteem dat de productie van cellulose, steunpapier en verschillende papiersoorten omvat. De Europese papierproducent telt 2800 medewerkers en heeft zeven fabrieken in Spanje, Frankrijk en Italië. Via negen handelskantoren in Europa, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Azië is de groep in de hele wereld actief.

Nieuwe strategie voor duurzame ontwikkeling

In 2022 heeft Lecta zich nieuwe doelstellingen op het vlak van de duurzame ontwikkeling gesteld die met die van de Verenigde Naties overeenstemmen. Het bedrijf heeft KPI's (Key Performance Indicators) op het vlak van duurzaamheid vastgelegd. De papierfabrikant heeft in juli 2023 overigens zijn eerste duurzame-ontwikkelingsrapport gepubliceerd. De onderneming plant ruim twintig investeringsprojecten om het waterverbruik te verminderen, om de energie-efficiëntie te verhogen en om meer gecertificeerd hout en cellulose aan te kopen. Momenteel investeert Lecta in een ketel op biomassa (een CSR-ketel: combustibles solides de récuperation - gerecupereerde brandstoffen in vaste vorm) om de energiekosten en de koolstofafdruk van de fabriek te verminderen door de CO2-uitstoot te beperken. Volgens Lecta wordt de CSR-ketel half 2024 in gebruik genomen.

Lecta verbindt er zich ook toe om de SBTi-validering (Science Based Targets initiative) voor zijn CO2-traject te verkrijgen waarmee het in 2023 tot een 'nuluitstoot' wil komen.

Lecta had in juni 2023 al aangekondigd om de activiteit op lijn 4 van zijn fabriek in Condat (Le Lardin St Lazare, Frankrijk) stop te zetten. Op die lijn wordt tweezijdig gestreken papier geproduceerd, onder meer het premium merk Perigord. De papierproducent wil de kennis en de middelen van de fabriek in Condat concentreren op lijn 8 waarop speciale papiersoorten, glassine en eenzijdig gestreken papier vervaardigd worden. Lecta heeft een aanzienlijk bedrag geïnvesteerd in de reconversie van die lijn.Het bedrijf heeft er zich toe verbonden om de sociale gevolgen die het stilleggen van lijn 4 in de fabriek van Condat met zich meebrengt, tot een minimum te beperken. Er worden informatie-/overlegvergaderingen met de vertegenwoordigers van het personeel belegd.De multinationale groep Lecta is gespecialiseerd in de productie van speciale papiersoorten voor etiketten en soepele verpakkingen en van gestreken en ongestreken papiersoorten voor uitgevers en handelsdrukkers. Lecta, dat een industriële capaciteit van ongeveer 1,7 miljoen ton heeft, beschikt over een geïntegreerd productiesysteem dat de productie van cellulose, steunpapier en verschillende papiersoorten omvat. De Europese papierproducent telt 2800 medewerkers en heeft zeven fabrieken in Spanje, Frankrijk en Italië. Via negen handelskantoren in Europa, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Azië is de groep in de hele wereld actief.In 2022 heeft Lecta zich nieuwe doelstellingen op het vlak van de duurzame ontwikkeling gesteld die met die van de Verenigde Naties overeenstemmen. Het bedrijf heeft KPI's (Key Performance Indicators) op het vlak van duurzaamheid vastgelegd. De papierfabrikant heeft in juli 2023 overigens zijn eerste duurzame-ontwikkelingsrapport gepubliceerd. De onderneming plant ruim twintig investeringsprojecten om het waterverbruik te verminderen, om de energie-efficiëntie te verhogen en om meer gecertificeerd hout en cellulose aan te kopen. Momenteel investeert Lecta in een ketel op biomassa (een CSR-ketel: combustibles solides de récuperation - gerecupereerde brandstoffen in vaste vorm) om de energiekosten en de koolstofafdruk van de fabriek te verminderen door de CO2-uitstoot te beperken. Volgens Lecta wordt de CSR-ketel half 2024 in gebruik genomen.Lecta verbindt er zich ook toe om de SBTi-validering (Science Based Targets initiative) voor zijn CO2-traject te verkrijgen waarmee het in 2023 tot een 'nuluitstoot' wil komen.