Met de voorgestelde EoW-criteria voor papier, wordt het onmogelijk om nog (meer) oud papier met een hogere kwaliteit voor recyclagedoeleinden in te zamelen. Wel integendeel. De nieuwe regeling zou een averechtse impact hebben op het streven van Europa om een grondstof efficiënte samenleving op basis van recyclage te worden. EoW-criteria zijn een set criteria waarmee wordt vastgesteld op welk moment een recyclingstroom geen 'afval' meer is, maar een grondstof. In die criteria zijn limieten voor vervuilingen opgenomen.

En hier knijpt nu net het schoentje. Sommige landen dringen aan op het opnemen van meerlagige materialen zoals drankkartons en een 25 procent drempel van niet papiercomponenten in de EoW-criteria voor papier. Het gevolg daarvan is dat het EoW-verzamelpunt verschuift van zijn huidige locatie in de papierfabriek naar een eerder stadium in de inzamelketen, waardoor het gerecycleerde papier zonder verdere verwerking onbruikbaar zal zijn voor papier- of kartonproductie.

De Commissie kan de milieuvoordelen van zijn voorstel niet aantonen. De Europese papierindustrie vreest dat dergelijke nieuwe reglementering een bedreiging zal vormen voor de huidige niveaus van papierrecylage. Europeanen zijn namelijk kampioenen op dat vlak. In 2012 werd 71,7 procent van het gebruikte papier gerecycleerd. Oud papier is de belangrijkste grondstof voor de Europese papierindustrie. Sommige papierfabrieken zijn er zelfs volledig van afhankelijk.

Volgens CEPI zullen de onzuiverheden met de nieuwe regeling 15.000 keer hoger zijn dan momenteel het geval is . Dat betekent jaarlijks 1miljoen ton onzuiverheden, onder anderen in de vorm van plastiek zakken.

CEPI protesteerde tegen het ontwerp door het plaatsen van zeven papierbalen voor het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie in Brussel. "Dit is gerecycleerd papier volgens de Commissie. CEPI daagt iedereen uit dit te gebruiken in zijn printer of er een wettelijk voorstel op te formuleren", zei Jori Ringman, CEPI Recycling and Environment Director.

Diplomaten van de Europese lidstaten slaagden er niet in een vereiste meerderheid te vinden voor de nieuwe EoW-criteria. Het is nu aan de Raad van de Europese Unie om er uit te geraken.

Met de voorgestelde EoW-criteria voor papier, wordt het onmogelijk om nog (meer) oud papier met een hogere kwaliteit voor recyclagedoeleinden in te zamelen. Wel integendeel. De nieuwe regeling zou een averechtse impact hebben op het streven van Europa om een grondstof efficiënte samenleving op basis van recyclage te worden. EoW-criteria zijn een set criteria waarmee wordt vastgesteld op welk moment een recyclingstroom geen 'afval' meer is, maar een grondstof. In die criteria zijn limieten voor vervuilingen opgenomen.En hier knijpt nu net het schoentje. Sommige landen dringen aan op het opnemen van meerlagige materialen zoals drankkartons en een 25 procent drempel van niet papiercomponenten in de EoW-criteria voor papier. Het gevolg daarvan is dat het EoW-verzamelpunt verschuift van zijn huidige locatie in de papierfabriek naar een eerder stadium in de inzamelketen, waardoor het gerecycleerde papier zonder verdere verwerking onbruikbaar zal zijn voor papier- of kartonproductie.De Commissie kan de milieuvoordelen van zijn voorstel niet aantonen. De Europese papierindustrie vreest dat dergelijke nieuwe reglementering een bedreiging zal vormen voor de huidige niveaus van papierrecylage. Europeanen zijn namelijk kampioenen op dat vlak. In 2012 werd 71,7 procent van het gebruikte papier gerecycleerd. Oud papier is de belangrijkste grondstof voor de Europese papierindustrie. Sommige papierfabrieken zijn er zelfs volledig van afhankelijk. Volgens CEPI zullen de onzuiverheden met de nieuwe regeling 15.000 keer hoger zijn dan momenteel het geval is . Dat betekent jaarlijks 1miljoen ton onzuiverheden, onder anderen in de vorm van plastiek zakken.CEPI protesteerde tegen het ontwerp door het plaatsen van zeven papierbalen voor het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie in Brussel. "Dit is gerecycleerd papier volgens de Commissie. CEPI daagt iedereen uit dit te gebruiken in zijn printer of er een wettelijk voorstel op te formuleren", zei Jori Ringman, CEPI Recycling and Environment Director. Diplomaten van de Europese lidstaten slaagden er niet in een vereiste meerderheid te vinden voor de nieuwe EoW-criteria. Het is nu aan de Raad van de Europese Unie om er uit te geraken.