De jaarlijkse persbriefing van de Zwitserse machinefabrikant Bobst was ook dit jaar digitaal. Corona is nog niet weg en de pandemie zorgde voor een stevige krimp van het omzetcijfer van de beursgenoteerde groep. De omzet daalde in 2020 met zestien procent naar 1,372 miljard Zwitserse frank. Bobst heeft negentien fabrieken in elf landen en telt meer dan 5.600 werknemers.

Packaging 4.0 en Industrie 4.0

Jean-Pascal Bobst, de CEO van de Zwitserse groep, ziet de principes van de 'slimme fabriek' en 'Industrie 4.0' nu ook toegepast worden in de verpakkingsindustrie. "We naderen het keerpunt dat slimme fabrieken realiteit worden", zegt de topman. "De werelden van Packaging 4.0 en Industrie 4.0 met elkaar verbinden zal van strategisch belang zijn voor verpakkingsproducent en merkeigenaars." Vorig jaar stelde Bobst zijn industriële visie voor, die is gestoeld op vier pijlers: connectiviteit, digitalisatie, automatisatie en duurzaamheid van de verpakkingsproductie.

Vandaag is het cloudgebaseerde machineplatform BOBST Connect realiteit. Het platform bundelt digitale diensten om de workflow van het machinepark voor te bereiden, te produceren, te onderhouden en te optimaliseren. Volgens Bobst kan de hele waardeketen van de verpakkingen verbonden worden met BOBST Connect. Zo kan de efficiëntie van het productiepark opgekrikt worden, het productieproces kan beter gecontroleerd worden en uit de gecapteerde data kan geleerd worden.

Terabytes aan data

Via BOBST Connect kunnen klanten niet alleen hun machineperformantie verbeteren, ze kunnen de verpakkingsmachines ook monitoren om minder afval - en dus meer rendabel - te produceren. Het platform verzamelt terabytes aan data over de conditie van de machines, de reële productiestatus op de fabrieksvloer, de OEE (Overall Equipment Effectiveness) kan getraceerd worden per job, shift en tijdsperiode.

Met het cloudgebaseerde platform kunnen gebruikers de oorzaken opsporen van verliezen op het vlak van machinebeschikbaarheid, prestaties en kwaliteit. In de toekomst komen er ook oplossingen op het platform voor voorspellend onderhoudsmanagement. Jean-Pascal Bobst ziet de introductie van de Industrie 4.0-principes in de verpakkingsindustrie als een ware revolutie. "Het zal vier tot vijf jaar duren vooraleer deze transformatie voor ons bedrijf volledig rond zal zijn. De verpakkingsindustrie wordt gedigitaliseerd in de komende tien jaar", verwacht de CEO.

Bobst verhoogt de machineprijzen met twee procent

2021 wordt het jaar van de relance na de coronacrisis in 2020. De wereldwijde economie zou dit jaar opveren met vijf procent. De groei gaat gepaard met een hoge vraag naar grondstoffen terwijl de internationale supply chains nog niet hersteld zijn van de coronapandemie. De combinatie van beide factoren zorgt voor stijgende prijzen. Ook de aanvoer van machinecomponenten zoals elektronica, lagers en verbruiksgoederen stokt en dat zorgt voor langere levertermijnen en hogere prijzen. Volgens machinebouwer Bobst is de prijs van warmgewalste staalplaat bijvoorbeeld in de laatste drie kwartalen met meer dan 120 procent gestegen. De Zwitserse machinefabrikant trekt dan ook de prijzen van machines en randapparatuur op met twee procent vanaf 1 juli 2021. Onderdelen en diensten zijn niet betrokken bij de algemene prijsverhoging.

De jaarlijkse persbriefing van de Zwitserse machinefabrikant Bobst was ook dit jaar digitaal. Corona is nog niet weg en de pandemie zorgde voor een stevige krimp van het omzetcijfer van de beursgenoteerde groep. De omzet daalde in 2020 met zestien procent naar 1,372 miljard Zwitserse frank. Bobst heeft negentien fabrieken in elf landen en telt meer dan 5.600 werknemers.Jean-Pascal Bobst, de CEO van de Zwitserse groep, ziet de principes van de 'slimme fabriek' en 'Industrie 4.0' nu ook toegepast worden in de verpakkingsindustrie. "We naderen het keerpunt dat slimme fabrieken realiteit worden", zegt de topman. "De werelden van Packaging 4.0 en Industrie 4.0 met elkaar verbinden zal van strategisch belang zijn voor verpakkingsproducent en merkeigenaars." Vorig jaar stelde Bobst zijn industriële visie voor, die is gestoeld op vier pijlers: connectiviteit, digitalisatie, automatisatie en duurzaamheid van de verpakkingsproductie.Vandaag is het cloudgebaseerde machineplatform BOBST Connect realiteit. Het platform bundelt digitale diensten om de workflow van het machinepark voor te bereiden, te produceren, te onderhouden en te optimaliseren. Volgens Bobst kan de hele waardeketen van de verpakkingen verbonden worden met BOBST Connect. Zo kan de efficiëntie van het productiepark opgekrikt worden, het productieproces kan beter gecontroleerd worden en uit de gecapteerde data kan geleerd worden.Via BOBST Connect kunnen klanten niet alleen hun machineperformantie verbeteren, ze kunnen de verpakkingsmachines ook monitoren om minder afval - en dus meer rendabel - te produceren. Het platform verzamelt terabytes aan data over de conditie van de machines, de reële productiestatus op de fabrieksvloer, de OEE (Overall Equipment Effectiveness) kan getraceerd worden per job, shift en tijdsperiode.Met het cloudgebaseerde platform kunnen gebruikers de oorzaken opsporen van verliezen op het vlak van machinebeschikbaarheid, prestaties en kwaliteit. In de toekomst komen er ook oplossingen op het platform voor voorspellend onderhoudsmanagement. Jean-Pascal Bobst ziet de introductie van de Industrie 4.0-principes in de verpakkingsindustrie als een ware revolutie. "Het zal vier tot vijf jaar duren vooraleer deze transformatie voor ons bedrijf volledig rond zal zijn. De verpakkingsindustrie wordt gedigitaliseerd in de komende tien jaar", verwacht de CEO.