Volgens de 'Augsburger Allgemeine' zou het Chinese overheidsbedrijf, dat al de producent van de Goss rotatiepersen in bezit heeft, echter alleen interesse hebben voor de fabriek van Offenbach waar 1.900 mensen werken en waar de vellenpersen geassembleerd worden.

Die mogelijkheid biedt nog munitie voor een eventuele splitsing van manroland waarbij andere overnemers of investeerders de hand zouden leggen op de site van Augsburg, waar 2400 mensen werken en waar de rotatiepersen geassembleerd worden. De naam die in dat verband het vaakst naar voren wordt geschoven, is die van de Zwitserse groep Wifag/Polytytpe, die al de rotatiepersen Wifag en Solna heeft. Ironisch genoeg herinnert iedereen zich nog dat manroland vorig jaar zonder succes gepoogd heeft om Wifag over te nemen. Werner Schneider, de tijdelijke directeur van manroland, heeft zichzelf tot eind januari tijd gegeven om een oplossing te vinden.

Op een drupa-persconferentie van Heidelberg vorige donderdag kon CEO Schreier niet voorbij aan de vragen van journalisten over het concordaat van concurrent manroland. De Heidelberg-baas zei te betreuren wat met zijn sectorgenoot gebeurt, maar voegde eraan toe dat een reductie van de productiecapaciteit anderzijds goed zou zijn voor de industrie. "Wanneer toch een investeerder wordt gevonden, wordt de overcapaciteit in stand gehouden." Zonder het met zoveel woorden te zeggen, vrezen de concurrenten van manroland de komst van Shanghai Electric. Ze vrezen dat de prijzen van de persen onder druk zullen komen en dat ze hun marktaandelen in Azië zullen zien slinken.

De moeilijkheden van manroland beginnen overigens ernstige gevolgen te hebben voor zijn leveranciers en dochterondernemingen. Manroland UK, de distributeur in Groot-Brittannië, maakte op zijn beurt een opschorting van betaling bekend. De Britse klanten vrezen dan weer een tekort aan reserveonderdelen voor hun persen. Gefinal Systema, een metaalbedrijf uit Mainhausen dat aan manroland levert, heeft eveneens opschorting van betaling aangevraagd. In november werden de 50 werknemers niet uitbetaald. De productie van Gefinal Systema gaat voor meer dan 90% naar manroland. En vijf maanden voor drupa stellen alle waarnemers zich vragen over de toekomst van de alliantie PrintCity, waarin een twintigtal industriële partners rond manroland verzameld zijn.

Volgens de 'Augsburger Allgemeine' zou het Chinese overheidsbedrijf, dat al de producent van de Goss rotatiepersen in bezit heeft, echter alleen interesse hebben voor de fabriek van Offenbach waar 1.900 mensen werken en waar de vellenpersen geassembleerd worden. Die mogelijkheid biedt nog munitie voor een eventuele splitsing van manroland waarbij andere overnemers of investeerders de hand zouden leggen op de site van Augsburg, waar 2400 mensen werken en waar de rotatiepersen geassembleerd worden. De naam die in dat verband het vaakst naar voren wordt geschoven, is die van de Zwitserse groep Wifag/Polytytpe, die al de rotatiepersen Wifag en Solna heeft. Ironisch genoeg herinnert iedereen zich nog dat manroland vorig jaar zonder succes gepoogd heeft om Wifag over te nemen. Werner Schneider, de tijdelijke directeur van manroland, heeft zichzelf tot eind januari tijd gegeven om een oplossing te vinden. Op een drupa-persconferentie van Heidelberg vorige donderdag kon CEO Schreier niet voorbij aan de vragen van journalisten over het concordaat van concurrent manroland. De Heidelberg-baas zei te betreuren wat met zijn sectorgenoot gebeurt, maar voegde eraan toe dat een reductie van de productiecapaciteit anderzijds goed zou zijn voor de industrie. "Wanneer toch een investeerder wordt gevonden, wordt de overcapaciteit in stand gehouden." Zonder het met zoveel woorden te zeggen, vrezen de concurrenten van manroland de komst van Shanghai Electric. Ze vrezen dat de prijzen van de persen onder druk zullen komen en dat ze hun marktaandelen in Azië zullen zien slinken. De moeilijkheden van manroland beginnen overigens ernstige gevolgen te hebben voor zijn leveranciers en dochterondernemingen. Manroland UK, de distributeur in Groot-Brittannië, maakte op zijn beurt een opschorting van betaling bekend. De Britse klanten vrezen dan weer een tekort aan reserveonderdelen voor hun persen. Gefinal Systema, een metaalbedrijf uit Mainhausen dat aan manroland levert, heeft eveneens opschorting van betaling aangevraagd. In november werden de 50 werknemers niet uitbetaald. De productie van Gefinal Systema gaat voor meer dan 90% naar manroland. En vijf maanden voor drupa stellen alle waarnemers zich vragen over de toekomst van de alliantie PrintCity, waarin een twintigtal industriële partners rond manroland verzameld zijn.