Opmerkelijk nieuwejaarsinitiatief toch wel van Facebookgoeroe Mark Zuckerberg: vanaf 3 januari kan iedereen op A year of books meediscussiëren over het boek dat Zuckerberg elke twee weken in de etalage zet.

Emancipatorisch

Nog opmerkelijker aan Zuckerbergs 'challenge', zoals hij zijn initiatief zelf noemt, is de emancipatorische manier waarop Zuckerberg zijn nieuw discussieforum inkleedt: "My challenge for 2015 is to read a new book every other week -- with an emphasis on learning about different cultures, beliefs, histories and technologies." Wie zei er ook weer dat boeken het ideale instrument zijn om je levenshorizont te verruimen?

Dat het Zuckerberg menens is met zijn oproep, bewijst zijn eerste boekentip: 'The end of power' (2013) van de Venozolaanse auteur en journalist Moisés Naim die de verschuiving van de machtsbalans van collectieve overheden naar het individu onderzoekt. Laat die 'empowerment' nu net ook het motto zijn waarbij Zuckerberg in zijn gewone en professionele leven zweert.

Graag boek écht lezen voor je reageert

Zuckerberg gaat in eerste instantie dus non-fictie over culturele, religieuze en technologische onderwerpen op de agenda zetten. Dat facebookees wel pap lusten van het initiatief bewijzen de massale reacties op Zuckerbergs boekentip. Ook nog frappant is het sérieux waartoe Zuckerberg de discussiepartners verplicht: "Please only participate in the discussions if you've actually read the books and have relevant points to add." Je moet dus echt wel het boek lezen én relevante commentaar geven.

Lang geleden dat boekbesprekers zo ernstig uit de hoek durven komen.

Frank Hellemans, redacteur Boeken van Knack.be

Opmerkelijk nieuwejaarsinitiatief toch wel van Facebookgoeroe Mark Zuckerberg: vanaf 3 januari kan iedereen op A year of books meediscussiëren over het boek dat Zuckerberg elke twee weken in de etalage zet. EmancipatorischNog opmerkelijker aan Zuckerbergs 'challenge', zoals hij zijn initiatief zelf noemt, is de emancipatorische manier waarop Zuckerberg zijn nieuw discussieforum inkleedt: "My challenge for 2015 is to read a new book every other week -- with an emphasis on learning about different cultures, beliefs, histories and technologies." Wie zei er ook weer dat boeken het ideale instrument zijn om je levenshorizont te verruimen?Dat het Zuckerberg menens is met zijn oproep, bewijst zijn eerste boekentip: 'The end of power' (2013) van de Venozolaanse auteur en journalist Moisés Naim die de verschuiving van de machtsbalans van collectieve overheden naar het individu onderzoekt. Laat die 'empowerment' nu net ook het motto zijn waarbij Zuckerberg in zijn gewone en professionele leven zweert.Graag boek écht lezen voor je reageertZuckerberg gaat in eerste instantie dus non-fictie over culturele, religieuze en technologische onderwerpen op de agenda zetten. Dat facebookees wel pap lusten van het initiatief bewijzen de massale reacties op Zuckerbergs boekentip. Ook nog frappant is het sérieux waartoe Zuckerberg de discussiepartners verplicht: "Please only participate in the discussions if you've actually read the books and have relevant points to add." Je moet dus echt wel het boek lezen én relevante commentaar geven.Lang geleden dat boekbesprekers zo ernstig uit de hoek durven komen.Frank Hellemans, redacteur Boeken van Knack.be