Packaging Europe organiseerde deze wedstrijd voor de tweede keer. Voor een achttal categorieën werd een winnaar gekozen. Het massiefkarton verrijkt met vezels uit tomatenplanten won in de categorie 'biobased packaging'.

Solidus Solutions heeft samen met partners in de streek het Westland in Nederland het proces om van tomatenplanten massiefkarton te produceren, ontwikkeld. Doorslaggevend in het winnen van de Packaging Europe Sustainability Awards 2016 was het feit dat vanaf dezelfde hectare waarop tomaten groeien, dezelfde tomatenplant nu een grondstof is voor de verpakking. Tomaten kunnen dus in de 'eigen' plantenvezel worden verpakt. Met deze innovatie wordt bovendien per ton karton (±200 dozen voor 6 kg tomaten) een CO2-emmissiereductie behaald die kan oplopen tot 54.500 g CO2 eq. Omgerekend is dit gelijkwaardig aan een uitstoot van CO2 bij het rijden van 420 autokilometers.

Op ongeveer 1800 hectare in Nederland groeien jaarlijks 85 miljoen kilo tomatenplanten. Doorgaans eindigt de levenscyclus van de planten door compostering. Nu wordt de plantenreststroom in combinatie met oud papier, hoogwaardig ingezet voor productie van recyclebaar massiefkarton. Per hectare tomatenplanten kunnen 100.000 tomatendozen (6 kg trays) worden geproduceerd, precies nodig voor het verpakken van de 600 ton tomaten geteeld op diezelfde hectare. De teelt van dit jaar levert dus ook de verpakking voor het volgende jaar. Het karton equivalent aan deze 100.000 trays kan uiteraard ook voor andersoortige verpakkingen worden ingezet.

Door een unieke samenwerking tussen telers, groene reststroomverwerker, kartonfabriek, kennisinstellingen, universiteit, consultants en gemeenten geclusterd onder Bio Base Westland, is een win-winsituatie gecreëerd. Nu koopt de teler de massiefkartonnen verpakking, verrijkt met zijn eigen planten 'terug' om zijn eigen tomaten in te verpakken. Solidus Solutions en Van Vliet Contrans werken samen verder aan een procesoptimalisatie om uit tomatenplanten karton te maken.

De allereerste massiefkartonnen 3 kg en 5 kg tomatenverpakkingen verrijkt met tomatenplantvezels werden door Solidus Solutions ontwikkeld voor The Greenery. Voor Harvest House werden de allereerste 250 tot 500 g tomatenschaaltjes voor consumenten ontwikkeld. Recent heeft Solidus Solutions via The Greenery nieuwe 1,5 kg en 5 kg tomatendozen uit dit unieke karton geproduceerd voor Naturelle, groothandel in biologische producten.

Bij Solidus Solutions werken bijna duizend medewerkers in vier karton- en vier verpakkingsfabrieken in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk.

Solidus Solutions fungeerde voorheen als de Nederlandse, Belgische en Engelse Solid Board-activiteiten van de Smurfit Kappa Group. In april 2015, heeft de pan-Europese investeringsgroep Aurelius die Solid Board-activiteiten van de Smurfit Kappa Group overgenomen.

Packaging Europe organiseerde deze wedstrijd voor de tweede keer. Voor een achttal categorieën werd een winnaar gekozen. Het massiefkarton verrijkt met vezels uit tomatenplanten won in de categorie 'biobased packaging'. Solidus Solutions heeft samen met partners in de streek het Westland in Nederland het proces om van tomatenplanten massiefkarton te produceren, ontwikkeld. Doorslaggevend in het winnen van de Packaging Europe Sustainability Awards 2016 was het feit dat vanaf dezelfde hectare waarop tomaten groeien, dezelfde tomatenplant nu een grondstof is voor de verpakking. Tomaten kunnen dus in de 'eigen' plantenvezel worden verpakt. Met deze innovatie wordt bovendien per ton karton (±200 dozen voor 6 kg tomaten) een CO2-emmissiereductie behaald die kan oplopen tot 54.500 g CO2 eq. Omgerekend is dit gelijkwaardig aan een uitstoot van CO2 bij het rijden van 420 autokilometers. Op ongeveer 1800 hectare in Nederland groeien jaarlijks 85 miljoen kilo tomatenplanten. Doorgaans eindigt de levenscyclus van de planten door compostering. Nu wordt de plantenreststroom in combinatie met oud papier, hoogwaardig ingezet voor productie van recyclebaar massiefkarton. Per hectare tomatenplanten kunnen 100.000 tomatendozen (6 kg trays) worden geproduceerd, precies nodig voor het verpakken van de 600 ton tomaten geteeld op diezelfde hectare. De teelt van dit jaar levert dus ook de verpakking voor het volgende jaar. Het karton equivalent aan deze 100.000 trays kan uiteraard ook voor andersoortige verpakkingen worden ingezet. Door een unieke samenwerking tussen telers, groene reststroomverwerker, kartonfabriek, kennisinstellingen, universiteit, consultants en gemeenten geclusterd onder Bio Base Westland, is een win-winsituatie gecreëerd. Nu koopt de teler de massiefkartonnen verpakking, verrijkt met zijn eigen planten 'terug' om zijn eigen tomaten in te verpakken. Solidus Solutions en Van Vliet Contrans werken samen verder aan een procesoptimalisatie om uit tomatenplanten karton te maken. De allereerste massiefkartonnen 3 kg en 5 kg tomatenverpakkingen verrijkt met tomatenplantvezels werden door Solidus Solutions ontwikkeld voor The Greenery. Voor Harvest House werden de allereerste 250 tot 500 g tomatenschaaltjes voor consumenten ontwikkeld. Recent heeft Solidus Solutions via The Greenery nieuwe 1,5 kg en 5 kg tomatendozen uit dit unieke karton geproduceerd voor Naturelle, groothandel in biologische producten. Bij Solidus Solutions werken bijna duizend medewerkers in vier karton- en vier verpakkingsfabrieken in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Solidus Solutions fungeerde voorheen als de Nederlandse, Belgische en Engelse Solid Board-activiteiten van de Smurfit Kappa Group. In april 2015, heeft de pan-Europese investeringsgroep Aurelius die Solid Board-activiteiten van de Smurfit Kappa Group overgenomen.