Het nieuwe 'centre of excellence' van Metsä Board is sinds september 2020 operationeel, een jaar nadat het aangekondigd werd. In die O&O-vestiging wil het bedrijf dat met nieuwe vezels hoogwaardig karton produceert, op zoek gaan naar innovatieve oplossingen voor de verschillende spelers in de waardeketen van de verpakkingen. "Het verbruik van en de vraag naar duurzame verpakkingen nemen toe en dat vergt meer innovaties. Om de verpakkingsoplossingen van vandaag en morgen te ontwikkelen, hebben we een hoogtechnologisch 'centre of excellence' gecreëerd om de innovaties op het vlak van karton en verpakkingen te versnellen", legt Metsä Board uit. Alternatieven voor kunststof, lichter karton met een grote weerstand, of nog verpakkingen zonder lijm - dat zijn maar enkele van de zaken die onderzocht worden.

Het 'centre of excellence' neemt een totale oppervlakte van 1500 vierkante meter in. De verschillende afdelingen liggen naast elkaar om de samenwerking te bevorderen. Het centrum beschikt over een hoogtechnologisch laboratorium dat meer dan honderd meet- en analysemethodes kan uitvoeren. Andere blikvangers zijn de O&O-installaties, een ontwerpstudio voor verpakkingen en de afdeling die de feedback van klanten verzamelt. Ook een virtueel magazijn en CAE-technologie (CAE: computer aided engineering) maken het mogelijk om de prestaties van de verpakkingen te simuleren en te analyseren. Het 'centre of excellence' werkt samen met leveranciers van grondstoffen, technologieproducenten, start-ups, universiteiten en onderzoeksinstellingen.

De Finse site omvat een heel ecosysteem voor milieuvriendelijke productie en is uniek in de wereld: een fabriek voor bioproducten van de nieuwe generatie, een papierfabriek, een kartonfabriek, het onthaalcentrum Pro Nemus en een demonstratiefabriek voor textielvezels. Volgens de papierproducent is 80 procent van de energie die voor de productie nodig is, vandaag afkomstig van biologische bronnen. Tegen 2030 zouden de fabrieken van Metsä Board geen fossiele energiebronnen meer gebruiken. Op het ogenblik is 83 procent van de verbruikte energie groene energie.

Het nieuwe 'centre of excellence' van Metsä Board is sinds september 2020 operationeel, een jaar nadat het aangekondigd werd. In die O&O-vestiging wil het bedrijf dat met nieuwe vezels hoogwaardig karton produceert, op zoek gaan naar innovatieve oplossingen voor de verschillende spelers in de waardeketen van de verpakkingen. "Het verbruik van en de vraag naar duurzame verpakkingen nemen toe en dat vergt meer innovaties. Om de verpakkingsoplossingen van vandaag en morgen te ontwikkelen, hebben we een hoogtechnologisch 'centre of excellence' gecreëerd om de innovaties op het vlak van karton en verpakkingen te versnellen", legt Metsä Board uit. Alternatieven voor kunststof, lichter karton met een grote weerstand, of nog verpakkingen zonder lijm - dat zijn maar enkele van de zaken die onderzocht worden.Het 'centre of excellence' neemt een totale oppervlakte van 1500 vierkante meter in. De verschillende afdelingen liggen naast elkaar om de samenwerking te bevorderen. Het centrum beschikt over een hoogtechnologisch laboratorium dat meer dan honderd meet- en analysemethodes kan uitvoeren. Andere blikvangers zijn de O&O-installaties, een ontwerpstudio voor verpakkingen en de afdeling die de feedback van klanten verzamelt. Ook een virtueel magazijn en CAE-technologie (CAE: computer aided engineering) maken het mogelijk om de prestaties van de verpakkingen te simuleren en te analyseren. Het 'centre of excellence' werkt samen met leveranciers van grondstoffen, technologieproducenten, start-ups, universiteiten en onderzoeksinstellingen.De Finse site omvat een heel ecosysteem voor milieuvriendelijke productie en is uniek in de wereld: een fabriek voor bioproducten van de nieuwe generatie, een papierfabriek, een kartonfabriek, het onthaalcentrum Pro Nemus en een demonstratiefabriek voor textielvezels. Volgens de papierproducent is 80 procent van de energie die voor de productie nodig is, vandaag afkomstig van biologische bronnen. Tegen 2030 zouden de fabrieken van Metsä Board geen fossiele energiebronnen meer gebruiken. Op het ogenblik is 83 procent van de verbruikte energie groene energie.