Foam forming is een technologie waarbij aan de massa van water en pulp kleine bubbels worden toegevoegd. Door deze technologie van foam forming te gebruiken, wordt de structuur van het karton opdikkender en verlaagt het gewicht. Bovendien worden de vezels gelijkmatiger verdeeld waardoor de formatie van het karton verbetert en het eindproduct dus nog consistenter wordt. Dankzij deze technologie worden minder grondstoffen, energie en water gebruikt en verhoogt dus de duurzaamheid.

"We weten dat de technologie werkt in een labo-omgeving en ook op pilootmachines", zegt Mika Joukio, CEO van Metsä Board. "Na veelbelovende testresultaten in het labo en gedetailleerde studies over de haalbaarheid, hebben we beslist om de investering verder te zetten door de technologie verder te ontwikkelen op een productiemachine. Onze doelstelling is om onze klanten nog efficiëntere en groenere producten te kunnen aanbieden in de toekomst".

Metsä Board is een voorloper in de ontwikkeling van de foam forming technologie en heeft deelgenomen aan de Onderzoeks-en Ontwikkelingsprogramma's van de FIBIC (Finnish Bioeconomy Cluster) samen met het VTT Technical Research Centre in Finland. Verschillende R&D fases zijn versneld in tijd dankzij de steun van Tekes - het Finse Fonds voor Innovatie. Valmet, de belangrijkste machineleverancier van de pulp-en papierindustrie, zal de technologie in de Kyro fabriek installeren.

Foam forming is een technologie waarbij aan de massa van water en pulp kleine bubbels worden toegevoegd. Door deze technologie van foam forming te gebruiken, wordt de structuur van het karton opdikkender en verlaagt het gewicht. Bovendien worden de vezels gelijkmatiger verdeeld waardoor de formatie van het karton verbetert en het eindproduct dus nog consistenter wordt. Dankzij deze technologie worden minder grondstoffen, energie en water gebruikt en verhoogt dus de duurzaamheid. "We weten dat de technologie werkt in een labo-omgeving en ook op pilootmachines", zegt Mika Joukio, CEO van Metsä Board. "Na veelbelovende testresultaten in het labo en gedetailleerde studies over de haalbaarheid, hebben we beslist om de investering verder te zetten door de technologie verder te ontwikkelen op een productiemachine. Onze doelstelling is om onze klanten nog efficiëntere en groenere producten te kunnen aanbieden in de toekomst". Metsä Board is een voorloper in de ontwikkeling van de foam forming technologie en heeft deelgenomen aan de Onderzoeks-en Ontwikkelingsprogramma's van de FIBIC (Finnish Bioeconomy Cluster) samen met het VTT Technical Research Centre in Finland. Verschillende R&D fases zijn versneld in tijd dankzij de steun van Tekes - het Finse Fonds voor Innovatie. Valmet, de belangrijkste machineleverancier van de pulp-en papierindustrie, zal de technologie in de Kyro fabriek installeren.