Het project om de productiecapaciteit van karton in de fabriek van het Zweedse Husum uit te breiden, is afgerond. De jaarlijkse productiecapaciteit van kartonmachine 1, waarop karton voor vouwdozen vervaardigd wordt, stijgt met 200.000 ton tot 600.000 ton. Die machine produceert stevig en tegelijk lichtgewicht karton waardoor het mogelijk wordt om op grondstoffen te besparen en om de koolstofafdruk van de verpakkingen te verminderen. Met de gemoderniseerde BM1, die meteen de grootste in Europa is, wordt Metsä Board de grootste Europese leverancier van karton voor vouwdozen. De volledige productiecapaciteit zal tegen eind 2025 bereikt worden.

De capaciteitsverhoging werd gerealiseerd door de kartonmachine langer te maken en door extra droogcapaciteit toe te voegen. Ook andere onderdelen van de productielijn werden geoptimaliseerd om de machinewerking te verbeteren en een constante kwaliteit te garanderen. De strijkeenheid of coater, die buiten de machine opgesteld staat, werd aangepast om de hogere snelheden en de grotere jumborollen aan te kunnen. Tegelijk werd het transport van de jumborollen op de site, tussen de kartonmachines, de wikkelaar en de extrusie-strijkeenheid, volledig geautomatiseerd.

Groeiende vraag naar lichtgewicht karton

"Door de productiecapaciteit van Husum te verhogen, spelen we in op de groeiende vraag naar verpakkingsmaterialen die de circulaire economie ondersteunen", zegt Mika Joukio, de CEO van Metsä Board. "De eerste fase van de onlangs voltooide vernieuwing van de pulpfabriek in Husum verhoogt nog de productie van bio-energie en de energie-efficiëntie van de fabriek. Dat helpt om de ecologische voetafdruk van onze producten verder te verkleinen en helpt ook onze klanten om hun doelstellingen op het vlak van de duurzaamheid te behalen."

De extra capaciteit is hoofdzakelijk bestemd voor de Noord-Amerikaanse en Europese markten, waar de vraag naar premium lichtgewicht karton van Metsä Board naar verwachting zal blijven groeien, aldus de onderneming. De BM1 van Husum produceert lichtgewicht karton, met gramgewichten tussen 175 en 355 g/m². Die producten dienen om droge voeding, diepvriesproducten, chocolade, snoepgoed, farmaceutische en gezondheidsproducten, en schoonheidsproducten te verpakken en worden ook in de restauratiesector en in grafische toepassingen gebruikt.

Het lichtgewicht karton van Metsä Board wordt onder meer gebruikt om voeding, schoonheids- en farmaceutische producten te verpakken.
Het project om de productiecapaciteit van karton in de fabriek van het Zweedse Husum uit te breiden, is afgerond. De jaarlijkse productiecapaciteit van kartonmachine 1, waarop karton voor vouwdozen vervaardigd wordt, stijgt met 200.000 ton tot 600.000 ton. Die machine produceert stevig en tegelijk lichtgewicht karton waardoor het mogelijk wordt om op grondstoffen te besparen en om de koolstofafdruk van de verpakkingen te verminderen. Met de gemoderniseerde BM1, die meteen de grootste in Europa is, wordt Metsä Board de grootste Europese leverancier van karton voor vouwdozen. De volledige productiecapaciteit zal tegen eind 2025 bereikt worden.De capaciteitsverhoging werd gerealiseerd door de kartonmachine langer te maken en door extra droogcapaciteit toe te voegen. Ook andere onderdelen van de productielijn werden geoptimaliseerd om de machinewerking te verbeteren en een constante kwaliteit te garanderen. De strijkeenheid of coater, die buiten de machine opgesteld staat, werd aangepast om de hogere snelheden en de grotere jumborollen aan te kunnen. Tegelijk werd het transport van de jumborollen op de site, tussen de kartonmachines, de wikkelaar en de extrusie-strijkeenheid, volledig geautomatiseerd."Door de productiecapaciteit van Husum te verhogen, spelen we in op de groeiende vraag naar verpakkingsmaterialen die de circulaire economie ondersteunen", zegt Mika Joukio, de CEO van Metsä Board. "De eerste fase van de onlangs voltooide vernieuwing van de pulpfabriek in Husum verhoogt nog de productie van bio-energie en de energie-efficiëntie van de fabriek. Dat helpt om de ecologische voetafdruk van onze producten verder te verkleinen en helpt ook onze klanten om hun doelstellingen op het vlak van de duurzaamheid te behalen."De extra capaciteit is hoofdzakelijk bestemd voor de Noord-Amerikaanse en Europese markten, waar de vraag naar premium lichtgewicht karton van Metsä Board naar verwachting zal blijven groeien, aldus de onderneming. De BM1 van Husum produceert lichtgewicht karton, met gramgewichten tussen 175 en 355 g/m². Die producten dienen om droge voeding, diepvriesproducten, chocolade, snoepgoed, farmaceutische en gezondheidsproducten, en schoonheidsproducten te verpakken en worden ook in de restauratiesector en in grafische toepassingen gebruikt.