Na vier jaar onderzoek en ontwikkeling brengt MGI de 'Octopus Web' uit, een machine om zelfklevende etiketten op rol af te werken en te stansen. Met dit systeem, waarvan de verkoop in het eerste semester van 2023 begint, kunnen volgens de fabrikant in één keer etiketten van verschillende formaten verwerkt worden.

Bekroonde technologie

Dit nieuwe systeem werd in avant-première voorgesteld op de stand van MGI Konica Minolta op de internationale vakbeurs All4Pack, die van 21 tot 24 november in Parijs plaatsvond. Tijdens die verpakkingsbeurs ontving MGI ook de 'Oscar de l'Emballage' waarmee innovaties op het vlak van productverpakking en -behandeling bekroond worden. Het systeem Octopus Web onderscheidde zich in de categorie 'digitaal' wegens zijn concept om zelfklevende etiketten te stansen en af te werken. Veeleer dan een laser te gebruiken om de productiviteit te verhogen, maakt de Octopus Web gebruik van stanskoppen die volgens vier assen bewegen en met messen uitgerust zijn (9 à 15 koppen). De Octopus Web telt drie armen (vandaar zijn naam) die elk met 3 à 5 koppen uitgerust kunnen worden. Dat stelt het systeem in staat om in elke etikettenrij verschillende vormen uit te stansen en dat met een snelheid van 20 meter per minuut. Daarnaast kan de Octopus Web ook nog uitgerust worden met voorzieningen om te rillen en te perforeren.

Nieuw speelveld

De Octopus Web, waarvan de technologie als 'disruptief' beschouwd wordt, verzoent volgens MGI "het beste van de traditionele technologie met de flexibiliteit van de digitale techniek". "In het verleden werden etiketten met duur materiaal gestanst en afgewerkt. Die stap werd vaak uitbesteed waardoor er grote voorraden van verbruiksgoederen aangehouden werden die uiteindelijk weggegooid werden. Het laserstansen heeft het speelveld gewijzigd doordat men geen verbruiksgoederen meer nodig had, maar bracht wel een paar nadelen op het vlak van de kwaliteit mee - brandsporen op bepaalde substraten (ongeacht of ze recto of verso gestanst werden) en rookemissies. Door gebruik te maken van snijkoppen die met messen uitgerust zijn en die volgens vier assen bewegen, kan de Octopus Web alle types van substraat verwerken - gestreken en niet-gestreken papier, synthetisch materiaal - en dat met een optimale kwaliteit en een laag stroomverbruik", legt Louis Gautier uit, de vice-president R&D van MGI Digital Technology.

Met de Octopus Web van MGI kan elke rij etiketten een andere stansvorm krijgen.
Na vier jaar onderzoek en ontwikkeling brengt MGI de 'Octopus Web' uit, een machine om zelfklevende etiketten op rol af te werken en te stansen. Met dit systeem, waarvan de verkoop in het eerste semester van 2023 begint, kunnen volgens de fabrikant in één keer etiketten van verschillende formaten verwerkt worden.Dit nieuwe systeem werd in avant-première voorgesteld op de stand van MGI Konica Minolta op de internationale vakbeurs All4Pack, die van 21 tot 24 november in Parijs plaatsvond. Tijdens die verpakkingsbeurs ontving MGI ook de 'Oscar de l'Emballage' waarmee innovaties op het vlak van productverpakking en -behandeling bekroond worden. Het systeem Octopus Web onderscheidde zich in de categorie 'digitaal' wegens zijn concept om zelfklevende etiketten te stansen en af te werken. Veeleer dan een laser te gebruiken om de productiviteit te verhogen, maakt de Octopus Web gebruik van stanskoppen die volgens vier assen bewegen en met messen uitgerust zijn (9 à 15 koppen). De Octopus Web telt drie armen (vandaar zijn naam) die elk met 3 à 5 koppen uitgerust kunnen worden. Dat stelt het systeem in staat om in elke etikettenrij verschillende vormen uit te stansen en dat met een snelheid van 20 meter per minuut. Daarnaast kan de Octopus Web ook nog uitgerust worden met voorzieningen om te rillen en te perforeren.De Octopus Web, waarvan de technologie als 'disruptief' beschouwd wordt, verzoent volgens MGI "het beste van de traditionele technologie met de flexibiliteit van de digitale techniek". "In het verleden werden etiketten met duur materiaal gestanst en afgewerkt. Die stap werd vaak uitbesteed waardoor er grote voorraden van verbruiksgoederen aangehouden werden die uiteindelijk weggegooid werden. Het laserstansen heeft het speelveld gewijzigd doordat men geen verbruiksgoederen meer nodig had, maar bracht wel een paar nadelen op het vlak van de kwaliteit mee - brandsporen op bepaalde substraten (ongeacht of ze recto of verso gestanst werden) en rookemissies. Door gebruik te maken van snijkoppen die met messen uitgerust zijn en die volgens vier assen bewegen, kan de Octopus Web alle types van substraat verwerken - gestreken en niet-gestreken papier, synthetisch materiaal - en dat met een optimale kwaliteit en een laag stroomverbruik", legt Louis Gautier uit, de vice-president R&D van MGI Digital Technology.