De twee oplossingen worden voor het eerst samen gedemonstreerd tijdens de internationale vakbeurs Fespa (van 19 tot 22 maart 2024) in het Mimaki Experience Center in Amsterdam. Met de JFX600-2531 vlakbed UV-printer speelt de printerfabrikant in op de vraag uit de markt naar een groter printformaat. Dit is in navolging van de JFX600-2513, een in 2021 gelanceerd model. De nieuwe UV-printer biedt dezelfde hoge productiviteitsniveaus en maximale resolutie van 1.200 dpi. In combinatie met het grotere printbed van 3,1 meter lengte opent dit nieuwe mogelijkheden voor drukkerijen. "Met name voor architecturale toepassingen", klinkt het.

Textuur

Dankzij het uitgebreide printbed kan de JFX600-2531 rechtstreeks printen op substraten zoals glas en multiplex, die een standaardformaat van 3.000 mm hebben. Bij het printen op deze substraten wordt normaliter een bedrukte filmlaag op het oppervlak aangebracht. Bij direct printen blijft de oorspronkelijke oppervlaktetextuur van het substraat behouden, met uitzondering van het ontwerpgebied. Een andere mogelijkheid die van het vorige model is overgenomen is de 2,5D-printfunctie. Die voegt textuur toe aan het printoppervlak.

Om het productieproces verder te stroomlijnen heeft Mimaki de 'Toggle Print Function' verbeterd. Hierdoor kan gelijktijdig op de voor- en achterkant van het printbed worden geprint. Printoperators kunnen nu de beginpositie voor het printen op twee locaties instellen. Dit betekent dat handmatige processen, zoals het vervangen, fixeren en reinigen van het oppervlak van een substraat, kunnen plaatsvinden terwijl de printer op de andere kant verder gaat met printen.

Grootformaat snijplotter

De CFX-2531 is onderdeel van het gloednieuwe snijplotterportfolio van Mimaki. Als grootformaat snijplotter (3.190 mm x 2.540 mm) kan de machine continu of afwisselend aan de voor- en achterkant van de tafel werken. De snijplotter kan verder niet alleen prints en materialen zoals stickers en uithangborden verwerken, maar ook papier en golfkarton. "De verbeterde nauwkeurigheid, in combinatie met de 'table plane tracking'-functie, zorgt ervoor dat er minimaal materiaal wordt verspild. Dit is van cruciaal belang bij het maken van V-sneden", stelt Mimaki. Bovendien kan de snijplotter gelijktijdig met maximaal vier soorten gereedschappen worden uitgerust. Hierdoor is er minder tijd nodig voor het wisselen of aanpassen van gereedschappen. De nieuwe CFX-serie van Mimaki omvat, naast de CFX-2531, ook twee andere modellen: de CFX-2513 en de CFX-2550. Die hebben printtafels van respectievelijk 1.300 mm x 2.540 mm en 5.080 mm x 2.540 mm.

De CFX-2550 high-speed snijplotter van Mimaki.
De twee oplossingen worden voor het eerst samen gedemonstreerd tijdens de internationale vakbeurs Fespa (van 19 tot 22 maart 2024) in het Mimaki Experience Center in Amsterdam. Met de JFX600-2531 vlakbed UV-printer speelt de printerfabrikant in op de vraag uit de markt naar een groter printformaat. Dit is in navolging van de JFX600-2513, een in 2021 gelanceerd model. De nieuwe UV-printer biedt dezelfde hoge productiviteitsniveaus en maximale resolutie van 1.200 dpi. In combinatie met het grotere printbed van 3,1 meter lengte opent dit nieuwe mogelijkheden voor drukkerijen. "Met name voor architecturale toepassingen", klinkt het.Dankzij het uitgebreide printbed kan de JFX600-2531 rechtstreeks printen op substraten zoals glas en multiplex, die een standaardformaat van 3.000 mm hebben. Bij het printen op deze substraten wordt normaliter een bedrukte filmlaag op het oppervlak aangebracht. Bij direct printen blijft de oorspronkelijke oppervlaktetextuur van het substraat behouden, met uitzondering van het ontwerpgebied. Een andere mogelijkheid die van het vorige model is overgenomen is de 2,5D-printfunctie. Die voegt textuur toe aan het printoppervlak.Om het productieproces verder te stroomlijnen heeft Mimaki de 'Toggle Print Function' verbeterd. Hierdoor kan gelijktijdig op de voor- en achterkant van het printbed worden geprint. Printoperators kunnen nu de beginpositie voor het printen op twee locaties instellen. Dit betekent dat handmatige processen, zoals het vervangen, fixeren en reinigen van het oppervlak van een substraat, kunnen plaatsvinden terwijl de printer op de andere kant verder gaat met printen.De CFX-2531 is onderdeel van het gloednieuwe snijplotterportfolio van Mimaki. Als grootformaat snijplotter (3.190 mm x 2.540 mm) kan de machine continu of afwisselend aan de voor- en achterkant van de tafel werken. De snijplotter kan verder niet alleen prints en materialen zoals stickers en uithangborden verwerken, maar ook papier en golfkarton. "De verbeterde nauwkeurigheid, in combinatie met de 'table plane tracking'-functie, zorgt ervoor dat er minimaal materiaal wordt verspild. Dit is van cruciaal belang bij het maken van V-sneden", stelt Mimaki. Bovendien kan de snijplotter gelijktijdig met maximaal vier soorten gereedschappen worden uitgerust. Hierdoor is er minder tijd nodig voor het wisselen of aanpassen van gereedschappen. De nieuwe CFX-serie van Mimaki omvat, naast de CFX-2531, ook twee andere modellen: de CFX-2513 en de CFX-2550. Die hebben printtafels van respectievelijk 1.300 mm x 2.540 mm en 5.080 mm x 2.540 mm.