Een eerste Mimaki-innovatie die gepresenteerd werd op de internationale vakbeurs ITMA in Milaan is het Textile Pigment Transfer Printing System. "Traditioneel genereert het kleurproces van natuurlijke vezels een alarmerende hoeveelheid afvalwater - ongeveer 2 miljard ton per dag in de voor- en naverfprocessen wereldwijd - en draagt het enorm bij aan de CO2-uitstoot", zegt Arjen Evertse, general manager Sales bij Mimaki Europe. "Het Textile Pigment Transfer Printing systeem minimaliseert het waterverbruik en vereenvoudigt de printworkflow. Bovendien maakt het compacte formaat en de betaalbaarheid het mogelijk om lokaal kleine hoeveelheden textiel te produceren, wat leidt tot een aanzienlijk kleinere milieu-impact."

Het nieuwe systeem bestaat uit drie elementen: de textielpigmentinkt, het transfersysteem en het transferpapier Texcol, ontwikkeld door de Nederlandse papierfabrikant Coldenhove. Het ontwerp wordt in eerste instantie op het papier gedrukt met een op maat gemaakte TS330-1600 sublimatieprinter van Mimaki. De nieuwe optie voor de TS330-1600 zal in het derde kwartaal van 2023 beschikbaar zijn. In een volgende fase ondergaat het Texcol-papier een waterloos proces via een kalandermachine op het textiel naar keuze.

Hergebruik van gekleurd polyester textiel

In Milaan introduceerde Mimaki ook het nieuwe Neo-Chromato proces voor hergebruik van gekleurd polyester textiel. "Polyestertextiel is goed voor ongeveer 60 procent van de 92 miljoen ton verspilde textielmaterialen wereldwijd", stelt Arjen Evertse. "Van deze enorme hoeveelheid polyesterafval wordt momenteel slechts 15 procent gerecycleerd." Het Neo-Chromato proces van Mimaki pakt dit probleem aan door gebruik te maken van een ontkleuringstechnologie voor sublimatie-inkten. "Het proces elimineert niet alleen de noodzaak van verbranding van polyesterafval, maar vermindert ook het energieverbruik dat gepaard gaat textielrecyclage."

Met het nieuwe proces kunnen materialen opnieuw worden bedrukt. Er is volgens Mimaki geen limiet aan het aantal keren dat hergebruikt polyester kan worden behandeld met het Neo-Chromato proces.

Schematische voorstelling van het Neo-Chromato proces van Mimaki.

Nieuwe Tiger600-1800TS sublimatieprinter

De Tiger600-1800TS heeft een maximale printsnelheid van 550m²/u en is daarmee 143 procent sneller dan het vorige model. Het formaat van de printer is ook gehalveerd in vergelijking met het vorige systeem, waarbij het papierbevestigings- en oprolsysteem aan de achterkant van de machine zijn gemonteerd. Mimaki profileert de Tiger600-1800TS als een concurrent voor analoge textielactiviteiten en om de overstap naar digitale printproductie te stimuleren. "Digitaal printen biedt een naadloze, kosteneffectieve oplossing voor het produceren van kleinere hoeveelheden die kunnen worden aangepast aan de wisselende vraag", zegt Arjen Evertse van Mimaki Europe.

De Tiger600-1800TS van Mimaki.
Een eerste Mimaki-innovatie die gepresenteerd werd op de internationale vakbeurs ITMA in Milaan is het Textile Pigment Transfer Printing System. "Traditioneel genereert het kleurproces van natuurlijke vezels een alarmerende hoeveelheid afvalwater - ongeveer 2 miljard ton per dag in de voor- en naverfprocessen wereldwijd - en draagt het enorm bij aan de CO2-uitstoot", zegt Arjen Evertse, general manager Sales bij Mimaki Europe. "Het Textile Pigment Transfer Printing systeem minimaliseert het waterverbruik en vereenvoudigt de printworkflow. Bovendien maakt het compacte formaat en de betaalbaarheid het mogelijk om lokaal kleine hoeveelheden textiel te produceren, wat leidt tot een aanzienlijk kleinere milieu-impact."Het nieuwe systeem bestaat uit drie elementen: de textielpigmentinkt, het transfersysteem en het transferpapier Texcol, ontwikkeld door de Nederlandse papierfabrikant Coldenhove. Het ontwerp wordt in eerste instantie op het papier gedrukt met een op maat gemaakte TS330-1600 sublimatieprinter van Mimaki. De nieuwe optie voor de TS330-1600 zal in het derde kwartaal van 2023 beschikbaar zijn. In een volgende fase ondergaat het Texcol-papier een waterloos proces via een kalandermachine op het textiel naar keuze.In Milaan introduceerde Mimaki ook het nieuwe Neo-Chromato proces voor hergebruik van gekleurd polyester textiel. "Polyestertextiel is goed voor ongeveer 60 procent van de 92 miljoen ton verspilde textielmaterialen wereldwijd", stelt Arjen Evertse. "Van deze enorme hoeveelheid polyesterafval wordt momenteel slechts 15 procent gerecycleerd." Het Neo-Chromato proces van Mimaki pakt dit probleem aan door gebruik te maken van een ontkleuringstechnologie voor sublimatie-inkten. "Het proces elimineert niet alleen de noodzaak van verbranding van polyesterafval, maar vermindert ook het energieverbruik dat gepaard gaat textielrecyclage."Met het nieuwe proces kunnen materialen opnieuw worden bedrukt. Er is volgens Mimaki geen limiet aan het aantal keren dat hergebruikt polyester kan worden behandeld met het Neo-Chromato proces.