Nanografie met een resolutie van 100.000 dpi

27/08/12 om 00:00 - Bijgewerkt op 26/08/12 om 23:59

Bron: Grafisch Nieuws

Onderzoekers uit Singapore hebben een techniek ontwikkeld waarmee het mogelijk is om kleurenbeelden te vervaardigen met een ongeëvenaarde precisie - tot 100.000 dpi. (Voor alle duidelijkheid - er is geen enkel verband met het procedé dat Benny Landa voorgesteld heeft.)

Nanografie met een resolutie van 100.000 dpi

In feite gaat het niet om een druktechniek, maar om een etstechniek waarbij de elementen in nanometer uitgedrukt worden. Het etsen gebeurt met elektronenbundels op een siliciumwafel (wafer) waarop vervolgens een coating aangebracht wordt. De kleuren die men waarneemt, zijn het resultaat van de weerspiegeling van het licht (in verschillende golflengtes) door de nanostructuren die op die manier verkregen werden.

De ontwikkelaars van het instituut A*Star zeggen dat met hun systeem een resolutie van 100.000 dpi mogelijk is - dat is tien keer meer dan met de allernieuwste grafische technieken mogelijk is. De resolutie is dan ook onzichtbaar voor het menselijke oog. Het systeem zou vooral toepassingen bieden op het vlak van de beveiliging.

Lees meer over: