Enerzijds gaat Stora Enso in Corbehem (Frankrijk), Veitsiluoto (Finland) en Kabel (Duitsland) de productie van gestreken tijdschriftenpapier herstructureren. In de drie fabrieken wordt 18 miljoen € geïnvesteerd, tegelijk moeten er ook 110 banen verdwijnen. Anderzijds worden de onderhoudsactiviteiten van de vijf fabrieken in Zweden gerationaliseerd, waardoor nog eens 130 banen verloren gaan. In totaal hoopt Stora Enso door die verschillende maatregelen 69 miljoen € per jaar te besparen.

Die plannen werden aangekondigd tijdens de presentatie van de nochtans positieve jaarresultaten: Stora Enso kende in 2011 een omzetgroei van 6,5%, van 10,3 miljard € tot 11 miljard €. Beter nog: het exploitatieresultaat (EBIT) is met 8,7% vooruitgegaan tot 867 miljoen € (797 miljoen € in 2010). De trend over het laatste kwartaal is echter omgekeerd: toen daalde de EBIT (145 miljoen €, - 18,2%).

"Het vierde kwartaal maakt duidelijk dat de herstructurering van de groep niet mag stilvallen," zei Jouko Karvinen, de CEO van Stora Enso. "Tijdens de eerste maanden van 2012 krijgen we te maken met een moeilijke conjunctuur. Er komt geen einde aan de onzekerheid en de weinig rooskleurige vooruitzichten, alvast niet op de Europese markten. De daling van onze variabele kosten zal nu pas in onze winst- en verliesrekening tot uiting komen."

Enerzijds gaat Stora Enso in Corbehem (Frankrijk), Veitsiluoto (Finland) en Kabel (Duitsland) de productie van gestreken tijdschriftenpapier herstructureren. In de drie fabrieken wordt 18 miljoen € geïnvesteerd, tegelijk moeten er ook 110 banen verdwijnen. Anderzijds worden de onderhoudsactiviteiten van de vijf fabrieken in Zweden gerationaliseerd, waardoor nog eens 130 banen verloren gaan. In totaal hoopt Stora Enso door die verschillende maatregelen 69 miljoen € per jaar te besparen. Die plannen werden aangekondigd tijdens de presentatie van de nochtans positieve jaarresultaten: Stora Enso kende in 2011 een omzetgroei van 6,5%, van 10,3 miljard € tot 11 miljard €. Beter nog: het exploitatieresultaat (EBIT) is met 8,7% vooruitgegaan tot 867 miljoen € (797 miljoen € in 2010). De trend over het laatste kwartaal is echter omgekeerd: toen daalde de EBIT (145 miljoen €, - 18,2%)."Het vierde kwartaal maakt duidelijk dat de herstructurering van de groep niet mag stilvallen," zei Jouko Karvinen, de CEO van Stora Enso. "Tijdens de eerste maanden van 2012 krijgen we te maken met een moeilijke conjunctuur. Er komt geen einde aan de onzekerheid en de weinig rooskleurige vooruitzichten, alvast niet op de Europese markten. De daling van onze variabele kosten zal nu pas in onze winst- en verliesrekening tot uiting komen."