Nieuwe inkjetpersen op Drupa

07/03/16 om 00:30 - Bijgewerkt om 00:30

Vijftien fabrikanten hebben vorige week in Düsseldorf hun plannen voor Drupa aan de internationale pers bekend gemaakt. De verpakkingssector en inkjet zijn voor iedere fabrikant belangrijke thema's. We hebben de nieuwste aankondigingen op het vlak van inkjet opgelijst.

Nieuwe inkjetpersen op Drupa

© Xerox Brenva HD

-Xerox lanceert de 3B + Brenva HD velleninkjetpers voor documenttoepassingen op voornamelijk ongestreken papier: DM, transactioneel, boeken, manuals. De pers spuit watergebaseerde gepigmenteerde of dye inkten en haalt een productie van 196 A4'tjes per minuut. Prijs: 649.000 dollar. De Xerox Trivor 2400 is eveneens nieuw en is een schaalbare rollen inkjetpers met snelheden tot 168 m/min. in kleur en 200 m/min. in één kleur.

-Voor Konica Minolta betekent de Drupa de commerciële lancering van de B2 UV-inkjetpers KM-1. De eerste beta site klant is PLS Print Logistic Services in Duitsland. Er is geen informatie over de verkoopprijs van de pers: "...ergens tussen 1 en 2 miljoen euro" wordt ontwijkend geantwoord. Snelheid: 3000 vel per uur.

-Epson toont de 33 cm brede single-pass labelpers Surepress L-6034VW met LED-UV drogende inkten (met inline vernis en opaak wit - vanaf Drupa beschikbaar) en de watergebaseerde SurePress L-4033AW. Van de watergebaseerde versie zijn wereldwijd 200 exemplaren verkocht waaronder 66 in Europa.

-Fujifilm demonstreert een nieuwe LED-UV inkjetpers (CMYKW) voor het bedrukken van flexibele verpakkingen. De 54 cm brede pers haalt een snelheid tot 50 m/min.

-Kodak geeft een technologiedemonstratie op een smalbaan labelpers van Kodak Ultrastream, de vierde generatie van Kodak's continuous inkjet technologie. Resolutie van 600 x 1800 dpi en snelheden tot 150 m/min.

-De Canon Océ ColorStream 6000 Chroma beleeft zijn wereldpremière op Drupa. Snelheden tussen 48 en 127 m/min. in kleur en tot 150 m/min. in één kleur. De rollenpers werkt met de nieuwe Chromera kleurenset voor krachtiger kleuren, waardoor minder inkt wordt verbruikt. De pers wordt gedemonstreerd in twee opstellingen: de ene voor volautomatische boekproductie, de andere voor diverse toepassingen van rol naar vel. De pers is commercieel beschikbaar vanaf de herfst.

-EFI wou geen details kwijt maar uit de informatie die we bij mekaar konden spronkelen, gaat het bedrijf een watergebaseerde single-pass rol-naar-rol inkjetpers lanceren op een breedte van 130 cm voor het bedrukken van liner voor golfkartontoepassingen.

-Bobst heeft bij een beta-klant al een digitale vellenpers met watergebaseerde inkten voor het bedrukken van golfkarton staan. De enorme pers lijkt wel op een TGV hogesnelheidstrein. Vellenformaat van 2,1 m x 1,3 m; snelheid 6000 vel per uur. De Zwitserse fabrikant kondigt een rollenvariant aan voor vouwkarton en flexibele verpakkingen. De pers zal zijn uitgerust met Kodak inkjet printkoppen en spuit Kodak-inkt.

Lees meer over: