Groot-Brittannië is nu een 'National Printable Electronics Centre' (nationaal centrum voor gedrukte elektronica) rijk. Het centrum dat in Sedgefield ligt, heeft onlangs een experimentele productielijn in gebruik genomen. Het centrale element daarin is een rotatiepers van Nilpeter met een baanbreedte van 480 mm. Die pers kan een ruime waaier dragers, van 25 tot 370 micron dik, met uiteenlopende druktechnieken bedrukken. Het project vergde een investering van 2 miljoen pond (2,5 miljoen euro). De lijn die ook voor derde partijen (grafische leveranciers, drukkers, merkeigenaars, ...) beschikbaar is, wordt gebruikt om kleine reeksen van producten te vervaardigen waarin gedrukte elektronica geïntegreerd is. Bij de eerste toepassingen die het centrum voor ogen staan, horen POS-producten, intelligente verpakkingen of nog reclameartikelen. "De toepassingen van de interactieve druk zijn zo goed als onbeperkt," meent Bela Green, directeur van het programma.

In Duitsland hebben Heidelberg, BASF en de technische universiteit van Darmstadt, die sinds 2009 in het project NanoPEP (Nanostructuring and plastic electronics print platform) samenwerken, de eerste testreeksen met veelbelovende resultaten afgesloten. In laboratoriumomstandigheden zijn ze erin geslaagd om functionele elektronische elementen te vervaardigen. Daarbij werd gebruik gemaakt van geleidende polymeren en van kleine molecules uit de organische scheikunde. Het gebruikte platform was een rotatiepers Gallus RCS met een baanbreedte van 330 mm.

Het is de bedoeling om die resultaten - binnen een termijn van twee jaar - ook in een industrieel proces te bereiken. Organische elektronica, opslagsystemen, fotovoltaïsche systemen en organische LED's horen bij de mogelijke toepassingsgebieden.

Groot-Brittannië is nu een 'National Printable Electronics Centre' (nationaal centrum voor gedrukte elektronica) rijk. Het centrum dat in Sedgefield ligt, heeft onlangs een experimentele productielijn in gebruik genomen. Het centrale element daarin is een rotatiepers van Nilpeter met een baanbreedte van 480 mm. Die pers kan een ruime waaier dragers, van 25 tot 370 micron dik, met uiteenlopende druktechnieken bedrukken. Het project vergde een investering van 2 miljoen pond (2,5 miljoen euro). De lijn die ook voor derde partijen (grafische leveranciers, drukkers, merkeigenaars, ...) beschikbaar is, wordt gebruikt om kleine reeksen van producten te vervaardigen waarin gedrukte elektronica geïntegreerd is. Bij de eerste toepassingen die het centrum voor ogen staan, horen POS-producten, intelligente verpakkingen of nog reclameartikelen. "De toepassingen van de interactieve druk zijn zo goed als onbeperkt," meent Bela Green, directeur van het programma.In Duitsland hebben Heidelberg, BASF en de technische universiteit van Darmstadt, die sinds 2009 in het project NanoPEP (Nanostructuring and plastic electronics print platform) samenwerken, de eerste testreeksen met veelbelovende resultaten afgesloten. In laboratoriumomstandigheden zijn ze erin geslaagd om functionele elektronische elementen te vervaardigen. Daarbij werd gebruik gemaakt van geleidende polymeren en van kleine molecules uit de organische scheikunde. Het gebruikte platform was een rotatiepers Gallus RCS met een baanbreedte van 330 mm. Het is de bedoeling om die resultaten - binnen een termijn van twee jaar - ook in een industrieel proces te bereiken. Organische elektronica, opslagsystemen, fotovoltaïsche systemen en organische LED's horen bij de mogelijke toepassingsgebieden.