Voor de oorlog had de druk- en verpakkingsindustrie in Oekraïne meer dan honderdduizend mensen in dienst, waaronder 16.000 freelancers, die bij meer dan vijfduizend print- en conversiebedrijven werkten. "Degenen die geen schade of vernietiging hebben geleden, kunnen nog steeds werken, maar ze verloren het grootste deel van hun bestellingen en omzet", stelt de organisatie Print Against War.

Digitale drukkerijen

"We hebben met enkele middelgrote en grote commerciële drukkers kunnen praten. Ze zijn klaar om grote printvolumes te verwerken met behulp van hun multi-color B1 en B2 formaat offsetpersen en binderijen", zegt Lorenzo Villa, medeoprichter van de Meaningful Print Foundation. "We ontmoetten ook verschillende digitale drukkerijen die gespecialiseerd zijn in korte oplagen, just-in-time-delivery, binnen- en buitencampagnes, met behulp van digitale persen met vellen, grootformaatprinters en snijplotters. Naast geïntegreerde groepen kunnen verschillende kleine en middelgrote verpakkingsverwerkers bedrukte en verfraaide dozen en etiketten produceren. Sommigen hebben geïnvesteerd in state-of-the-art digitale verfraaiing en narrow-web digitale labelpersen."

Europese bedrijven

Door middel van directe gesprekken, opgenomen interviews en interacties in de discussiegroep, staat het Print Against War-platform in contact met tientallen bedrijven. Het team registreert hun problemen en verzamelt hulpvragen. "De meesten van hen geven prioriteit aan het openhouden van hun bedrijf en het waarborgen van een minimumloon voor werknemers en hun gezinnen. Oekraïense drukkers en converters kunnen niet vertrouwen op binnenlandse bestellingen en export naar Rusland en zoeken partnerschappen met Europese bedrijven, waaraan ze tegen redelijke kosten drukwerk kunnen leveren. Logistiek is een probleem, maar velen zijn klaar om te produceren en te verzenden", klinkt het.

Getuigenissen

New Media is een digitale drukker en labelconverter. De eigenaar, Viktor Artyushchenko, is op zoek naar klanten en partners om roletiketten en verfraaide prints te leveren.

Wolf Print House is een grote, moderne offsetdrukkerij die grote volumes aankan. De oprichter, Igor Wolf, wil graag orders ontvangen om zijn apparatuur te laten draaien.

RBP Publishing is een boekhandelaar, uitgever en drukker. De oprichter, Rostyslav Burlaka, is wanhopig op zoek naar werk om zijn werknemers niet te verliezen.

SVM is een digitaal bedrijf dat B2B en online exploiteert en klein- en grootformaat commercieel drukwerk, verpakkingen en displays produceert. De medeoprichter, Sergii Mamonov, is klaar om het bedrijf uit te breiden buiten de grenzen van Oekraïne.

Voor de oorlog had de druk- en verpakkingsindustrie in Oekraïne meer dan honderdduizend mensen in dienst, waaronder 16.000 freelancers, die bij meer dan vijfduizend print- en conversiebedrijven werkten. "Degenen die geen schade of vernietiging hebben geleden, kunnen nog steeds werken, maar ze verloren het grootste deel van hun bestellingen en omzet", stelt de organisatie Print Against War."We hebben met enkele middelgrote en grote commerciële drukkers kunnen praten. Ze zijn klaar om grote printvolumes te verwerken met behulp van hun multi-color B1 en B2 formaat offsetpersen en binderijen", zegt Lorenzo Villa, medeoprichter van de Meaningful Print Foundation. "We ontmoetten ook verschillende digitale drukkerijen die gespecialiseerd zijn in korte oplagen, just-in-time-delivery, binnen- en buitencampagnes, met behulp van digitale persen met vellen, grootformaatprinters en snijplotters. Naast geïntegreerde groepen kunnen verschillende kleine en middelgrote verpakkingsverwerkers bedrukte en verfraaide dozen en etiketten produceren. Sommigen hebben geïnvesteerd in state-of-the-art digitale verfraaiing en narrow-web digitale labelpersen."Door middel van directe gesprekken, opgenomen interviews en interacties in de discussiegroep, staat het Print Against War-platform in contact met tientallen bedrijven. Het team registreert hun problemen en verzamelt hulpvragen. "De meesten van hen geven prioriteit aan het openhouden van hun bedrijf en het waarborgen van een minimumloon voor werknemers en hun gezinnen. Oekraïense drukkers en converters kunnen niet vertrouwen op binnenlandse bestellingen en export naar Rusland en zoeken partnerschappen met Europese bedrijven, waaraan ze tegen redelijke kosten drukwerk kunnen leveren. Logistiek is een probleem, maar velen zijn klaar om te produceren en te verzenden", klinkt het.