PrintmediaJobs, een onderdeel van GRAFOC, houdt de vinger aan de pols van het aantal printmedia vacatures in Vlaanderen en Brussel. Het platform verzamelt de jobaanbiedingen via diverse zoekrobots, sociale media, tijdens bedrijfsbezoeken en meldingen van HR-verantwoordelijken op zoek naar medewerkers. "In de eerste weken van dit jaar verzamelden we reeds meer dan tachtig vacatures", zegt David Benoit van GRAFOC.

Relance en vergrijzing

Na dalende cijfers in 2018, 2019 en 2020, stijgen de vacaturecijfers in 2021 naar een piek. Met 1.100 vacatures worden de hoogste cijfers sinds het begin van de monitoring in 2013 bereikt. Het gaat om een stijging van 21 procent in vergelijking met het eerste coronajaar 2020. "De aantrekkende economie en de impact van de vergrijzing uiten zich", duidt David Benoit.

In de top drie van de meest gezochte profielen staat vormgever op één, gevolgd door drukker. Drukafwerking staat de derde plaats af aan administratieve vacatures die opvallend blijven stijgen. "Een mogelijke verklaring hiervoor is enerzijds de vergrijzing, anderzijds krijgen bijvoorbeeld orderbegeleiders meerdere taken toegewezen omwille van automatisatie en technische mogelijkheden en evoluties. Zij worden ruimer inzetbaar", klinkt het. Drukafwerkers en digital print operatoren komen respectievelijk op plaats vier en vijf.

Coachen, begeleiden en opvolgen

De provincie Antwerpen heeft met 300 vacatures de koppositie dit jaar terug overgenomen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (279) en West-Vlaanderen (250). Ook de provincie Limburg laat een opmerkelijke stijging zien naar 119 vacatures. Het aantal vacatures in Vlaams-Brabant stabiliseert op 150 terwijl de cijfers in Brussel kelderen naar twee vacatures.

In juni 2021 startte PrintmediaJobs met het coachen, begeleiden en opvolgen van uitzendkrachten op de werkvloer. "Op deze manier willen we ondermeer een vroegtijdige uitstroom beperken. Vanaf dit jaar wordt dit doorgetrokken naar alle medewerkers. De website printmediajobs.be wordt een platform voor wie werkt of wil werken in de ruime printmedia industrie", besluit David Benoit.

PrintmediaJobs, een onderdeel van GRAFOC, houdt de vinger aan de pols van het aantal printmedia vacatures in Vlaanderen en Brussel. Het platform verzamelt de jobaanbiedingen via diverse zoekrobots, sociale media, tijdens bedrijfsbezoeken en meldingen van HR-verantwoordelijken op zoek naar medewerkers. "In de eerste weken van dit jaar verzamelden we reeds meer dan tachtig vacatures", zegt David Benoit van GRAFOC.Na dalende cijfers in 2018, 2019 en 2020, stijgen de vacaturecijfers in 2021 naar een piek. Met 1.100 vacatures worden de hoogste cijfers sinds het begin van de monitoring in 2013 bereikt. Het gaat om een stijging van 21 procent in vergelijking met het eerste coronajaar 2020. "De aantrekkende economie en de impact van de vergrijzing uiten zich", duidt David Benoit.In de top drie van de meest gezochte profielen staat vormgever op één, gevolgd door drukker. Drukafwerking staat de derde plaats af aan administratieve vacatures die opvallend blijven stijgen. "Een mogelijke verklaring hiervoor is enerzijds de vergrijzing, anderzijds krijgen bijvoorbeeld orderbegeleiders meerdere taken toegewezen omwille van automatisatie en technische mogelijkheden en evoluties. Zij worden ruimer inzetbaar", klinkt het. Drukafwerkers en digital print operatoren komen respectievelijk op plaats vier en vijf.De provincie Antwerpen heeft met 300 vacatures de koppositie dit jaar terug overgenomen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (279) en West-Vlaanderen (250). Ook de provincie Limburg laat een opmerkelijke stijging zien naar 119 vacatures. Het aantal vacatures in Vlaams-Brabant stabiliseert op 150 terwijl de cijfers in Brussel kelderen naar twee vacatures.In juni 2021 startte PrintmediaJobs met het coachen, begeleiden en opvolgen van uitzendkrachten op de werkvloer. "Op deze manier willen we ondermeer een vroegtijdige uitstroom beperken. Vanaf dit jaar wordt dit doorgetrokken naar alle medewerkers. De website printmediajobs.be wordt een platform voor wie werkt of wil werken in de ruime printmedia industrie", besluit David Benoit.