Elisabeth II die bekend staat om haar koninklijke elegantie, heeft een uitgesproken voorkeur voor eenkleurige ensembles. "De voorkeur van de koningin voor eenkleurige mantelpakjes is een duidelijke uitdrukking van haar stijl," legt Leatrice Eisemann uit, directeur van het Pantone Colour Institute. "Eenkleurige mantelpakjes doen de persoon die ze draagt, groter lijken waardoor die nog meer waardigheid uitstraalt. Dat is perfect voor de koningin die met haar 1,63 m niet erg groot is."

Pantone en Leo Burnett hebben dus 60 van die mantelpakjes gekozen en de kleuren ervan in een bijzonder exclusief staalboek verzameld. Dat staalboek is uitgestanst in het silhouet van de koningin en wordt op maar 60 exemplaren vervaardigd. Bij elke kleur wordt niet alleen de Pantone-referentie vermeld, maar ook de datum en de gelegenheid waarop het mantelpakje gedragen is.

Vorig jaar tijdens het huwelijk van William en Kate bijvoorbeeld droeg de koningin een mantelpakje in 'primerose-geel', Pantone-referentie 12-0755. Bij haar officiële bezoek aan Ierland was ze gekleed in 'ijsgroen', Pantone 12-5414. En voor de 'royal garden party' in 2010 had ze kristalblauw gekozen, Pantone 13-4411.

"Op de foto's of in de commentaren over de officiële verplichtingen van de koningin, of dat nu bij een koninklijk huwelijk of op de paardenwedstrijd van Derby is, wordt altijd vermeld wat ze draagt," merkt Justin Tindall op, creatief directeur van het bureau Leo Burnett. "Dat is een leidraad in 60 jaar koningschap."

Elisabeth II die bekend staat om haar koninklijke elegantie, heeft een uitgesproken voorkeur voor eenkleurige ensembles. "De voorkeur van de koningin voor eenkleurige mantelpakjes is een duidelijke uitdrukking van haar stijl," legt Leatrice Eisemann uit, directeur van het Pantone Colour Institute. "Eenkleurige mantelpakjes doen de persoon die ze draagt, groter lijken waardoor die nog meer waardigheid uitstraalt. Dat is perfect voor de koningin die met haar 1,63 m niet erg groot is."Pantone en Leo Burnett hebben dus 60 van die mantelpakjes gekozen en de kleuren ervan in een bijzonder exclusief staalboek verzameld. Dat staalboek is uitgestanst in het silhouet van de koningin en wordt op maar 60 exemplaren vervaardigd. Bij elke kleur wordt niet alleen de Pantone-referentie vermeld, maar ook de datum en de gelegenheid waarop het mantelpakje gedragen is.Vorig jaar tijdens het huwelijk van William en Kate bijvoorbeeld droeg de koningin een mantelpakje in 'primerose-geel', Pantone-referentie 12-0755. Bij haar officiële bezoek aan Ierland was ze gekleed in 'ijsgroen', Pantone 12-5414. En voor de 'royal garden party' in 2010 had ze kristalblauw gekozen, Pantone 13-4411."Op de foto's of in de commentaren over de officiële verplichtingen van de koningin, of dat nu bij een koninklijk huwelijk of op de paardenwedstrijd van Derby is, wordt altijd vermeld wat ze draagt," merkt Justin Tindall op, creatief directeur van het bureau Leo Burnett. "Dat is een leidraad in 60 jaar koningschap."